A Pesti Srácok és az Origo csak Rákosi emlékét ápolja

  • narancs.hu
  • 2017. március 9.

Fekete Lyuk

A cél szentesíti az eszközt: Sztálin legújabb magyar tanítványai emlékeznek a régi főnökre.

Lassan megszokjuk, sőt lassan immunissá tesz, hogy az ún. kormányközeli sajtó kizárólag mocskolódással, gyűlöletkeltéssel képes megtölteni hasábjait. De tegnap az Origo, ma meg a Pesti Srácok egy-egy olyan poszttal állt elő, ami egyértelműen a további lejtmenetet jelzi, és amit eddig sejtettünk, az immár bizonyság, ezen sajtótermékek számára csupán egyvalami irányadó:

a sztálinista propaganda;

vagyis az olyan aljas és undorító manipulációk, amilyeneket még egy pöcegödörben szerkesztett bulvárlap sem engedne meg magának. És nem csak a mocsok miatt, de azért is, mert annyira égőnek tartaná. Ahogy az Origo előáll azzal (először megnevezve a cikk szerzőjét, majd roppant bátor és gáláns módon eltüntetve azt), hogy mekkora fenyegetés, hogy a momentumos Hajnal Miklós édesapja lájkolta a 444-et, édesanyja pedig

a Nők Lapjának adott interjút,

vagy amit a Pesti Srácok ír az „Orbán Viktor likvidálására felszólító, kereszténygyalázó szélsőséges nehéztüzér” Paizs Miklósról, nos, ilyesmire legfeljebb azok emlékezhetnek, akik 1949-ben, mondjuk a Rajk-per idején olvasgatták a Szabad Népet.

Ennek fényében a szemünk se rebben, hogy a mai napon az MTI szép hosszú közleményben (vagy inkább lexikoncikkben) emlékezik meg arról, hogy

125 éve született Rákosi Mátyás.

Mivel Rákosi dicsőítését még valószínűleg nem tartják időszerűnek a felsőbb körök, joggal feltételezhetjük, hogy az Origo és a Pesti Srácok stílben tartott, gyalázkodó posztjaikkal valójában a régi főnökre emlékeznek, illetve azokra a daliás évekre, amikor kizárólag ehhez hasonló cikkek jelenhettek meg, egyúttal kifejezve azon óhajukat is, hogy milyen jó lenne most is valami hasonló.

Sajnos fiúk, ez a kívánságotok nem fog teljesülni.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.