Török Gábor: a Fidesz elveszítheti többségét 2018-ban

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. aug. 02., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Fidesz nyer 2018-ban, de elveszítheti abszolút többségét – mondja Török Gábor, aki szerint ha ez bekövetkezik, a NER véget ér abban a formában, ahogy az elmúlt hét évben megismertük. Az e heti Magyar Narancs címlapinterjújában a Fidesz, az MSZP, a baloldal és a Jobbik esélyei mellett szóba kerül Simicska Lajos is, de Török azt is elárulja, szerinte ki áll a Momentum mögött. Részlet.

Magyar Narancs: Mire gondolt, amikor azt írta a tusványosi beszédről, hogy a Fideszben félnek a 2018-as választásoktól? Egy esetleges Simicska-meglepetést leszámítva elég stabilnak tűnik a NER.

Török Gábor: A félelem erős kifejezés, a Fideszben nem szoktak rettegni. Sokkal inkább arról van szó, hogy ők is látják, hogy alapvetően megváltozott a politikai helyzet 2014-hez képest, és nem csak Simicska miatt. Akkor állt a centrális erőtér, ami azt jelentette, hogy a Fidesz relatív többséggel is számíthatott arra, hogy a 106 egyéni választókerületben (evk) az ellenzéki szavatok semmilyen formában nem tudnak összeadódni. A Jobbik mozgása a közép felé viszont a centrális erőteret megroppantotta. A Jobbik néppártosodásával az ellenzéki szavazótáboron belül megjelent az átszavazási hajlandóság, és ezt az adatok is alátámasztják. Ez viszont megteremti annak a lehetőségét, hogy 2018-ban szavazói szinten létrejöjjön valamilyen együttműködés. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy az összes ellenzéki szavazó ugyanarra a jelöltre szavaz. De azt láttuk már időközi választásokon, hogy az esélyesebb ellenzéki jelölt mögött felsorakoznak a kormányváltást akarók. Ez még akkor is kétségessé teszi a választás kimenetelét, ha a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója és számíthat arra, hogy mondjuk a listás eredménye 40 százalék körül lesz. Mert még egy 40 százalékos listás eredmény mellett is nagyjából 65 evk-t meg kell nyernie ahhoz, hogy abszolút többsége legyen a parlamentben. Ebből viszont az következik, hogy nem veszíthet el 40-nél sokkal több körzetet. Négy éve csak 10 körzetet bukott el a Fidesz, most megvan annak az esélye, hogy ez 40 körül legyen. Ha ez valóban megtörténik, akkor nem lesz meg a 100 mandátum, ami teljesen új politikai helyzetet jelent. Olyan új helyzetet, amely véget vet a NER-nek abban a formájában, ahogy megismertük. Akkor kimondható lesz, hogy amit eddig láttunk, az nagyon másképp megy tovább. Ha ugyanis a Fidesz csak 98 vagy 99 mandátumot szerez, akkor három lehetőség van. Vagy megvásárol valakiket, vagy koalícióra lép az egyik párttal, vagy három hónapon belül előre hozott választásokat tartanak. A mai állapotokat ismerve csak az előre hozott választásokat tudom igazán elképzelni. A kérdés ekkor, hogy mi történik az új választásokon.

Az interjú további részeit a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. aug. 02., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 rworse
  rworse
  2017. augusztus 02., szerda 22:52
  Igen, egyelőre semmi jele annak, hogy ne nyerje széné magát a Fidesz. Ameddig több ellenzéki párt van, mint égen a csillag, addig nem lesz semmi változás.
 2. 3 Kovacs
  Kovacs
  2017. augusztus 02., szerda 17:49
  A Fidesznek mennie KELL!
 3. 2 yoyo
  yoyo
  2017. augusztus 02., szerda 17:10
  jogos. Senkinek komolyan nem fordul meg a fejében, hogy 18-at a fidesz ne nyerje szénné. Legalábbis a tények semmi ilyesmit nem ígérnek - nem mondom, bő fél év nagy idő, előkerülhet egy felvétel, ahol orbán arról beszél, mennyire lenézi a maga ostoba, békemenetelni is kész választóit, ezeket a sötét husángokat, esetleg egy fotósorozat, ahol székely zászlóval törli ki a seggét, de valljuk meg őszintén, ilyesmi aligha várható. És persze ott van még az ellenzéki összefogás - itt egy nagy nyerítésszerű röhögést tessék elképzelni - lehetősége.
 4. 1 szegedi789
  szegedi789
  2017. augusztus 02., szerda 12:35
  T.G. ezt mondja. De ki/kik mit mondanak T.G.-on keresztül ... ???

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra