Film

I Am Breathing

Film

A világ számos nagyvárosában, több mint 170 helyszínen, sőt mi több, az Antarktisz kivételével az összes kontinensen - nálunk a Ha érteni akarod a világot nevű szervezet jóvoltából - egyszerre mutatták be Emma Davie és Morag McKinnon dokumentumfilmjét, amely egy végzetes idegrendszeri betegségben szenvedő 34 éves férfi, Neil Platt utolsó hónapjait mutatja be.

Az ALS (amyotrophic lateral sclerosis) a motoros neuronoknak, azaz a mozgást vezérlő idegsejteknek a "meghibásodását" jelenti, amely következtében fokozatos leépülés, végül a test mozgásának leállása, a beszéd, nyelés és légzés készségének elvesztése megy végbe. Ennek az igen gyors lefolyását képesítik a film alkotói Neil blogja nyomán.

A doku főszereplője szinte gyermeki kíváncsisággal, kényszerű beletörődéssel és némiképp fura, de mindenképpen szimpatikus humorral viseli terhét. Neil végigkalauzolva eddigi rövid életén és betegségének stációin, azt a leginkább fájdalmas tényt hangsúlyozza, hogy sosem láthatja felnőni épp csak tipegő kisfiát, Oscart.

A film a helyzet komolyságához illő emberséggel és intim humorral jeleníti meg mindazt, ami maga az élet. A kampányfilmnek semmiképpen sem tekinthető dokumentáció egyszerre szól egy adott személy helyzetéről és minden szenvedőről. Bátorság, életszeretet, zaklatottság és megsemmisülés, ez mind az I Am Breathing, Neil személyisége és tudatos ereje miatt az egész mégsem válik megrázóvá, nem sajnálkozunk, az a fura mosoly a nézők arcán, az tette mégis oly zavarba ejtővé e dokumentumfilm világ körüli vetítését.

 

Toldi mozi, június 21.

Figyelmébe ajánljuk