Vereséggel felérő győzelem – Ünnep a Jobbiknál

  • - rpd -
  • 2014. május 26.

Belpol

Az elnökség tagjai mind egy szálig megbújtak a biztonsági őrök által őrzött, elkerített helyiségekben, de aztán hirtelen felpezsdült a hangulat. A Jobbik különös választási partiján Vonával és Balczóval is diskuráltunk.

A kora esti órákban, amikor a sajtó képviselői elkezdték belakni a Jobbik EP-választási eredményváró rendezvényét, nagyjából tíz-tizenkét nyugdíjas alkotja az érdeklődő tömeget az eseménynek helyt adó Budapest Kongresszusi Központban. A politikusok közül Mirkóczki Ádám szóvivőre hárult a feladat, hogy végiginterjúzza az eredményvárás óráit. Egyetlen párttársa sem sietett a segítségére – az elnökség tagjai mind egy szálig megbújtak a biztonsági őrök által őrzött, elkerített helyiségekben. Politikusok közül rajta kívül csak Szávay István jött ki az újságírók közé, de kamera elé ő inkább nem merészkedett. Izgalmakat egyedül az Újpest–Diósgyőr Magyar Kupa-döntő tizenegyespárbaja szolgáltatott, ezt leszámítva az újságírók jobbára csak kókadoztak.

Szávay István hölgytársaságban

Szávay István hölgytársaságban

Fotók: Cuhorka Ádám

Napokkal a választás előtt híre ment, hogy a rendezvényre felépül majd, és párttársaival együtt várja az eredményeket a Legfőbb Ügyészség által kémváddal illetett Kovács Béla is, de hamar kiderült, hogy a Jobbik EP-listájának harmadik helyezettje nincs a helyszínen. Fél 11 tájékán aztán elkezdenek szivárogni az ismert jobbikos figurák. Pörzse Sándor világoskék sportzakóban, Z. Kárpát Dániel pedig ifjú aktivisták gyűrűjében mérte fel a terepet, de nyilatkozni egyikük sem akart. Előbújt Staudt Gábor, a párt EP-listájának negyedik jelöltje is. Ő annyit elárult, hogy az elnökségben három helyre számítanak. Felvetettük neki, hogy ha a párt visszalépteti a harmadik helyre sorolt Kovácsot, akkor ő vehetné át brüsszeli mandátumát, de spekulációnkat nem kívánta kommentálni. Azt viszont elárulta, hogy nem különösebben ambicionál egy újabb főpolgármester-jelöltséget. Feltehetően nincs kedve újra végigjátszani egy biztosan vesztes kampányt. Eközben az újságírók egy része irigykedve nézi a DK-buli videós tudósításait, ahol tánc van, jókedv és evés-ivás. Ehhez képest itt egész este alatt egyetlen süteményszállítmány érkezik, amit 30 másodperc alatt pusztít el a sajtó.

Hegedűs Lóránt talpraesetten telefonál

Hegedűs Lóránt talpraesetten telefonál

 

Ahogy közeledik a bűvös 11 óra és az eredményhirdetés pillanata, hirtelen megduzzad a közösség létszáma, felpezsdül a hangulat is. Úgy hatvan szimpatizáns verődik össze a sajtótájékoztató kezdetére, s amint Orbán Viktor befejezi a tévében győzelmi beszédét, óriási tapsvihar köszönti Vona Gábort és a pártvezetést. Felharsan a „Szép volt, fiúk!”, az elnök minden második mondatát ováció övezi. Vona valóságos győzelmi tirádát fúj. Bebizonyosodott, hogy a Jobbik a második legnagyobb párt Magyarországon – mondja. Ezzel valóban nehéz lenne vitatkozni, csakhogy ezt már április 6. után tudni lehetett, ám a baloldal összefogáskényszere miatt az akkori eredményekből talán nem volt kristálytisztán kiolvasható. Valójában tegnap a Jobbik saját eredményeihez mérten nagyon csúnyán szerepelt ezen a választáson. A radikálisok 2009-ben – még parlamenten kívüli pártként – 427 ezer szavazatot kaptak az EP-választáson, most csak 339 ezret. Ha úgy nézzük, több mint húszszázalékos a visszaesés. Áprilisban, miután a Jobbik több mint egymillió voksot kapott és története legnagyobb eredményét érte el, a választás éjszakáján a pártvezetés és a szimpatizánsok körében csalódottság és szürke hangulat uralkodott. Most egy igen gyenge eredmény a körülmények – főként a baloldali pártok támogatottságának kiegyenlítődése – okán fényes győzelemnek látszik. „Nem tudtak minket megroppantani” – mondja, amivel azért lehetne vitatkozni. A helyszínen persze senki nem akar vitatkozni, Vona sokszor elakad, mert nem tudja folytatni a beszédét a viharos taps miatt. A beszéddel kapcsolatos egyetlen érdemi kérdésre egyértelmű választ kapunk: az elnök nyíltan kiáll Kovács Béla mellett, akinek mielőbbi jobbulást kíván. Az egybegyűltek kitörő éljenzéssel fogadják a bejelentést, aztán Morvai Krisztina listavezető veszi át a szót.

Élénk színek, sugárzó arcok

Élénk színek, sugárzó arcok

Fotó: Cuhork

Morvai nagyon boldognak látszik, viszont helyenként összevissza beszél. Először arról, hogy Magyarországon diktatúra és véleményterror van, ezért a magyaroknak ideje felemelni a fejüket, aztán arról, hogy az internet azért csodálatos dolog, mert azt még Orbán Viktor sem tudja igába hajtani. Olyan hosszan csavarja a mondatokat, hogy a végére a vendégek már inkább egymás között diskurálnak tovább. Aztán a vezetés elvegyül a megjelentek között, de Vona azért arra kéri a sajtósokat, hogy csak röviden tartsák fel őket, és „hagyjanak minket ünnepelni”. Ez is más, mint az április 6-i forgatókönyv, amikor csak Vona fogadott néhány kérdést, aztán az egész elnökség villámgyorsan elillant a kordonok mögött. Balczó Zoltánnal sikerül szót váltani, aki hosszasan fejtegeti Kovács Béla ártatlanságát. Mint mondja, a vonatkozó bizottsági ülésen semmilyen döntő bizonyíték nem került elő, az ügyészség egyedül sajtóinformációkra hivatkozva kezdeményezte az EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Persze Vona Gábor és Morvai Krisztina a legnépszerűbb interjúalanyok. Nekünk szerencsénk van, és kapunk néhány kérdésre időt a pártelnöknél. Vona is azt mondja, hogy amíg jogerős ítélet vagy minden kétséget kizáró bizonyíték nincs Kováccsal, illetve a kémkedés vádjával összefüggésben, ők kitartanak jelöltjük mellett. Megkérdezzük, hogy mely külföldi pártok vezetőinek gratulált vagy fog gratulálni először, de csak elmosolyodik, és azt mondja, még nem volt ideje elemezni az eredményeket. Elismeri, hogy sok kérdés – főként az arab országokhoz és Törökországhoz fűződő viszony – elválasztja őket más nyugat-európai radikális pártok politikájától, épp ezért még nem döntötték el, hogy csatlakoznak-e valamelyik európai frakcióhoz vagy független képviselőket küldenek Brüsszelbe.

Csak a Béla hiányzik, de ő nagyon

Csak a Béla hiányzik, de ő nagyon

Fotó: Cuhork

Az esemény jó hangulatban zárul, amiben sokat segít, hogy a képernyőkön izzadó homlokkal feltűnik az MSZP elnökségének lemondását bejelentő Mesterházy Attila is. Az MSZP katasztrofális szereplésének köszönhetően a Jobbik végül simán a második legerősebb pártnak bizonyult az idei EP-választáson, de a hurráhangulat vélhetően csak a tegnap estének szólt, és ez a győzelem aligha altatja el a párt vezetőit. A mozgósító potenciáljáról híres Jobbik számára ez a 339 ezer szavazat kudarc. A Fidesz ráadásul tovább növelte előnyét velük szemben és mindezt úgy, hogy közben szó szerint nekiment a Jobbiknak, amivel a radikálisok politikai elszigeteltsége, ha lehet, csak tovább nőtt.

„Másodikokból lesznek az elsők” – mondta a beszéde végén Vona, immáron a Fidesz első számú kihívójának, váltópártnak titulálva magukat. Ez nem más, csupán kötelező optimizmus. Négyszemközt a pártelnök félszavakkal utal is arra, hogy a második hely igen szép eredmény, de az igazi nagy kérdés valóban az: vissza tud-e hozni valamit korábbi elsöprő lendületéből a Jobbik.

Figyelmébe ajánljuk