Egyre dagadó botrány: Marton Lászlónak több áldozata is lehetett, Harvey Weinstein ellen már nyomozást indítottak

  • F.Zs.
  • 2017. október 20.

Bűn

Közben egyre többen megszólalnak, akik tudtak az esetekről, mégsem tettek semmit.

Miután tegnap reggel Sárosdi Lilla színésznő a Facebook-on közzétett videójában megnevezte korábbi zaklatóját, amire Marton László úgy reagált, nem volt szexuális zaklatás, a színésznő állításai minden valóságalapot nélkülöznek, ezért kénytelen megtenni a megfelelő lépéseket, tegnap este több televíziós műsorban is folytatódott a téma. A Hír TV Egyenesen című műsorában Schilling Árpád – Sárosdi férje – beszélt arról, hogy miután felesége felvállalta a történetét, sokan jelentkeztek és osztották meg hasonló élményeiket, Marton Lászlóhoz több zaklatásos ügy köthető.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Sárosdi egyébként közölte: ha kell, a bíróságon is vállalja szavait. Erre Lengyel Anna dramaturg, szintén a Facebook-on állt ki és támogatásáról biztosította Sárosdit, mondván: neki is elmondta ezt a történetet a színésznő úgy 13-15 évvel ezelőtt, ezért ha kell, tanúskodik mellette a bíróságon. "Az amerikai krimikben egy régen történt nemi erőszak vagy a Lilláéhoz hasonló molesztálás késői jelentése esetén az első kérdés mindig az, hogy annak idején vagy azóta elmondta-e az áldozat másnak a történetet, mert ha igen, az jó eséllyel az ő igazát támasztja alá. Hát nekem elmondta Lilla vagy 13-15 évvel ezelőtt. Pontosan ezt a történetet, ezekkel a szereplőkkel, ezekkel a részletekkel. Marton Lászlóról mesélt akkor, ahogy most is. S bár könnyen el tudom képzelni, hogy a Vígszínház egykori igazgatója nem emlékszik az esetre (benne nyilván nem hagyott mély nyomot), ez a feledékenység sajnos már önmagában azt látszik alátámasztani, hogy normálisnak tekintette az ilyen viselkedést, s nem egyetlen, kivételes alkalommal élt vele. Ezt viszont nem lehet elfelejteni. Hogy Lilla szavához kétség nem fér, abban sajnos biztos vagyok."

Azóta Lengyel Anna bejegyzése alatt egy kommentelő is megerősítette: Sárosdi neki is elmesélte a történetet, ő is tudott róla.

Tegnap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is téma volt az ügy, a vendég Verebes István kezdetben kiállt Sárosdi mellett, de tegnap este már kissé másképp reagált a történetekre, szerinte ugyanis nem lett volna szabad megnevezni Martont és felfüggeszteni sem lehet, mert "jeles rendező és sok színész neki köszönheti a pályáját."

Közben a Hollywoodot lázban tartó Harvey Weinstein-ügy is egyre fokozódik, miután egy olasz modell-színésznő szexuális erőszak vádjával bejelentést tett a producer ellen. Elmondása szerint 2013 februárjában egy Beverly Hills-i hotelben találkozott Weinsteinnel, aki fel akart menni a nő szobájába, aki ezt elutasította, ám ennek ellenére a férfi benyomult és megerőszakolta. Ezt a nő elmesélte egy papnak, egy barátnak és egy babysitternek is, hivatalos bejelentést azonban nem tett. Weinstein szóvivője továbbra is tagadja, hogy a férfi a másik fél beleegyezése nélkül létesített volna bárkivel szexuális kapcsolatot. Weinstein ellen a Los Angeles-i rendőrség indított nyomozást, s ugyanígy tettek a New York-i és a brit hatóságok is.

Harvey Weinstein

Harvey Weinstein

Fotó: MTI

És egyre több a megszólaló, az ügy kirobbanása óta sokan várták, hogy Quentin Tarantino is beszéljen, lévén ő nagyon közel állt a producerhez. Ez végül tegnap meg is történt és a rendező elismerte: tudott Weinstein ügyeiről, mégsem tett semmit: "Eleget tudtam ahhoz, hogy többet tegyek, mint amennyit tettem." Hozzátette, ez több volt, mint pletyka, nem másodkézből értesült, tudott dolgokról, amit Weinstein tett és már bánja, hogy nem lépett semmit.

Anna Lengyel

Harvey Weinstein a botrány kirobbanása után így nyilatkozott: "Viselkedésem megbocsáthatatlan és helytelen volt. Bátorságból leckét adnak nekem ezek a nők." Marton László előtt is nyitva állt volna...

Figyelmébe ajánljuk