Török Gábor Fidesz–MSZP közös kormányzást is el tud képzelni
torok_top_story_lead.jpg

Török Gábor Fidesz–MSZP közös kormányzást is el tud képzelni

  • narancs.hu
  • 2018. március 6.

Belpol

Ha kevés hiányzik a többséghez, Orbán akár Vonával vagy az LMP-vel is alkut kötne, mondja az elemző.

Még mindig nincs egyértelmű kihívója Orbán Viktornak Török Gábor szerint. A politikai elemző az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta, az első számú kihívó szerepéért is hosszan elhúzódó verseny alakult ki, és ennek nincs végeredménye. Éppen ezért szerinte nem ellenzékről, hanem ellenzékekről kell beszélni.

Az ellenzéken belül szerinte mindössze négy párt szerezhet mandátumot áprilisban: a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP. A Momentumnak tehát nem lesz képviselője az Országgyűlésben.

Éppen az „ellenzékek” miatt lehetségesnek tartja, hogy olyan koalíciók jöjjenek létre, melyeket ma még sokan elképzelhetetlennek tartanak.

„Abban nem nagyon van kétség bennem, hogy ha elméletileg előállna egy olyan helyzet, amikor az ellenzéknek, az ellenzéki politikai erőknek többségük van a magyar parlamentben, akkor lehet, hogy megkísérelnék a kormányalakítást” – mondta Török, és hozzátette: azt megítélni, hogy mindez kormányképes kabinethez vezetne-e, már sokkal nehezebb kérdés.

„Nagyon nehéz lenne mondjuk egy Jobbik–MSZP-koalíciót elképzelni, nem véletlen, hogy a választási együttműködés is nehezen elképzelhető mai állapotában ezen két politikai erő között, de látni ilyenre is példákat.”

A politikai elemző kiemelte: azt sem zárja ki, hogy a Fidesz az MSZP-vel kormányozzon, vagy a Jobbikkal, vagy az LMP-vel, pedig végiggondolva elképzelhetetlen távolságok vannak a pártok között. Ha Orbánnak hiányozna néhány mandátum a kormányalakításhoz, valószínűleg megállapodna valamelyik ellenzéki erővel, hiszen külföldön számtalan példát találni hasonlóra, mivel a politika nem a szeretetről, hanem az érdekekről szól, tette hozzá Török.

Figyelmébe ajánljuk