Pénzt adjatok, még több pénzt! – Így készül az írószövetség az 1956-os forradalom 60. évfordulójára

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 23., 13:20
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Magyar Írószövetség elnöke a kormánylapon keresztül üzen. Mit üzen! Benyújt egy igényt a biankó csekkre!

„Nem tudok még egy olyan kulturális intézményről, amelyik olyan enigmatikusan összeforrt volna a forradalommal, mint a Magyar Írószövetség” – mondja Szentmártoni János mostani elnök a Magyar Idők riporterének, és mindjárt hozzáteszi, „emlékbizottságot is alakítottunk, hogy a hatvanadik évfordulót a jelentőségéhez méltó módon megünnepeljük. Ennek a grémiumnak a tagjai: Lezsák Sándor, Salamon Konrád, Kiss Gy. Csaba, Erős Kinga és jómagam.”

false

 

Fotó: fortepan.hu

 

Eddig rendben is van (dehogy van), ám úgy látszik, Szentmártoni nem éri be az emlékbizottsággal, meg azzal hogy a magyar irodalmat aligha reprezentáló mostani írószövetségével rátehénkedik az ’56-os forradalomra. Ó, nem! Úgy tűnik, nem is az igazi forradalom izgatja őt, hanem ez a mostani, a „központi”, a schmidtmáriás hatvanadik évfordulós, ami minden bizonnyal a NER dicsőségét hirdeti majd, rohadt sok pénzből. Mert mit is mond Szentmártoni? „A rendkívüli alkalom rendhagyó megoldást kíván. Úgy gondolom, az írószövetséget ötvenhatos történelmi múltja méltó ünneplésre jogosítja. Bízom abban, hogy a kiemelt feladathoz sikerül kiemelt anyagi forrást is találnunk, s nem csupán egy pályázó lehetünk a sok közül. Máskülönben lényegében nélkülünk múlik el az emlékév, amit egyelőre elképzelhetetlennek tartok.”

Most akkor ez mi ez? Fenyegetés? Zsarolás? Nyafogás? Mindenesetre, nekünk erről az egészről elsősorban ez ugrott be, és nem az 1956-os forradalom.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 23., 13:20
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 Aptyuka
  Aptyuka
  2016. február 23., kedd 15:39
  A második mondat - ugye - irónia, vicc?
 2. 1 Juliusz
  Juliusz
  2016. február 23., kedd 13:54
  "Önálló nemzeti politikát a szocializmus eszméje alapján: a lenini elvek szerint rendezni kell a viszonyunkat valamennyi országgal, mindenekelőtt a Szovjetunióval és a népi demokráciákkal." - az Írószövetség 56-os forradalmi követeléseinek első pontja. "Önálló nemzeti politikát az illiberalizmus eszméje alapján: az orbáni elvek szerint rendezni kell a viszonyunkat valamennyi országgal, mindenekelőtt Oroszországgal és a visegrádi körrel" - Lezsák, Salamon, Kiss.Gy., Erős, Szerntmártoni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Nincsenek is fekete lyukak. (Stephen Hawking)

Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk