Páneurópai piknik, augusztus 19., Sopronpuszta

  • 2014. augusztus 21.

Felszab

Mai posztunk egy résztvevő-szervező, Kóczán Zoltán elbeszélésén alapul.

Az eredetileg a debreceni MDF által kezdeményezett, és a soproni ellenzéki pártok által befogadott és megszervezett piknik eredeti célja egy magyar–osztrák baráti találkozó volt, egy közös sütögetés-borozgatás, és beszélgetés az európai gondolatról, népek barátságáról. („Igazából itt senki nem gondolt arra, hogy világraszóló eseményt csinálunk.”) Az osztrák sajtó cikkei nyomán azonban a világsajtó is foglalkozni kezdett a kezdeményezéssel. A balatoni kempingekben és a budapesti menekülttáborokban osztogatott német nyelvű szórólapok hatására pedig augusztus 19-én délelőtt már 2-300 keletnémet autó, lakókocsi, motor utasai várakoztak a beharangozott határnyitásra. Egy óra körül sajtótájékoztató volt a Lővér Szállóban, többek között Konrád György és a rendezvény két fővédnöke, Habsburg Ottó és Pozsgay Imre képviselőinek részvételével.

false

 

Fotó: Kóczán Zoltán/Europeana 1989

A forgatókönyv szerint délután háromkor lett volna a hivatalos határnyitás, de addigra a helyszínen hatalmas volt a felfordulás, a keletnémetek ugyanis már korábban ledöntötték a határkaput. Így azt a levert lakattal együtt újra fel kellett állítani, hogy a kamerák kereszttüzében újra megnyithassák. A soproni határőrök elegánsan középre és az egyik kapufélfához állva fogadták az Ausztriából hivatalos papírokkal érkezőket, míg a hátuk mögött keletnémetek tucatjai „osontak át” a másik irányba. A délutáni hatalmas eső gyakorlatilag véget vetett a pikniknek, de az éjfélig nyitva tartó kapun még sok százan távoztak Ausztriába, a szabadságba.

false

 

Fotó: Kóczán Zoltán/Europeana 1989

false

 

Fotó: Kóczán Zoltán/Europeana 1989

 

 

false

Fotó: Kováts Attila/Europeana 1989

false

 

Fotó: Kováts Attila/Europeana 1989

(Kóczán Zoltán és Kováts Attila teljes története hamarosan olvasható lesz a www.europeana1989.eu honlapon. Köszönet Bódai Zsuzsannának a képek válogatásában nyújtott segítségéért.)

Figyelmébe ajánljuk