Beetették a fogorvosokat: nyoma sincs az ígért hárommilliónak

  • narancs.hu
  • 2017. december 27.

Fekete Lyuk

Késik vagy blöff.

Hárommillió forintot ígért a kormány november 30-án a kötelező ellátási körzetek fogorvosainak, hogy a növekvő finanszírozású alapellátásban dolgozó háziorvosok mögé felzárkózzanak. A nagyvonalú gesztus része volt, hogy a juttatást beépítik a finanszírozásba, és nem csak idén, de jövőre is megkapják a fogorvosok. Na, most idén még senki sem kapta meg a hárommillát.

Hárommillió forinttal lefizetné a kormány az elégedetlenkedő fogorvosokat

A pénz az úr. Évi egyszeri, hárommillió forintos támogatást adna a kormány a közellátásban dolgozó 3300 fogorvosnak, így csendesítenék le az ágazatban dolgozó közellátó praxisú fogorvosokat, akik egyre hevesebben tiltakoznak a finanszírozási rendszer hibái ellen.

Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, aki az állami körzetekben dolgozó fogorvosok helyzetére szeptemberben lassító sztrájk szervezésével hívta fel a figyelmet, a hvg.hu-nak azt mondta: ha az utalás átcsúszik a jövő évre, az félreértésre adhat okot, úgy jelenhet meg a kommunikációban, mintha a jövő évit is megkapták volna, vagy akár úgy, hogy kétszer kapták meg az összeget.

Ügyes.

A juttatásra azért van szükség, mert a területi ellátási kötelezettségű körzetek fogorvosai évek óta semmiféle kiegészítést nem kaptak. A betegek ingyenes ellátását csak úgy tudják biztosítani, ha azt magánpraxisukból finanszírozzák az állam helyett. A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata szerint a jelenleginél legalább kétszer több pénzt kellene adnia az államnak, a most ígért 3 millió forint is csak harmada a szükséges összegnek.

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk