Török Gábor-interjú: Orbán Viktor világpolitikai tényezővé nőtte ki magát

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. szept. 16., 15:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mert a kormányfő „áttörte az üvegplafont”. A baloldal viszont impotens. Igen, így! És Áder? Ízelítő interjúnkból, amelyben a menekültügy politikai vonatkozásairól beszélgettünk.

Az elemzővel a menekültügyről, és az arra adott politikai válaszokról beszélgettünk.

„Magyar Narancs: Orbán Európa nagy embere akar lenni azzal, hogy megvédi az unió határait – a 444.hu és az index.hu is közölt olyan cikket, amely kormányzati forrásokra hivatkozva írt erről. A kormányfő arra számít, hogy a heves támadások ellenére hamarosan jön egy fordulat a megítélésében. Elképzelhető ez?

Török Gábor: Én is részt vettem olyan háttérbeszélgetéseken, ahol kormánypárti szereplők azt mondták: ha közvetlen európai vezetőválasztás lenne, Orbánnak komoly esélyei lennének most a győzelemre. De hogy ez több mint vágy a kormányzat részéről, azt elemzőként is érzem. Orbán az elmúlt hetekben kiemelkedett a magyar politikai realitásból, és elsőként a rendszerváltás utáni politikusok közül, világpolitikailag is értelmezhető szereplővé vált. Csodálkoznék, ha ez az ő szándékával ellentétesen történt volna. Tudja, hogy ezzel újrarajzolhatja saját politikai arcélét, eddig ugyanis a fő nemzetközi értelmezés az volt, hogy egy diktatórikus hajlamú, populista politikus és/vagy kevésbé fontos, átmeneti szereplőnek gondolták. Ezzel az üggyel azonban áttörte a fölötte lévő üvegplafont. Bőven alakulhat úgy az ügy, hogy Orbán igazát fogja visszhangzani Nyugat-Európa. De az még nem világos, hogy a haszonszerző és számkivetett, avagy az uniós politikusokat felébresztő államférfi képe marad fenn róla.”

De mit gondol Török a baloldal reakciójáról?

TG: „…Korábban sok kételyem volt ebben, azt gondoltam, hogy a baloldal ennyire nem lehet alkalmatlan és impotens, most viszont azt látom, hogy de, lehet. És hogy a kormányváltó pálya egyre inkább a Jobbik irányába tolódik.”

Török Gábor a csütörtökön megjelenő interjúban Áder Jánosról, Gyurcsány Ferencről, Orbán hibáiról és a magyar belpolitika alternatíváiról is beszélt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. szept. 16., 15:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 18 rosejbli
  rosejbli
  2015. szeptember 18., péntek 15:29
  Ez a globalizáció nagy ereje, kis ország is válhat nagyhatalommá. Az EU nélkül ez nem történhetett volna meg.
 2. 17 squarell
  squarell
  2015. szeptember 18., péntek 10:14
  Hát nem tudom Török mennyit kaszál ezért az üvegplafon áttörés dumáért. Gondolom ezt is csak egy jól puffanó kommunikációs szövegnek szánta a belső rohadtul titkos társasági beszélgető kör. Ö meg azért kapja a baksist, hogy szigorúan tudományosan szivárogtasson, mert amit súgva mondanak az a biztos tuti. Törököt speciel a belső beszélgetéseken erre használják.A világpolitikai tényező más mint a botrányhős generált megbotránkozás, ami a világ médiáiban tapasztalható, hogyúgy mondja végig szalad a bulváron meg másutt.De bárhogyan is van, leszakad a pofám a legutóbbi hetek történései miatt. A szopott fejű keménykedik, akkor hol volt, amikor az utakon gyalogosan hömpölygött a tömeg? Hallgattak, mint sz@r a fűben. Most meg ott parádéznak a határon és fújja a szél át a vizet a vízágyúból.Az a baj édes barátaim, hogy képtelen együttműködni, nem csapat játékos, most domborít, a kérdés meddig hagyják?
 3. 16 grrr
  grrr
  2015. szeptember 17., csütörtök 18:56
  Kedves hjamori!

