Újra izzik majd a K-vonal: kiépítik a kormányzati telefonhálózatot

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 15.

Belpol

Halló, halló, elvtársak!

Újra nem nyilvános, belső vezetékes telefonhálózattal kötné össze az összes fontosabb kormányzati és közigazgatási szervet a kormány – írja a Magyar Nemzet. Ahogy egykor  a kommunista időkben a K-vonal, úgy funkcionálna a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által aláírt javaslat fedett vonala is, amely minden államigazgatási és rendvédelmi szervet, kormányhivatalt, állami kórházat, kormányzati fenntartású közigazgatási szervet, de még az Országos Bírósági Hivatalt és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot is összekötné.

Az eredeti K-vonal 1947-ben Gerő Ernő utasítása nyomán épült ki, és 1998-ban szűnt meg.

A beruházással a Magyar Közlöny hétfőn megjelent Hivatalos Értesítője szerint a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t (NISZ) bízzák meg: idén 300 millió forintot emészt fel a projekt, amit a Belügyminisztérium biztosít, ám a végösszeg ennél biztosan több lesz, mert még a 2019-es költségvetésben is kell vele számolni.

A javaslat szerint 2018 nyara után az érintett szerveknek fel kell mondani addig élő telefonos szerződéseiket. Mert mindez ráadásul csak az első lépés, a vezetékes hálózatot hamarosan ugyanis zárt kormányzati mobilhálózat is követheti. Ennek kidolgozásával a miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszter mellett Lázár János kancelláriaminisztert és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert bízta meg. A Magyar Nemzet felidézi, azért is érdekes ez, mert a Magyar Telekom idén februárban kötött egy 39 hónapra érvényes flottás szerződést a kormánnyal 200 ezer SIM-kártyáról.

Figyelmébe ajánljuk