Nincs bizonyíték arra, hogy a vegasi merénylőnek terrorista csoportokhoz lenne köze

  • narancs.hu
  • 2017. október 2.

Bűn

Cáfolnak az illetékesek.

A vasárnapi Las Vegas-i merénylet az Egyesült Államok történetének legnagyobb tömegmészárlása: ma délután Washingtonban hivatalosan bejelentették, hogy 58-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, és a kórházakban 515 sebesültet ápolnak.

Amerikai idő szerint vasárnap éjjel egy férfi kezdett el lövöldözni a Las Vegas-i Mandalay Bay szállodából a közeli countryfesztiválon tartózkodó mintegy 40 ezer emberre. A résztevők menekülni kezdtek, pánikhangulat alakult ki a helyszínen. A rendőrség lezárta a szálloda környékét, de mielőtt ártalmatlanná tette volna a hotel 32. emeletén tartózkodó támadót, az végzett magával.

false

 

Fotó: MTI/AP-Jo

A rendőrség Stephen Paddock környékbeli lakosként azonosította a fegyverest, akinek az indokaira mindeddig nem derült fény. A 64 éves férfi egyedül követte el tettét, vélhetően nem állt kapcsolatban semmilyen fegyveres csoporttal, vallási felekezeti hovatartozása egyelőre nem ismert.

false

 

Fotó: MTI/AP–John Locher

Az eset után az amerikai belbiztonsági minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy nincsen arra utaló jel, hogy az Egyesült Államokban megtartandó további köztéri események veszélyben lennének. Donald Trump elnök pedig arról beszélt, hogy a vasárnap éjjel elkövetett tömegmészárlás „velejéig gonosz cselekedet” volt. Trump bejelentette: szerdán a first ladyvel együtt Las Vegasba utazik, hogy találkozzon az áldozatok hozzátartozóival. Az elnök azt is bejelentette, hogy mindenütt félárbócra eresztik a nemzeti lobogót, és feleségével együtt imádkozik azért, hogy a nemzet „egységre és békességre leljen”.

A merényletet az Iszlám Állam magára vállalta: közleményükben azt állították, hogy a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra, ám az amerikai illetékesek ezt cáfolták.

false

 

Fotó: MTI/EPA–Paul Buck

A 444 összefoglalója szerint Brian Sandoval nevadai kormányzó jelenlétében az FBI munkatársa, Aaron Rouse a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tömegmészárlás elkövetőjének az eddigi információk alapján egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata, és nincs bizonyíték arra, hogy áttért volna az iszlámra.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren jelentette be: „Ma este leoltjuk az Eiffel-torony fényeit éjféltől a marseille-i és a Las Vegas-i támadások áldozatainak emlékére. Egységesek vagyunk.”

Figyelmébe ajánljuk