„Történelmi pillanatokat élünk” – Pukli István teljes beszéde

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. márc. 15., 19:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az egész országot sztrájkba hívta a több tízezer tüntető előtt szónokló iskolaigazgató.

Irdatlan méretű sokaság ez!

 • Itt van velünk lélekben a társadalom 75%-a!
 • Itt van velünk lélekben a Fidesz-szavazók 67%-a!
 • Itt van 950 intézmény, 35 000 támogató magánszemély, 70 támogató szervezet.
 • Itt van mellettem: Kata és Olivér.
 • Megígértem. Itt vagyok.

Itt van a hatalom épülete, és itt van a nép.

Pilz Olviér, Törley Katalin, Pukli István

Pilz Olviér, Törley Katalin, Pukli István

Fotó: Németh Dániel

Itt van bennünk a félelem, a megalázottság, a nyomorúság és a szégyen érzése, és itt van az intézmény, amely ahelyett, hogy segítene, megoszt és uszít bennünket: embert az ember ellen.

Itt van előttünk a lehetőség, hogy generációk óta cipelt nehéz terhünket, mint egy zsákot, letegyük:

MOST VAGY SOHA!

Itt van nyelvünkön a mondat, amelyet már nem félünk kimondani:

NINCSEN HATALMATOK FELETTÜNK!

„Jól figyeljetek, mert csak egyszer fogom elmondani!”

Amíg Katát, Olivért, engem vagy bárkit közületek megalázhatnak, megfenyegethetnek vagy kirúghatnak, addig nem lehet szó egyenlő felek közötti megegyezésről. Amíg nem nyerjük vissza a méltóságunkat, addig nincs miről beszélni.

Amennyiben a kormány képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök és az állam képviseletében Áder János köztársasági elnök 2016. március 23-ig, azaz 8 napon belül nem kérnek bocsánatot az elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől, azoktól, akik Magyarország jövőjéért vagy a saját jogaikért emeltek szót, akkor 2016. március 30-ra egyórás országos munkabeszüntetésre szólítjuk fel a 70 támogató szervezetet, a 950 intézményt, a 35 000 támogató magánszemélyt, valamint a Fidesz-szavazók 67%-át, a társadalom 75%-át. Sőt! Mindenkit, akit érdekel gyermekeink jövőjének az ügye.

Egyetértetek?

false

 

Fotó: MTI

Mi is merünk ám nagyot álmodni!

Követeljük, hogy a kormány 2016. március 23-ig cserélje le a billegő, törött lábú kerekasztalát megbízható tárgyalóasztalra!

Követeljük, hogy a valódi társadalmi párbeszéd érdekében tárgyalóképes kormánytagok üljenek le tárgyalni a sajtó nyilvánossága előtt a Civil Közoktatási Platformmal a 12 pont haladéktalan végrehajtásáról! Mondom: tárgyalóképes. Balog Zoltán miniszter úr és Palkovics László államtitkár úr lejáratták magukat. Sem emberi, sem szakmai hozzáállásuk nem teszi őket alkalmassá arra, hogy az állam érdekeit egy ilyen tárgyalássorozatban képviseljék. Most hozzáértő és humánus emberekre van szükségünk, és mindemellett olyanokra, akik a valódi döntéseket hozzák!

Tehát: ha 2016. március 23. éjfélig nem kérnek bocsánatot és nem ülnek tárgyalóasztalhoz a komolyan vehető tárgyalópartnerek, akkor sztrájkolni fogunk.

A helyzet azonban az, Barátaim, hogy Magyarországon nem lehet sztrájkolni. A jelenlegi hatalom úgy változtatta meg a jogszabályokat, köztük a sztrájktörvényt is, hogy a kormánnyal csak egyetérteni szabad! Ha pedig egyetértünk, miért is sztrájkolnánk?

A demokrácia megcsúfolása mindez!

A szakszervezetek ignorálása, a képviselt munkavállalók megalázása érhető tetten ebben is.

2016. március 30-án pedig csak úgy sztrájkolhatunk, ha közben polgári engedetlenséget követünk el. Alkotmányos jogunk megvédeni magunkat, és kinyilvánítani azt, amiben hiszünk. Ezzel a jogunkkal azonban ma csak úgy élhetünk, ha közben megsértjük a törvényt. De kérdezem én: milyen törvény az, ami a hatalmat védi a polgárokkal, a munkavállalókkal szemben? Mi a jogunkért harcolunk, ha kell, akár a rossz törvény ellenében is.

Nincs több lehetőségünk! Mi nem kérünk, hanem követelünk!

MOST VAGY SOHA!

Történelmi pillanatokat élünk, és nem mondhatjuk a gyermekeinknek, hogy előttünk állt a lehetőség, hogy tegyünk a jövőjükért, Magyarország jövőjéért, mi pedig nem éltünk vele!

