Az új emberminiszter szerint a neveletlen gyerekeket meg kell nevelni, a hit- és erkölcstan nagyon jó, a műhiba pedig relatív dolog

  • narancs.hu
  • 2018. április 28.

Fekete Lyuk

Sikerült megtalálni Balog Zoltán méltó utódját.

Tegnap hivatalossá vált az új Orbán-kormány összetétele, és a miniszterekkel kapcsolatos pletykák jelentős része be is igazolódott. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) élére például valóban Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója került, akinek korábbi kijelentései a napokban bejárták az internetet. Kiderült például, hogy az új miniszter nem hisz az ősrobbanásban, ahogy szerinte a halálos betegségek többségét el tudjuk kerülni, ha betartjuk a Tízparancsolatot.

Most a 168 Óra Online szemlézte Kásler egy korábbi fellépését, ahol a leendő miniszter megint érdekeseket mondott.

Szerinte például az emberi gondolkodás egy fikarcnyit sem fejlődik, a világ pedig nem megismerhető, „mert nagyon sok olyan dolog van, amire egyetlenegy válasz van, az az Isten léte, nincs egyéb”. Kásler szerint akkor sincs olyan nagy gond, ha valaki se otthon, se az iskolában nem ismeri fel, hogy „mi a szép élet”, mivel az egyház ott van:

„Önök eldönthetik azt, hogy akarnak élni, és lehet élni szépen is, csak meg kell hallgatniuk, hogy lehet szépen élni, fel kell ismerni, hogy mi a szép élet. És ezt otthon, ha nem kapja meg valaki, és még az iskolában sem kapja meg valaki, akkor van nehéz helyzetben, de akkor még mindig támaszkodhat az egyházra, meg támaszkodhat saját magára.”

false

 

Fotó: YouTube/Echo Televízió


De Kásler kifejtette a műhibáról szóló véleményét is:

„Az, hogy műhiba, ez rendkívül relatív dolog. (...) Biztos, hogy a gyermekkel, aki meghalt vagy műhiba áldozata lett, egészen biztos, hogy ott volt mellette a Jóisten, és egészen biztos, hogy ez a kisgyermek megkapta a Jóisten segítségét, legfeljebb mi erről nem tudunk. Az, hogy az orvos megkapja-e a Jóistentől a feláldozást (sic!), vagy segítséget, hogy ezen túllépjen, az egy másik kérdés.

Bár az Emmiben vélhetőleg továbbra is lesz oktatási államtitkárság, végső soron ez a terület is a miniszter alá fog tartozni, így egyáltalán nem mindegy, mit gondol Kásler az oktatásról. Ezt gondolja:

„Az iskolában pedig nem folyik nevelés. Oktatni még úgy, ahogy oktatnak, többé-kevésbé tényszerűen oktatnak, ebben se vagyok biztos. A társadalomtudományokat rendkívül masszívan eltorzítva oktatják. Tehát azok a klasszikus értékek, ami az identitás részeit képezik, tehát ember vagyok, magyar vagyok, hívő vagyok, ésatöbbi, ésatöbbi, és a magyar kultúrának az elképesztő kincsestárát nem ismertetik meg a diákokkal. Na most a magyar nyelv nagyon plasztikus, akit nem nevelnek, az neveletlen. (...) Döntő fordulat volt, amikor az etika és a hittan oktatását visszaállították, mert legalább ízelítőt kap abból, hogy ilyen létezik.”

Kásler Miklósról szóló korábbi portrénkat itt lehet elolvasni.

 

Figyelmébe ajánljuk