Közel 5500 ember és egy 17 éves fiú brutális meggyilkolása után Duterte elgondolkozott, talán valami még sincs jól

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 23.

Bűn

Fordulópont lehet?

Újabb áldozata van a véres Fülöp-szigeteki, kábítószerfüggők, -használók, -terjesztők elleni hajtóvadászatnak: ezúttal egy mindössze 17 éves diákot lőttek agyon a rendőrök. Kian Delos Santost néhány napja Manila egyik külvárosi kerületében lévő otthonából rángatták elő a „rend őrei”, a boncolás szerint egyszer hátba, kétszer pedig fejbe lőtték. Ezt támasztotta alá a szemtanú vallomása is, aki megjegyezte, a fiú kérlelte a rendőröket,

hagyják abba, eresszék el, másnap dolgozatot kell írnia.

A közelben lévő kamera rögzítette, ahogy a rendőrök végighurcolják az utcán a védekezésre képtelen kamaszt.

Ezek után még Rodrigo Duterte elnök (Szijjártó Péter egyik legújabb barátja), az egész hajtóvadászat meghirdetője is azt mondta,

valami nincs rendben.

„Láttam a felvételt és egyetértek, nyomozásnak kell indulnia” – mondta és hozzátette, ha bűnösnek bizonyulnak a rendőrök, börtönbe kell menniük. Ez már csak azért is meglepő, mert Duterte tavaly júniusban átvett elnöksége óta nagyjából 3500 olyan embert öltek meg, aki megítélésük szerint kábítószer-használó vagy -terjesztő volt, további 2000 embert droggal kapcsolatos bűncselekmények miatt és több ezret tisztázatlan körülmények között. Egy héttel ezelőtt egy éjszaka 32 embert öltek meg a rendőrök, Duterte akkor helyeselte az akciót.

A 17 éves fiú halála így talán fordulópont lehet, ugyanis három kormányzati szerv is nyomozást indított: az igazságügyi minisztérium, a szenátus és az emberi jogokért felelős bizottság. Manilában tüntetések kezdődtek, a fiú utolsó szavai a közösségi médiában vírusként terjednek.

Duterte kegyetlenkedéseiről, elnökségéről és a magyarokkal való barátságáról az alábbi szerkesztőségi cikkünkben olvashatnak bővebben.

Még egy új barát

Rodrigo Dutertét 2016. május 6-án választották a Fülöp-szigeteki Köztársaság elnökévé, és június 30-án iktatták be. Bár a hazai és nemzetközi statisztikák szerint a kábítószer-fogyasztás a Fülöp-szigeteken nem kirívóan magas és nem is szerepelt előkelő helyen a választók problémalistáján, a nép egyszerű fiaként pózoló Duterte mégis ennek a „megoldását” tette választási hadjárata központi elemévé.

(Guardian)

Figyelmébe ajánljuk