Európai Filmdíjak: Enyedi Ildikó filmje négy kategóriában is jelölést kapott

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 04., 17:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Utoljára 2011-ben volt versenyben magyar játékfilm az Európai Filmakadémia díjaiért.

Kihirdették az Európai Filmdíjak idei jelöltjeit a sevillai filmfesztiválon szombaton, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje négy kategóriában esélyes. Az alkotás versenyben lesz a legjobb filmek között, Enyedi Ildikót a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvírónak járó díjra is jelölték, Borbély Alexandra pedig a legjobb női főszereplő kategóriában esélyes az Európai Filmdíjra.

"Mint ezzel a filmmel már annyiszor, ennek a csodálatos jelölészuhatag-hírnek a hallatán most is az első és legerősebb érzésem a hála minden egyes munkatársamnak, akikkel együtt készítettük el ezt a filmet" – nyilatkozta az MTI-nek Enyedi Ildikó. Hozzátette, hogy nem volt olyan poszt a legkisebbtől a legnagyobbig, ahol ne olyan ember állt volna, aki ne értette, érezte volna át teljes egészében, "mi is az a felszínen egyszerű, a mélyén kényes és összetett feladat, amire közösen szövetkeztünk. Nagyon ritka az ekkora harmónia. Csodálatosan tehetségesek és csodálatosan klassz emberek mindannyian. Ehhez a fényes úthoz, amit ez a film bejár, mindkettőre egyaránt szükség volt. Nagyon szépen köszönöm nekik" – fogalmazott Enyedi Ildikó.

Enyedi Ildikó az Arany Medve átvételén

Enyedi Ildikó a a Berlinalén

Fotó: MTI/AP

Legutóbb 2011-ben jelöltek magyar játékfilmet az Európai Filmakadémia tagjai a díjakra, akkor Tarr Béla rendezése, A torinói ló három kategóriában volt versenyben, de végül egy jelölést sem váltott díjra.

Az Európai Filmdíjak jelöltjeit hagyományosan a sevillai filmfesztiválon jelentik be. A díjakat december 9-én Berlinben adják át.

A Testről és lélekről februárban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét, a nemzetközi filmkritikusi szövetség díját, az Ökumenikus zsűri díját és a közönségdíjat is. A magyar alkotást azóta számos országba vették meg a filmforgalmazók és világszerte több díjat nyert jelentős filmfesztiválokon. Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban szeptember végén, Norvégiában, Franciaországban és Svájcban októberben, Kanadában pedig novemberben kerül sor a mozibemutatókra, melyeket továbbiak premierek követnek.

Érdemes élni és szeretni - Enyedi Ildikó szerelmes filmje tarolt a Berlinalén

„Félelmetesen abszurd országban élünk, mégis folyamatosan készülnek a színvonalas alkotások" - mondta Enyedi. De mit mond a filmje? Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának fődíját, az Arany Medvét. Ilyen sikert magyar film utoljára 1975-ben aratott: Mészáros Márta Örökbefogadása.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 04., 17:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  harcolj
  2017. november 05., 09:34
  Én is drukkolok, pláne azért is mert Berlinben megmondta, hogy a galambocskájfélék miatt ilyen szr ma Mo.-on.
 2. 2
  rworse
  2017. november 04., szombat 20:22
  Hajrá.
 3. 1
  galambocskám
  2017. november 04., szombat 17:17
  Jól van, jól van majd drukkolunk!

  Először azért hogy benne legyen az ötben, aztán azért hogy ő legyen az az egy.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...