chili&vanília

Együk a zúzáját!

Gasztro

Klasszikus kacsazúzapörkölt

Tények és számok a zúzáról: egyrészt két kilónál kevesebbet nem érdemes venni (másfél kilóból pörkölt lesz, fél kilóval meg mindig lehet kalandozni a világ konyháiban), másrészt a főzési idő három óra, kivéve, ha kuktában gyorsítjuk meg a folyamatot. A zúza igen megosztó alapanyag, sokan ódzkodnak tőle, mások rajonganak érte, az azonban biztos, hogy világszerte igen változatosan használja a gasztronómia. Délkelet-Ázsiában népszerű utcai étel (grillezve, nyárson, bundázva), Pakisztánban curryben, az Egyesült Államok déli tagállamaiban olajban kisütve, sok csípős mártással, vagy a híres New Orleans-i egytálétel, a gumbo részeként főzik, másutt cukros-fűszeres-ecetes lével leöntve befőttként fogyasztják. Nigériában grillezve, sült főzőbanánnal eszik. Az egyetlen titka, hogy megfelelően hosszú ideig kell főzni, hogy teljesen omlós és puha legyen (erre a kacsazúza a legalkalmasabb). A keleti kultúrákban, az ázsiai konyhákban általában szándékosan rágósra hagyják, mert így szeretik.

Nagyon jól áll a zúzának minden wokos műfaj, a szójaszósz, a szezámolaj, a csili, ilyenkor érdemes előtte puhára abálni. A zúza igen kiadós, nem kell óriási mennyiségeket kalkulálni. Viszonylag sovány, a kalóriatartalma közepes (150 kcal/10 dkg), a koleszterolja elég magas.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.