  Nem emlékszem rá, hogy Csurka nemzeti hős lett volna. Elképesztő zöldségeket hordott össze, de nagyon szórakoztatóan csinálta.

  Én rengeteget röhögtem rajta.

  Bukéja volt. Oda kellett figyelni rá, fantaszikus vonzereje volt.

  Ha még normális is lett volna....de hát az volt a legkevésbé.
 4. 15 jhamori
  jhamori
  2015. szeptember 17., csütörtök 17:29
  Kedves Gurriga Úr!

  Kegyed beleesett a Csurka szindrómába: emlékszik talán az 'írói munkásságra', amikor Csurka politikusként nemzeti hős volt, éppen csak az írói munkásságában volt náci.

  Nos, Orbán sem lehet egyszerre nemzeti (világpolitikai!!!!) hős – Kegyed szavaival: ügyes - és ugyanakkor antihumánus.
 5. 14 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2015. szeptember 17., csütörtök 13:46
  Igen, a bajusz eredeti tulajdonosa világpolitikai tényezővé vált. Ebben a formában a világpolitikai tényező szókapcsolat a világtörténelem egyik legsötétebb gazemberét jelöli. Lehet versenyezni a megtisztelő címért!
 6. 13 grrr
  grrr
  2015. szeptember 17., csütörtök 12:15
  Igen, kedves 12-es, de ott vannak azok a fránya plakátok.

  Azok finoman szólva is aggasztóak, az egész habonyra vall, pfuj!

  Orbánról az isten se mossa le, hogy velejéig antihumánus volt a migránsokkal szemben - akár igaz, ez akár nem.

  Rajongásával nem övezte őket az fix és nem ragaszkodott hozzá, hogy a migránsok földi paradicsomnak tekintsék Magyarországot.

  Szóval: érezze a migráns itt minél rosszabbul magát, mielőbb pucoljon innen és vegye el a többi potenciális érkező kedvét is tőlünk.

  Politikus a nyavalyás.
  Ért ehhez a szakmához és az eszközeiben nem válogat.

  Franc a pofáját....

  De azért: ügyes...
 7. 12
  Bozlék Misi
  2015. szeptember 17., csütörtök 12:00
  „.... a menedékkérőkkel való humánus elbánásra nem figyelt,....”
  Ez vagy igaz, vagy nem, de az biztos, hogy az illegális, valamint az illegális és agresszív betolakodókra odafigyelt. Humánusan megsértette a Dublin III-at és a Genfi Konvenciót egyaránt: humánusan beengedte őket regisztráció nélkül, majd humánusan elfuvarozta őket az osztrák határra.
 8. 11 grrr
  grrr
  2015. szeptember 17., csütörtök 09:03
  http://hvg.hu/velemeny/20150917_Torok_Gabor?s=hk

  Török Gábor elmondta, mit tanácsolt volna Orbánnak


  Fájdalmasan hiányzik a magyar politikából az a kettős szerep, amelyet eddig csak Lázár Jánostól láthattunk, vagyis az egyszerre rendpárti és egyszerre humánus politikus képe – mondta a menekültválságról a Magyar Narancsnak adott interjúban Török Gábor politikai elemző.


  A rendkívüli helyzetek rövid távon mindig hisztériát keltenek és érzelemvezérelt politikai válaszokat, de hasznuk is van: hogy foglalkozunk a kérdésekkel, márpedig az elmúlt étvizedben alig volt olyan politikai téma, amely vacsoratémává tudott volna válni, még az alkotmányozás, a médiatörvény és a korrupciós ügyek sem voltak erre képesek – mondta a menekülthelyzetről Török Gábor politológus a Magyar Narancsnak adott interjúban.

  Török szerint megtudtuk, mi a fontos a kormánynak, és azt is mennyire vehetjük komolyan az ellenzéket válsághelyzetben, és hát semennyire. És az is kiderült szerinte, hogy most, hogy a menekültek itt vannak, átértékelődik a kormány korábban politikai haszonszerzésnek gondolt plakátkampánya is, meg az ellenzéknek a problémát jelentéktelennek mutató kommunikációja is.


