Kamondi Zoltán (1960–2016)

  • narancs.hu
  • 2016. március 17.

Film

55 éves korában elhunyt a Dolina és Az alkimista és a szűz rendezője, aki a rendszerváltás utáni magyar film egyik legszebb jelenetét alkotta meg. Ezzel emlékezünk itt rá.

Kamondi Zoltán élete során négy, elég eredeti és elég egyenetlen nagyjátékfilmet rendezett. Közülük az első kettő (a Halálutak és angyalok, valamint az Az alkimista és a szűz) tűnik maradandóbbnak, miközben, tegyük hozzá, nem ezeket, hanem a Kísértéseket jelölték Berlinben Aranymedvére. Utolsó bemutatott filmje Bodor Ádám írásából, Az érsek látogatásából készített Dolina volt 2007-ben; ötödik filmje, a Halj már meg! (Ónodi Eszter, Cserhalmi György és Kováts Adél főszereplésével) gyakorlatilag készen van, jelenleg a befejezésére és bemutatására vár.

false

S ha már az interneten a teljes Az alkimista és a szűz könnyen elérhető, iderakjuk azt is, elsősorban azért, mert ebben látható a rendszerváltás utáni filmművészet egyik legszebb, egyszerre ártatlan és tűzforró jelenete Ónodi Eszter főszereplésével, akit ez a film tett az ezredforduló korszakának legfontosabb filmszínésznőjévé. Az általa alakított szereplő a 15. percnél érkezik meg az ajándékával:

Figyelmébe ajánljuk