Újabb pofon a szólásszabadságnak: a parlament alakuló ülése előtt az egész környéket lezárja TEK

  • narancs.hu
  • 2018. május 6.

Belpol

Ha a rendőrségnek nem megy, jönnek a terrorelhárítók.

Tegnapelőtt még arról számolhattunk be, hogy ugyan a rendőrség megtiltotta, hogy az országgyűlés jövő keddi alakuló ülése előtti éjjel és hajnalban élőláncot alkossanak a tüntetők, ám a TASZ perre vitte a dolgot, a bíróság pedig hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

Ennek tükrében különösen meglepő és felháborító az, amit a Mérce ír. Konkrétan arról van szó, hogy

a TEK is körbezárja a Kossuth teret a tüntetések napján.

Azt írják, hogy az utolsó utáni pillanatban került fel a TEK honlapjára egy 2018. május 4-én keltezett személy- és létesítménybiztosítási intézkedésről szóló dokumentum, aminek értelmében május 8-án éjféltől „a szükséges ideig, de legkésőbb 11.00 óráig” körbezárják a Kossuth teret.

Az üggyel kapcsolatban Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa a Mércének azt nyilatkozta: a TEK lezárása nemcsak a tüntetőket, hanem mindenki mást is érint, vagyis a meghatározott időszakban a terület teljesen le lesz zárva. Mindez pedig nemcsak azért problematikus, mert

az idő rövidsége miatt nem lesz lehetőség a döntés ellen jogorvoslatot kérni,

de azért is, mert az ilyen esetekre nincs is hatékony jogorvoslati eljárás. Hegyi szerint a probléma az, hogy egy tüntetés szervezője a rendőrséggel van kapcsolatban, és a rendőrségnek van hatásköre, hogy a gyülekezési törvény alapján tudomásul vegyen vagy megtiltson egy demonstrációt. „A TEK-nek nincs ilyen hatásköre, így viszont velük szemben legfeljebb panaszeljárást lehet indítani, ha egy területet lezárnak – ami viszont akár hónapokig is elhúzódhat” – mondta a TASZ munkatársa.

Ráadásul amíg csak a parlamenti őrség rendelt el területlezárást, az csak a Kossuth teret érintette, a TEK ennél jóval nagyobb területet zár le.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.