  Orbán Viktor az elmúlt hetekben kiemelkedett a magyar politikai realitásból, és elsőként a rendszerváltás utáni politikusok közül, világpolitikailag is értelmezhető szereplővé vált, és ő maga is tudja, hogy most újrarajzolhatja politikai profilját, eddig diktatórikus hajlamú politikusnak tartották, de bővel előfordulhat, hogy Orbán igazát fogja visszhangozni Nyugat-Európa – állítja Török.

  Ám Orbán államférfiúi képe sérülhet is, mert eddig csak a határokat megvédő szerepben tudott erőset nyújtani, a menedékkérőkkel való humánus elbánásra nem figyelt, márpedig ha még a saját szavazói is szívtelennek látják, az veszélyes lehet számára – mondja a politológus. Ezt a két szerepet eddig egyetlen kormánypárti politikus tudta összeegyeztetni, Lázár János, aki megköszönte a civilek segítségét, de még Gyurcsány Ferencét is – mondja Török, aki ezt javasolná Orbánnak is, mert ez fájdalmasan hiányzik a magyar politikából. Teljesen más lenne a közhangulat az országban, ha a Fidesz ki tudta volna a humánus vonallal is egészíteni a politikáját, az ugyanis nem az Orbán által emlegetett képmutatás lett volna, hanem politikai bölcsesség, és jót tett volna az országnak – áll az interjúban.
 9. 10 grrr
  grrr
  2015. szeptember 17., csütörtök 08:32
  Kedves 9-es!

  Orbán védi az országot

  Tiszta és piszkos eszközökkel egyaránt.

  Hatásosan védi.

  Belegondolni is rémes, mi lenne itt ha Gyurcsány lenne a kormányfő.

  Már a spájzban is menekültek lennének.

  Allah Akbar mondaná az uborka reflexszerűen ha az ember bemenne némi kovászosért.
 10. 9 jhamori
  jhamori
  2015. szeptember 17., csütörtök 05:45
  „Orbán Viktor világpolitikai tényezővé nőtte ki magát”...

  Török Gábor egy „Századvég light”, vagy „Politikai nyalonc” - semmi több. Alap nélküli elemzései még TGM köldöknézegető eszmefuttatásait is alulmúlják. Kérdéseim Török Gáborhoz:

  1. Megoldotta-e Orbán az európai menekült válságot?
  2. Tett-e valamit is Orbán azért, hogy Európa egységesen nézzen szembe a történésekkel?
  3. Sikerült-e neki a felelősséget más államokra áttolnia?
  4. Sikerült-e minimális együttműködést kialakítania a szomszédos országokkal?
  5. Kik lelkendeznek Orbánért Európában: a németországi nácik vagy mondjuk a holland liberálisok?
  6. Sikerült-e Orbánnak olyan törvényeket hozni, amik konformak Magyarország korábbi nemzetközi vállalásaival?
  7. Sikerült-e Orbánnak effektív kormányzással (államigazgatással) úrrá lenni a történéseken?
  8. Betartotta-e Orbán a Dublini Egyezményt?
  9. Megvédte-e Orbán a schengeni határokat?
  10. Sikerült-e Orbánnak felszítania az idegen-gyűlöletet Magyarországon?
  11. Hány munkahelyet vettek el a menekültek a magyaroktól?
  12. Követett-e el tömegesen köztörvényes-erőszakos bűncselekményt a Magyarországon átvonuló menekült-hullám?
  13. Sikerült-e Orbánnak elkapnia és megbüntetnie az embercsempészeket?
  14. Sikerült-e Orbánnak új barátokat szereznie Magyarországnak?
  15. Sikerült-e Orbánnak új ellenségeket szereznie Magyarországnak?
  16. Mindig igazat mondott Orbán a közelmúlt történései során?
  17. Hazudtak-e Orbán emberei ugyanezen idő alatt?

  A feltett kérdések túlnyomó többségére igen-nem válasz adható. Ezekből kiderül Orbán világmegváltó szerepe és Török Gábor hozzáértése. Izgatottan várom az igen-nem-eket, Gurriga úrtól különösképpen.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra