Válságintézkedéseket követeltek a hallgatók

  • Magyar Krisztián
  • 2013. január 8.

Belpol

Tegnap este válságintézkedéseket követeltek a kormánytól a hallgatók, és tüntetéssorozattal fenyegettek, ha továbbra sem teljesül hat pontjuk. A fórum után közleményben visszaszóltak a dékánnak is, aki fegyelmi vétséget emlegetett, pedig a megelőző egyeztetéseken még nem volt ennyire ellenséges.

A szénszünetet követően az ELTE-n folytatódott a Hallgatói Hálózat által szervezett tiltakozás. Amolyan év eleji melegítésnek tűnt a rendezvény, az egyetemisták a Múzeum körúti épület egyik előadóját töltötték meg. Ultimátumot intéztek a kormány felé, ennek lényege, hogy amennyiben korábban megfogalmazott hat pontjukat (lásd keretben) nem teljesítik, úgy február 11-én, a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén az utcára vonulnak.

A tiltakozó hallgatók hat pontja:

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy az alsóbb osztálybeli családoknak is legyen esélyük bejutni a felsőoktatásba.

Az ultimátumban az is szerepel, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat valamennyi érintettel, és mindezt a nyilvánosság bevonásával tegyék. De több válságintézkedést is szeretnének: követelik, hogy soron kívüli gyorssegéllyel adják vissza a felsőoktatásból kivont pénzeket, és hogy minden szakon biztosítsanak államilag finanszírozott férőhelyeket. Arra is felszólították a kormányt, hogy az idei felvételi ügyintézés díját vállalják át a hátrányos helyzetű fiataloktól, illetve tegyék lehetővé, hogy a felvételi jelentkezés sorrendjének megváltoztatásakor idén új szakokat is megjelölhessenek a felvételizők. (A hallgatói fórumok döntési metódusáról szóló cikkünket lásd itt.)

A fórumon a Hallgatói Hálózat (HaHa) felszólalói előtt Gács Anna, az Oktatói Hálózat tagja arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a kormány minimális engedményeket ugyan tett a hallgatók felé, de nem teljesítette jogos követeléseiket. Szerinte a Fidesz fél tőlük, de nem megismerni akarja őket, hanem „az ajtót és az ablakot bezárni előttük”.

Befutott a HÖOK elnöke is, akit ugyan meghallgattak az egyetemisták, de különösebben nem rajongtak érte. Nagy Dávid örült annak, hogy folytatódnak a tiltakozások. Ők tárgyalnak, remélik, sikerrel, és igyekeznek szorgalmazni, hogy minél többen csatlakozhassanak az egyeztetés folyamatába.

Aki bújt, aki nem


Aki bújt, aki nem

Fotó: Németh Dániel


 

Csupán négy hely maradt üresen a fórumon, a meghívottak közül Balog Zoltán miniszter, Orbán Viktor kormányfő, Hoffmann Rózsa államtitkár és helyettese, Maruzsa Zoltán sem jött el a hallgatókhoz. Mint már korábban kiderült, a miniszterelnök nem tudott ellenállni a csábításnak, és inkább elutazott Zürichbe, ahol élőben láthatta, ahogy ismét Lionel Messi veheti át a FIFA-Aranylabdát. Nagyjából egy időben azzal, amikor az egyetemisták a kormánya felé intézett ultimátumot fogalmazták.

Az utóbbi hetekben és napokban számos vidéki városban is megmozdulásokat szerveztek a HaHa aktivistái, a hétfői fórumra Szegedről, Debrecenből, Pécsről és Győrből is érkeztek hallgatók. Hatalmas tapsot kapott a pécsiek akciója, amely során Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltötték 13 pontos követelésüket. Állításuk szerint ez lett minden idők legtöbbet „lájkolt” bejegyzése a miniszterelnök oldalán.

A fiatalok végül nem vonultak az utcára, de eldöntötték, hogy fognak, ha nem teljesül a még decemberben összeállított hat pontjuk. Egy ultimátumot állítottak össze, amelyben egyebek közt az szerepel: ha nem lép a kormány, akkor február 11-én az egész országban tiltakozásba kezdenek, és ha kell, a „polgári engedetlenség eszközeivel fognak élni”.

A fórum ideje alatt az ELTE BTK dékánja közleményben határolódott el a Hallgatói Hálózat rendezvényétől, amely szerinte veszélyezteti a kar eddigi – a magánéleti, világnézeti sokszínűséget üdvözlő, ám ezt a világnézeti sokszínűséget a hivatalos kari közéletből teljesen kizáró – belső harmóniáját. Dezső Tamás azt is sugallta, hogy a Hallgatói Hálózatot nem tekinti a jogszabályok által is elismert hallgatói szereplőnek. A spontán teremfoglalást elfogadhatatlannak tartotta, „aki ilyet szervez, nemcsak fegyelmi vétséget követ el, de súlyosan veszélyeztetheti a jelenlévők testi épségét is, és ezzel viseli a történtek minden nem kívánt következményét”.

A magyarnarancs.hu tudósítójának a szervezők elmondták: hétfőn egyeztettek a kar dékánjával a rendezvényről, akkor ő nem utalt arra, hogy lehetnek következményei a fórumnak. Dezső Tamás ugyan a személyes megbeszélések során sem támogatta a megmozdulást, de sugallta, hogy megakadályozni sem fogja. A termet a tanórák végeztével egyébként bezárták volna, de ezt az egyetemisták úgy akadályozták meg, hogy kora délutántól folyamatosan ott tartózkodtak. Úgy tudjuk: a fórum alatt egy hölgy arra figyelmeztette a szervezőket, hogy negyedóra múlva visszajön a kulccsal, és bezárja a termet. De végül ez nem történt meg. A fiatalok még tegnap este válaszoltak a dékán közleményére. Ebben cinikusnak és értelmezhetetlennek nevezték, hogy mások testi épségét fenyegetnék, és a fegyelmi vétség vádját indokolatlanul súlyosnak tartják. (A közlemény teljes szövegét lásd Cinikus és értelmezhetetlen című keretes írásunkban.)

Az ELTE BTK épülete mellett autókban várakozó rendőröknek nem kellett beavatkozniuk, békésen távoztak a hallgatók. Ám az ultimátum lejártáig nem „tűnnek el”, munkacsoportban ötletelnek azon, hogy milyen kisebb, viszont annál kreatívabb megmozdulásokkal jelentkezhetnek.

Cinikus és értelmezhetetlen

Dezső Tamás dékán január 7-én kiadott két közleményére válaszul a HaHa ELTE BTK tagjai a következőket tartják fontosnak megjegyezni. A Fórum Astoria rendezvény megtartásáról e-mailben tájékoztattuk Garbai Ádám kari HÖK-elnököt és Dezső Tamás dékánt, a fórum délelőttjén pedig személyes megbeszélést is folytattunk velük (ez a szénszünet miatt korábban nem volt kivitelezhető). A leveleket aláírtuk, a dékánnak bemutatkoztunk, a szervezők így nem nevezhetők anonimnak. Az este folyamán figyeltünk arra, hogy mások vizsgázását ne zavarjuk, illetve egyéb egyetemi szabályokat se sértsünk. Ennek megfelelően az épület zárásakor elhagytuk a termet. Azt a feltételezést, hogy az egyetemi fórum veszélyeztetheti a résztvevők testi épségét, cinikusnak és értelmezhetetlennek tartjuk. A fegyelmi vétség vádját indokolatlanul súlyosnak véljük, ugyanakkor egyénenként és szervezetként is vállalunk minden következményt.

Mivel a Hallgatói Hálózat nem választott szervezet, más úton juttatja kifejezésre a diákság véleményét, mint a HÖK. Elutasítjuk ugyanakkor azt, hogy Dezső Tamás csak a hallgatók képviselőinek véleményét tekinti legitimnek, magukét a hallgatókét nem. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a fórumra a HÖOK vezetői is elfogadták meghívásunkat, megjelent számos oktató és a vidéki sejtek tagjai is, demonstrálva a dékán által is elismert véleménybeli sokszínűséget. Úgy gondoljuk, hogy nekik éppen annyi joguk volt ott tartózkodni, mint a BTK polgárainak. Mivel az egyetemi fórumon mindenki egyforma súllyal nyilvánított véleményt, az nem támogathatott egyetlen világnézeti csoportosulást, így különösen politikai pártot sem.

Nem tartjuk elfogadhatónak azt, hogy a felsőoktatás jelenlegi válságos helyzetében egy dékán saját intézményének vélt érdekeit az országos problémák szabad megvitatása, a véleménynyilvánítás szabadsága elé helyezi. Úgy gondoljuk, hogy az ELTE BTK és a magyar felsőoktatás érdekei egybeesnek.

A Hallgatói Hálózat ELTE BTK tagjai, a fórum szervezői: Füzessi Károly, Fuhl Dániel, Tömöry Miklós, Benedek Kata, Teczár Szilárd, Fogl Márton

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.