Továbbra is bóvliban az MKB, hiába a sikerpropaganda

  • B. J.
  • 2016. július 14.

Belpol

Tegnap kürtölte világgá az MKB, milyen nagyra értékeli a Moody’s a bank szanálását és értékesítését. Azt azonban elfelejtették megemlíteni, hogy az MKB a hitelminősítő szerint továbbra is vastagon bóvlinak, azaz spekulatív befektetésnek minősül.

Mint kés a vajon, úgy ment végig tegnap a magyar nyilvánosságon az MKB közleménye, mely szerint az egyik legnevesebb amerikai hitelminősítő, a Moody’s Investor Service friss elemzése sikeresnek minősítette a bank szanálási és értékesítési eljárását, megítélésük szerint „a hitelportfólió folyamatban lévő megtisztítása és az egyre kedvezőbb hazai működési környezet fokozatosan javítja a bank pénzügyi helyzetét”. Balog Ádám elnök-vezérigazgató nem mulasztotta el hozzáfűzni még: „a Moody’s újólag megerősítette, hogy az MKB Bank jó irányba tart”. A közleményből süt az optimizmus, a nagyszerű jövő itt van, csak észre kell vennünk.

Az MKB-nak nem ez az első győzelmi jelentése: legutóbb májusban adott ki hasonló hangvételű közleményt, akkor azért, mert a neves hitelminősítő részben javította, részben megerősítette a bank egyes besorolási mutatóit, egy évvel korábban pedig azt tartotta fontosnak közhírré tenni, hogy a Moody’s felminősítést helyezett kilátásba.

false

Ez mind nagyon szép, de van egy bökkenő. A közlemények következetesen és szemérmesen elhallgatják, hogy a legmasszívabb megerősítéstől, a legmegérdemeltebb felminősítéstől és a legszebb kilátásoktól eltekintve is az MKB mutatói évek óta a befektetésre nem ajánlott kategóriában, vagyis bóvliban vannak. A Moody’s által közzétett valamennyi minősítés – alapvető hitelbesorolás, korrigált hitelbesorolás, partnerkockázati minősítés, hosszú lejáratú betéti besorolás – mind-mind a spekulatív befektetési kategóriába esnek. A bank alapvető hitelbesorolása például Caa2, ami még mindig igen messze van a befektetésre ajánlott kategória legaljától, a Baa3-tól. A Caa2 a Moody’s metodológiája szerint rendkívül magas hitelkockázatot jelez. Egyébként épp ezt a mutatót javították két hónapja, addig ugyanis a bank a még sokkal rosszabb Ca sávban volt, aminél tényleg már csak eggyel van lejjebb.

Nem bontották ki a teljes igazságot

Néhány magyarországi bank persze ugyancsak nem büszkélkedhet jó mutatókkal, ezek egy része szintén a befektetésre nem ajánlott kategóriában van (ebben jelentős szerepe van annak, hogy az általános makrogazdasági környezet nem a legkedvezőbb, mint az közismert). Az MKB azonban még közöttük is a sereghajtók közé tartozik.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?