Hátulról lepi meg Szent László lovát a repülő angyal

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 24.

Fekete Lyuk

Ennyit gondol a Földművelésügyi Minisztérium a magyar történelemről. De hogy pontosan mit, azt találgatni is alig merjük. Valakinek van ötlete, mi folyik itt?

Csak most került elénk a páratlan műalkotás, amihez képest a Szabadság téri szobor az esztétikai érzék és a történelmi bölcsesség diadala.

Augusztus 20-án, a debreceni virágkarneválon tűnt fel ez a jelenés, amelynek értelmezéséhez kétségbeesetten keressük a fogódzókat. Elolvastuk az MTI tudósítását, hát, nem lett tőle tisztább a kép.

A földművelésügyi miniszter szerint „a magyar virágokat szerető nemzet”, a debreceni virágkarnevál pedig a legszebb virágünnep, amely immár generációk óta vonzza a látogatókat a térség központjába – írja a távirati iroda. Riportjukban azt sem hallgatják el, hogy Fazekas Sándor elmondta, a Földművelésügyi Minisztérium most első alkalommal támogatott anyagilag is egy kompozíciót: az Alföldi Legendárium Klaszter virágkocsiját, amelyet eredeti, alföldi parasztszekeres ötös fogat vezetett fel. A Szent László füve című ősi legendát virágokkal díszített szoborcsoport, valamint az autentikus népzenei kísérettel fellépő hajdúsági és nagyváradi néptánccsoport idézte meg.

Eddig az útmutatás, de nézzük hát magát a kompozíciót, amelyen nagy királyunk egy piros lovon nyilaz előre, miközben hátulról egy angyal érkezik, és valamit művel szegény állattal. Közben a boroshordónak támasztott hófehér koronából virágok sarjadnak. Tényleg minden megfejtést szívesen veszünk.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk