Vácz remete pince - Vác

  • kertész lesek
  • 2014. augusztus 8.

Ételhordó

Elegáns közegben pofonegyszerű konyha, ahol a lazac is jól érzi magát.

Egyesek szerint a Vác elnevezés a német waitzen szóból ered. Ez nagyjából azt jelenti, hogy vár a vízparton, ami elég szokványos eljárásnak tűnik a korabeli névadási protokollban, ezért a váciak többsége inkább a B változatot fogadja el, mely szerint a város bizonyos Vácz remetéről kapta nevét. Állítólag az 1000-es évek derekán működő szentéletű az egyik környéki barlangban élte látomásokban gazdag hétköznapjait, és olykor jóslatokkal kényeztette Szent László királyunkat, aki egy püspökség alapításával hálálta meg a bizalmas információkat. Ezek után nem csoda, hogy Vácon a remete figurája (többnyire egy szarvas társaságában) igen felkapott szimbólum, és természetesen a vendéglátóipar is felfedezte magának. A század eleje óta működik a város egyik legjobb helyén, az uszoda mellett, a Dunára néző Vácz remete pince, ami nyáron fedett terasszal is várja a vendégeket.

false

Zuhog az eső, mégis elkápráztat a kilátás. De nemcsak az. Legfeljebb menő szállodák teraszán láthatunk olyan terítéket - kiváló minőségű, súlyos eszcájg, vászonszalvéta stb. -, mint itt. Ehhez képest a szintúgy igényes étlap áraiban a régmúltat idézi, mindjárt rendelünk is egy füstölt tengeri tálat (2590 Ft), ami lazaccal, vörös ton-, kard- és vajhallal, kagylóval és kaviárral kecsegtet. Tudjuk persze, az maga lenne a csoda, ha ennyiért a Duna-parton ötcsillagos árut kapnánk, mert valószínűleg tízszer ennyiért sem kapnánk, de nem panaszkodunk: végeredményben korrekt bolti áru érkezik friss zöldekkel, nemes csírával, kiváló vajjal, a magyar előételszokásoknak megfelelően már-már ipari mennyiségben.

A sárgaborsóleves (590 Ft) viszont egy cseppet sem idézi a fagyasztópult importtermékeit. Tipikus házi koszt, a legjobb alapanyagból. Ugyanezt mondhatjuk a rablóhúsról (2250 Ft) is. Mintha valamelyik közeli (és nagyon finnyás) nyaraló grillpartijáról hozták volna két hurkapálcán a remek húsokat (és vöröshagymát), s a mellékelt krumplipüré és paradicsomsaláta is jó.

Úgy tűnik, hogy a Vácz remete elegáns közegben visz pofonegyszerű konyhát, de a lazaccal töltött fogasrolád (3400 Ft) arról győz meg, hogy a kreativitás és az aprólékosság sem áll távol a szakácstól. Nemrégiben, a pesti Liget teraszon azon szörnyülködtünk, miért kell egy nagyszerű szűzpecsenyét nyers Karaván sajttal "feldobni"? Hacsak nem a változatosság kedvéért. Szerencsére most nem így áll a dolog. Az eleve nagyszerű fogasnak jót tesz a kapros töltelék meg a füstölt lazac, az eljárást körülbelül akkora sikernek tekinthetjük, mint egy jól eltalált fűszerezést. Jó az is, hogy királyrák van még hozzá.

Tényleg csak ajánlani tudjuk a Vácz remete pince teraszát, de azért lenne egy kérdésünk: a legvégén mi a fenének kellett felmelegíteni azt a három - meggyes, mákos, meggyes-mákos -, klasszul megsütött rétest (750 Ft)?

Figyelmébe ajánljuk