Az izraeli baloldal válsága

  • Ara-Kovács Attila
  • 2013. január 21.

Diplomáciai jegyzet

Izraelben január 22-én tartják az általános választásokat. Az előrejelzések szerint a komoly társadalmi válság és a gazdasági nehézségek dacára a jobboldal ismét többséget szerez a parlamentben (Kneszet). Mi lehet mindennek az oka?

Benjamín Netanjahu miniszterelnöknek minden esélye megvan rá, hogy immáron harmadszorra is újrázzon. A mögötte álló jobboldali pártszövetség, saját pártja, a Likud, továbbá a Jiszráél Béténu, amellyel nemrég egyesült, valamint több ultraortodox, illetve vallási párt a közvélemény-kutatások szerint a 120 parlamenti mandátumból akár 64–70-et elnyerhet majd, ismét vereséget mérve a baloldalra.

A baloldali-centrista Kádíma, mely eddig Netanjahu legfőbb ellenzéke volt, nem kevesebb, mint nyolc különböző frakcióra hullott szét, melyek inkább egymással harcolnak, semmint a jobboldallal. Egyik-másik vezető a mögötte álló támogatókkal együtt azon dolgozik, hogyan találja meg a közös hangot a jobboldallal, amihez a volt munkapárti miniszterelnök, a politikától most végképp visszavonuló Ehud Barak szolgáltatta a mintát, aki a 2009-es választás után védelmi miniszterként csatlakozott a második Netanjahu-kabinethez.

Az izraeli baloldalt, mely megteremtette az országot, és amelynek alapítói valaha erőteljes ideológiai elkötelezettséggel érkeztek ide a 20. század elején az orosz–lengyel stettlekből, majd a koncentrációs táborokból, ma főként azon szavazók növekvő számaránya kényszeríti defenzívába, akik az elmúlt két évtizedben ugyanabból a térségből vándoroltak be. A szovjet rendszer utolsó – halál utáni – bosszúja ez, mely nacionalista, egzaltált, primitív politikai ösztönökkel bocsátotta világgá egykori polgárait, legyenek azok zsidók vagy nem zsidók. (A legjellemzőbb példa erre Izrael nemrég lemondott külügyminisztere, a Jiszráél Béténut megalapító Avigdor Lieberman, egykori moldvai kidobóember, akit csak nemrég sikerült közbűntényes – csalás és hatalommal való visszaélés – viselt dolgai okán eltávolítani a politikai életből.) Mindennek következtében Izraelben nagyon megnőtt a vallásos közösségek befolyása a politikában, a szekuláris középosztályé pedig egyre inkább visszaszorul.

Sokan leírták már: Jichak Rabín miniszterelnök 1995-ös, tragikus halála óta a cionista baloldal képtelen magához térni; de a politikusra leadott gyilkos lövés csak szimbolizálja a folyamatot, nem ez volt annak elindítója. Az viszont tagadhatatlan, hogy Rabín képes volt még áthidalni azokat a különbségeket, amelyek a számos baloldali csoport már-már ideológiával felérő elképzelései között egyre markánsabbá váltak. Mára ezek olykor homlokegyenest ellentétes vagy tartalmilag összeegyeztethetetlen célokat hajszolnak. A Munkapárt, mely 2011-ben kivált a kormánykoalícióból, igyekszik meglovagolni azokat a szociális feszültségeket, amelyek – a gazdasági világválság folyományaként – Izraelt sem kímélik, hangosan Netanjahu állítólagos „neoliberális gazdaságpolitikáját” téve mindezért felelőssé. A részben magyar származású Jáir Lapid, a vadonatúj Jes Atid párt élén Izrael eddigi katonai doktrínájának megújítását helyezte kilátásba, és az ország középosztályára koncentrál, melynek megerősítését ígéri az adórendszer átalakítása révén. Cípí Livní, aki a centrista Kádíma párt vezetője volt, szintén új pártot alapított, a Hatnuát, kampányának középpontjába a palesztin kérdés radikális megoldását állítva; olyan kiegyezést szorgalmaz, mint amilyet Ehud Olmert volt miniszterelnök 2008-ban már felajánlott a palesztinoknak, ám azok nem mertek abba belemenni. De maga a Kádíma sem múlt ki teljesen; jelenleg Saul Mofaz áll az élen, s igyekszik megnyerni néhány olyan szavazót is, aki még nem döntötte el, hogy kire adja voksát, illetve, hogy elmegy-e egyáltalán szavazni.

A baloldali egység hiányát sokan abban látják, hogy a különböző csoportok vezetőit jobban vonzza, hogy néhány mandátummal bekerüljenek a parlamentbe, semhogy visszalépve ambícióiktól, közösen sikerüljön Netanjahút leváltani. (Ugye, ismerős a kép?) Egyszerre hiányzik az erős és a karizmatikus vezető, valamint a meggyőző ideológia és politikai cél. Azaz, politikai cél – amint azt az előbb elsorolt különféle programígéretek mutatják – még csak-csak lenne, de ezekhez nincs elég szavazói támogatás.

Ma, amikor az „arab tavasz” következtében Izrael geopolitikai helyzete komoly kockázatokkal terhes, és nagyon nehéz megítélni, tartósan milyen erők birtokába jut a hatalom a környező arab államokban, a harcos jobboldal több figyelmet tud magára irányítani, mint a kiegyezést szorgalmazó baloldal. És többen tartják követendő álláspontnak azt, amit – szemben a baloldali törekvésekkel – Benjamín Netanjahu miniszterelnök a napokban a The Jerusalem Postnak nyilatkozva kijelentett: „…békemegállapodások nem védenek meg minket, a tényleges biztonság nyújt csak védelmet.”

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.