Szüret extra: Bayer Zsolt és a Tőzsdecápák

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 9.

Fekete Lyuk

Szeretne mindent megtudni a világról – azonnal? Jó hírünk van: elég megnéznie két béna amcsi filmet! Legalábbis az ötös számú párttagkönyvhöz tartozó ember szerint.

Bayer Zsolt írt egy szokásosat, nem is mennénk bele. De van egy zárójeles megjegyzése, amelynél felnevettünk. Sajnos a megértéséhez kell a szövegkörnyezet, ezt a pár sort valahogy bírják ki – amúgy a tusványosi beszédről volna szó:

Senki és semmi nem fenyegeti a szólásszabadságot, a gyülekezési jogot, a tulajdonjogot, a törvény előtti egyenlőséget, a parlamentarizmust, a hatalmi ágak szétválasztását, a titkos és általános választójogot. Senki és semmi nem fenyegeti ezeket, bármit is hazudjanak a neoliberálisok. Viszont nyilván „veszély fenyegeti” a piac mindenhatóságát, a káoszt és embertelen igazságtalanságot okozó szabad versenyt, egyszóval a globális szabad versenyes kapitalizmus dogmáját, már csak azért is, mert a hétmilliárdos emberiség ezen az alapon egyszerűen halálra ítéli önmagát. (Tőzsdecápák 1. és 2. Abban benne van minden.)
Tisztelt Hölgyek és Urak, kedves Barátaink, ilyen egyszerű hát a pénzélet, a világmindenség meg minden. Belefér 1+1 didaktikus hollywoodi marhaságba. Jó szórakozást, jó tanulást mindenkinek!

Figyelmébe ajánljuk