Abszurdisztán a köbön: a kormány nyilvánosságra hozta a „Stop Soros” nevű törvénycsomag tervezetét

  • narancs.hu
  • 2018. január 18.

Fekete Lyuk

Mindig van lejjebb. Ennél is.

Februárban dönthet az Országgyűlés az illegális bevándorlás elleni újabb, az ország biztonságának növelése érdekében szükséges törvénycsomagról – közölte Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, adta hírül az MTI.

Nézzük csak meg, miről is van szó? A kormány ma hozta nyilvánosságra a törvénycsomag tervezetét, amit nemes egyszerűséggel csak „Stop Soros” néven emlegetnek. „A tervezet szerint a magyar állam elsődleges kötelessége és joga, hogy polgárait, valamint a nemzeti kultúrát megvédje. Minden olyan tevékenység, amely az illegális bevándorlás elősegítése, és bevándorlási nyomás fokozása irányába hat, a magyar államérdekkel szemben áll, egyben számszerűsíthető költségvetési kárt okoz.”

Ezért kitalálták, hogy „olyan szabályozásra van szükség, amely azonosítja a migrációt támogató szervezeteket és fellép Magyarország nemzetbiztonságát veszélyeztető emberekkel szemben”. És mindezt hogyan képzelik el a gyakorlatban? Hát úgy, hogy megalkottak három törvényjavaslatot:

  • az illegális migrációt támogató szervezetek társadalmi felelősségvállalásáról,
  • a bevándorlási finanszírozási illetékről,
  • és az idegenrendészeti távoltartásról.

Az elsőben „a tömeges migrációt propagáló és támogató, valamint az illegális határátlépést elkövető és menekültügyi védelemben nem részesülő embert szponzoráló, egyéb módon támogató” szervezetek regisztrációs kötelezettségét írják elő, illetve a szervezet köteles nyilatkozni az előző évben érkezett – közvetlenül vagy közvetve külföldről származó – pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatás mértékéről és annak felhasználásáról, a tevékenységhez kapcsolódó kifizetések pontos megjelölésével. Kötelezettség továbbá, hogy a külföldről származó pénzbeli juttatásokat az erre a célra létrehozott elkülönített bankszámlaszámon fogadhatja és az ide érkezett összeget csak a külföldi támogató írásban kifejezett hozzájárulásával szabad továbbutalni.

A második előírja a migrációt támogató szervezetek illetékfizetési kötelezettségét, és meghatározza, hogy az illeték mértéke a külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatás 25 százaléka legyen.

A harmadik szerint a távoltartást azokkal szemben rendelheti el a belügyminiszter, akik az illegális migránsok Magyarországra történő jogszerűtlen belépését és tartózkodását segítik, vagy akik ezen szervezeteket finanszírozzák. A kitiltás valamennyi schengeni belépési pont, illetve schengeni külső határ 8 kilométeres körzetére vonatkozik.

false

Nem nagy bravúr érzékelni az áthallást a törvényjavaslatok és aközött a néhány napja felmerült gondolat között, hogy Soros Györgyöt valahogy mégiscsak jó volna kitiltani az országból. Lázár János megjegyezte: „Mivel a törvény csak a jövőre nézve lépne hatályba, ezért kiváló alkalom lehet arra, hogy Soros György abbahagyja Közép-Európában az illegális migráció finanszírozását.”

Gulyás Gergely megszólalása pedig már tényleg csak hab a tortán, szerinte ugyanis ahhoz, hogy valakit ne lehessen Magyarország területéről kitiltani, a magyar állampolgárság igazolására van szükség. Arra a kérdésre, hogy ha Soros Györgynek nincs magyar útlevele és személyigazolványa sem, akkor kitiltható-e, így válaszolt: ha a feltételezés igaz, és az üzletember nem tudja állampolgárságát igazolni, akkor kitiltható.

A törvénycsomagot a kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta, de erre igazából már nincs is szükség, hiszen annak „megalkotására a magyar polgárok adnak felhatalmazást, a népszavazáson részt vevők 98 százaléka egyértelműen elutasította a kötelező kvótát, a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációban pedig 2,3 millió ember mondott egyértelmű véleményt, hogy egységesen erős fellépést akarnak az illegális bevándorlás ellen, a betelepítések helyett a határok megerősített védelmét szorgalmazzák”.

Nesztek, most megkapjátok!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?