Vitézy Lázárt bírálja a Nyugati pályaudvar felújításának lefújása és a vasútfejlesztés akadályozása miatt

  • narancs.hu
  • 2023. március 27.

Belpol

Az építési és közlekedési miniszter nem a vidéknek kedvez Budapesttel szemben, de ellentétet szít.

Egy évvel ezelőtt hirdették ki a Nyugati pályauvar megújítására kiírt pályázat eredményét, de a kormány azóta visszakozott, lefújta azt a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium, és még a projektre érkezett uniós pénzről is lemondott – erről emlékezett meg Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár egy Facebook-bejegyzésben.

Mint ismert, a fejlesztés keretében bővült volna a pályaudvar kapacitása, megújult volna az északra található rozsdaövezet, és például eltűnt volna a Nyugati téri felüljáró is. A pályaudvart úgy alakították volna át, hogy hosszabb távon a Délit és a Nyugatit összekötő vasúti alagutat is megépíthessék.

 
Nyugati pályaudvar és környezetének felújítási terve
Fotó: Facebook/Fürjes Balázs

Vitézy megemlíti Lázár János a Mandinerben megjelent interjúját, amelyben a miniszter arról beszélt, hogy az efféle presztízsberuházások helyett a vidéki fejlesztéseket kellene támogatni. 

"Bízom benne, hogy mielőbb sikerül ezen a mesterséges főváros-vidék szembeállításon túllépni, mivel a vasúti hálózat fejlesztése ilyen logikán egész egyszerűen nem tud eredményes lenni" - írja Vitézy Lázár érveléséről, hisz' a Nyugati pályaudvar tényszerűen Budapesten van, de kapacitásának bővítése legkevésbé sem csak a budapestiek ügye, hiszen a miskolci InterCityn vagy a monori zónázón többnyire nem fővárosi utasok ülnek. Vitézy példaként megemlíti, hogy az M0-s déli hídja is Csepelen épült, de ettől még senki nem gondolja, hogy a csepelieknek épült.

Aki a budapesti vasúti fejlesztéseket, így például az ország legforgalmasabb, mégis kapacitáshiánnyal küzdő es végletesen lerobbant infrastruktúrájú központi pályaudvarának fejlesztését akarja megakadályozni, valójában legkevésbé sem a fővárossal szemben kedvez a vidéknek, hanem csak általánosságban a magyar vasúti közlekedés fejlődését hátráltatja"

– írja, majd pozitívumként megemlíti, hogy a Nyugati térre készült terveket a zsűriben is közreműködő fővárosi vezetés is magáévá tette és immár a tervpályázaton győztes, felüljáró nélküli, Bajcsy-Zsilinszky úti villamosos terv lett a hivatalos budapesti jövőkép a Nyugati környékének rendezésére, amelyhez azt kívánja Vitézy, hogy mielőbb valósuljon meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?