Petíció a felsőoktatás megmentéséért

  • narancs.hu
  • 2015. május 12.

Fekete Lyuk

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy az átgondolatlan, ad hoc ötletelés törvényi formát öltsön, és az ország vezetői eljátsszák a jövőnket! Ne hagyjuk!” – olvasható az átgondolt javaslatokat tartalmazó petíció bevezetőjében. Ezt közöljük.

Az oktatási kormányzat éppen egy hónapja, 2015. április 9-én bejelentett tervezete olyan szakokat szüntetett volna meg lényegi egyeztetés nélkül, amelyek szükségességét és társadalmi hasznosságát maga a kormányzat sem tudta vitatni. A tiltakozások nyomására az oktatási kormányzat részben vissza is lépett eredeti terveitől. Azonban a felsőoktatás továbbra sincs biztonságban!

A konzisztóriumok rendszerével végleg felszámolná a felsőoktatási intézmények a kancellári rendszer által megsebzett autonómiáját! A változásokért felelős államtitkár láthatóan nem érti, vagy nem akarja érteni annak súlyát, hogy az egyetértési jog vétójogot ad egy kormányzati kinevezettekkel feltöltött testületnek. Ráadásul a kormányzat felsőoktatás átalakításával kapcsolatos szándékai mellett egy szó sem esik a kormány felelősségéről. Miért csökkenti évről évre a felsőoktatásra fordítható összeget? Miért költ az ország messze a nemzetközi átlag alatt oktatásra-kutatásra?

A felsőoktatásért és az országért felelősen gondolkodó emberként nem nézhetjük tétlenül, hogy az átgondolatlan, ad hoc ötletelés törvényi formát öltsön, és az ország vezetői eljátsszák a jövőnket! Ne hagyjuk!

Ezen a linken a nyolc követelést is elolvashatják, és ha egyetértenek, aláírásukkal csatlakozhatnak is a tiltakozáshoz.

Figyelmébe ajánljuk