„Megéreztem a lőporszagot”

  • narancs.hu
  • 2015. november 26.

Fekete Lyuk

Videointerjút adott az Eagles Of Death Metal, amelynek párizsi koncertjén tömeggyilkosságot követtek el a terroristák.

Videointerjút adott az amerikai Vice magazinnak az Eagles Of Death Metal, amelynek párizsi koncertjén tömeggyilkosságot követtek el a terroristák november 13-án.

Az interjúból most először derült ki, hogy a zenekari tagok közül többen is nagyon közel álltak ahhoz, hogy elveszítsék az életüket. A zenekar nagy része az első lövések után, mialatt a fegyveresek újratöltöttek, ki tudott rohanni egy hátsó ajtón az utcára, és így biztonságba jutott. Jesse Hughes énekes viszont előbb a barátnőjét akarta megkeresni (nem tudván, hogy a lány is nagyon gyorsan ki tudott jutni az utcára), és amikor kinyitotta az egyik folyosóra vezető ajtót, szembetalálta magát az egyik fegyveressel, aki már rá is emelte volna a puskáját, de beleütötte a fegyvert egy ajtókeretbe, így Hughes el tudott rohanni a másik irányba. A zenekar keverősére pedig, aki a terem végében állt a pultjában, azonnal rálőttek a támadók, amint berontottak a terembe, de eltévesztették, és csak a pultját találták el. Lövés közben a terroristák teli tüdőből ordították, hogy Allah akbar!

Sok rajongó a zenekar öltözőjébe menekült, ahová betörtek a gyilkosok, és mindenkit lemészároltak, egyetlen fiatalt kivéve, aki Jesse Hughes bőrdzsekije alatt bújt el.

Mindegyik zenész aláhúzza az interjúban a franciák, a helyszínen lévők heroizmusát: az emberek kijöttek a lakásaikból, segítettek, sőt még azok is, akik megsérültek, lövést kaptak, megpróbáltak segíteni másokon, akik rosszabbul voltak vagy össze voltak zavarodva a káoszban.

A zenekar vissza akar menni újra Párizsba, sőt az első zenekar szeretne lenni, amely a Bataclanban fellép, ha újranyit a klub. Az Eagles Of Death Metal arra buzdít más zenekarokat, hogy dolgozza fel az egyik dalát, mert az összes bevételt az áldozatoknak fogják átutalni.

A látványosan összetört zenészekkel készített 25 perces interjút nem könnyű végignézni, de fontos anyag, akit érdekel, alább megtekintheti angolul:

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?