Visszaléptetésekről tárgyalna az LMP

  • narancs.hu
  • 2018. február 26.

Belpol

Megkezdődött a matekozás az ellenzéki oldalon.

Tárgyalásokat kezdeményez az LMP mind az MSZP-vel, mind a Jobbikkal egy esetleges választási együttműködésről – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a 106 egyéni körzetben nyitottak lennének a visszaléptetésekre egymás javára, de akár arra is, hogy ahol más az esélyes, ne nagyon kampányoljanak. A lap közben arról is ír, hogy Szél Bernadették a döntést napokkal a vasárnap esti hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem előtt már meghozták.

A döntést Hadházy Ákos társelnök is megerősítette a 444-nek. A kapcsolatfelvétel már megtörtént, de Hadházy azt mondta, hogy addig nem fog nyilatkozni, amíg az egyeztetések nem járnak kézzelfogható eredménnyel.

A koordinált jelöltállítást hátráltathatja, hogy az MSZP és a Párbeszéd korábbi álláspontjuk szerint nem szeretne kooperálni a Jobbikkal. Ráadásul eddig a Jobbik is amellett állt ki, hogy önállóan indít mindenhol jelöltet, és a vasárnapi ellenzéki győzelem után is csak arról nyilatkozott, hogy „ha Lázár János városában a Fidesz megverhető – ami megtörtént –, azt üzeni, hogy a Fidesz az ország minden pontján megverhető”. Szerinte ez fog történni április 8-án, „véget fog érni a hazudozás, a lopás és az arrogancia korszaka”.

Közben ma délelőtti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a hódmezővásárhelyi választás fontos tanulsága, hogy a szavazatokat „nem lehet megosztani”, csak az esélyes jelöltre leadott szavazat hoz változást. 
Úgy fogalmazott, nyitottak további együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártokkal, hogy még több esélyes jelölt legyen.
Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette, az utolsó percig készen állnak az egyeztetésre. Szerinte március 15-ig meg kell állapodni az esélyes jelöltekről.

Figyelmébe ajánljuk