Abban az esetben, ha 2016. március 23. éjfélig nem kapunk választ, akkor 2016. március 30-án a Tanítanék Mozgalom tanárai egy órára felfüggesztik a tanítást, és kimennek az iskolaépület elé. A csatlakozó iskoláknak, intézményvezetőknek, tanároknak, iskolai dolgozóknak és szülőknek előre is köszönjük a bátorságot.

Továbbá: kérünk mindenkit, de legalább a társadalom 75%-át, hogy jöjjenek ők is az iskolák elé!

Álljon le az élet Magyarországon egy órára!

Ami pedig 30-án egy óra, az egy héttel később lehet, hogy már kettő! Aztán három, és így tovább.

Addig, amíg meg nem érti ez a kormány, hogy egy országgal szembe nem mehet. Magyarország áll a Parlamenttel szemben, uraim! Még nem késő felfogni ennek a pillanatnak a súlyát!

Az én bátorságom a Ti bátorságotok is.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Ha ma nem vagyunk erősek mi mindannyian (munkavállalók, civilek, magánemberek), ha nem járunk elöl jó példával, ha nem nézünk félelem nélkül a hatalom szemébe, és nem fogunk össze egymással pártállástól függetlenül, akkor holnap már nem lesz miről beszélnünk. Mert megszűnik.

Mert elnéptelenedik az ország.

Ne vigyétek el Magyarországról a gyerekeiteket!

Inkább harcoljunk együtt egy jobb oktatásért, Magyarország és a gyermekeink jövőjéért!

Legyünk hazafiak!

Egyetértetek?

 

Forrás: Tanítanék Mozgalom. A tüntetés legerősebb mondatait itt gyűjtöttük össze!

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. márc. 15., 19:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7 squarell
  squarell
  2016. március 17., csütörtök 17:30
  Szeretném a támogatásomról biztosítani, bár már nem vagyok civil szervezet, sem politikus. A legrokonszenvesebb figura az utóbbi időben. Félek a pedagógusok kisorakoznak mögüle. Én a diákokra támaszkodnék. Mindenesetre ha meghírdeti a sztrájkot, ha nem is látványosan, de sztrájkolok.Ki találok valamit...
 2. 6 persky
  persky
  2016. március 15., kedd 23:34
  A Fidesz, vagyis az MSZMP-kommunistáinak egyik bűnbandája azért lett a népi vonal (Pozsgay, Szűrös, Horváth, stb.) által kitalálva, hogy leszámoljon a másik, az urbánus MSZMP-bűnbandával. vagyis az MSZP-vel.

  Közismert, hogy ezért és csak ezért Orbánnak egyetlen működési formája van, az állandó balhé és ellenségkeresés. Pozsgay-ék erre specializált célgépként gyártották le. Viszont most, hogy az MSZP eltűnőben, Orbán lebénult. Még nem látszik, de már kattog, mint a nyakonszúrt konyhai robot.

  A pedagógusokból nem lehet ellenséget faragni, Orbánnak tehát vége. Mert azért mindenképpen meg fogja próbálni. Amilyen hülye.

 3. 5 reuters
  reuters
  2016. március 15., kedd 22:38
  március 30-án pedig sztrájkolni az remek ötlet
  mintegy a tavaszi szünet meghosszabbítása

 4. 4 reuters
  reuters
  2016. március 15., kedd 21:22

  "futótűzszerű nagy elégedetlenségi mozgalom"
  na, ilyen '56 októberében volt először meg utoljára
  azóta meg, ugye, nagyon mások a körülmények
 5. 3 yoyo
  yoyo
  2016. március 15., kedd 20:55
  Ezek a számok, ha jól sejtem, egy közvéleménykutatásból valók, ennyien értettek egyet a pedagógusokkal, vagy ennyien nem értettek egyet a kormánnyal.

  Ez a sztájkfelhívás pedig tényleg a jobb kormányellenes felvetések közé tartozik. Mivel csak polgári engedetlenség formájában valósítható meg, ezzel végre olyasmi történhet, ami nem a Fidesz játékszabályai szerint való.

  És jól el van benne rejtve a lehetséges forgatókönyve egy kiterjedő, esetleg futótűzszerű nagy elégedettlenségi mozgalomnak, hiszen az 1 órát 2, 3, követi, ami izgalmat jelenthet, tömeges kíváncsiságot, vajon mi fog történni, ha...

  Ugyanakkor Orbánék kreativitását soha nem szabad lebecsülni, isten tudja, milyen csodahúzással próbálnak reagálni.
 6. 2 Kovacs
  Kovacs
  2016. március 15., kedd 20:45
  Akkor már van egy Puklimátum is. Csak túl későn és túl kevés, ami benne rejlik. Ez így nem fog menni. Esetleg a borús jóslattal lehet kezdeni valamit: "[..] Mert megszűnik. Mert elnéptelenedik az ország." Ez egy konstruktív javaslat. A legjobb megoldás. 100 százalékban támogatom.
 7. 1 reuters
  reuters
  2016. március 15., kedd 19:41

  " Itt van velünk lélekben a társadalom 75%-a!
  Itt van velünk lélekben a FIDESZ-szavazók 67%-a!"

  67%?
  Nem 68?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra