Együtt kávéztak a konyhában, most egymás ellen indulnak Dunakeszin

Belpol

Külön indul a DK, valamint egy momentumos és jobbikos politikusokat összefogó egyesület az agglomerációs városban. Az ellenzék népszerűbb helyben, de a kormánypárti polgármester az ellenzéki szavazók körében is elfogadott. Így viszont csekély az esélye annak, hogy fordulat álljon be a város vezetésében. 

Hét polgármesterjelölt vág neki az önkormányzati választásnak Dunakeszin. A regnáló kormánypárti polgármester, Dióssi Csaba a Fidesz és a KDNP mellett két civil szervezet (Szeretünk Dunakeszi Egyesület, Dunakeszi Odateszi Egyesület) színeiben méretteti meg magát, sőt a plakátjain nem a narancs, hanem a zöld és a kék színek dominálnak. 

Rajta kívül még két civil csapat indul, melyeknek érdekessége, hogy olyan személyek találhatók a soraikban, akik 2019-ben az ellenzéki összefogás színeiben jutottak be a testületbe, azonban ezt követően szavazataikkal a Fideszt segítették, illetve állami támogatásokban is részesültek. 

Sokáig úgy tűnt, hogy az ellenzéki pártok meg tudnak egyezni. Létrehoztak egy egyesületet (Közösen Kesziért Egyesület), melyben a  három, helyben mérhető pártszervezet (DK, Momentum, Jobbik) képviselői voltak. Ugyanakkor nem sikerült megegyezniük, ezért Tonzor Péter – aki az egyesület alelnöke és a DK helyi pártszervezetének elnöke – öt párt támogatásával indul polgármesterjelöltként, ám rajta kívül a momentumos Cseresznyés Csilla is próbálkozik a Közösen Kesziért Egyesület színeiben. 

Félresiklott együttműködés

„A Fidesz annyira fél, hogy egyesületi színekben indul. Nagyon halványan látszik csak a Fidesz-KDNP logó” – mondta lapunknak Tonzor Péter. Szerinte rendkívül kusza az indulók mezőnye: úgy vélte, van egy sor kamujelölt, példaként pedig egy korábbi szocialista képviselőt említett, aki Tonzor szavai szerint 2019-ben bejutott az összefogás színeiben, majd a választások éjszakáján átállt a Fideszhez. Elmondta azt is, hogy egy egyesület mintegy 50 millió forintot kapott a megyei önkormányzattól a Samsung SDI akkumulátorgyár adóbevételeiből fenntartott civil alapon keresztül, DK névre keresztelve tervezett indulni. Ezt sikerült idejében megtámadni. „Ők nagyrészt a mi árulóink, kizárt DK-sok” – fogalmazott Tonzor.

A Demokratikus Koalíció helyi politikusa kifejtette, mindent elkövetett, hogy egy ellenzéki csapat legyen: felajánlottak a Momentumnak a tíz körzetből hatot, köztük azt a kettőt is, melyeket 2019-ben az összefogás megnyert, cserébe a lista első két helyét kérték. De a többiek nem fogadták ezt el, mert nem tartották alkalmas Tonzort polgármesterjelöltnek: a DK abba is belement volna, hogy akkor legyen más a jelölt, de ezt sem fogadták el.

Szerinte a Momentum és a Jobbik fél a tíz százalékos küszöbtől, ezért indul az egyesület színeiben a két párt. A saját indulását illetően úgy véli, nyerhető a választás, mert a pártos voksolás kétfelé megy: aki nem a Fideszre akar szavazni, az őrá fog, a kormánypártok pedig nagyon rontottak az esélyeiken az elmúlt hónapokban a városokban. Magyar Péter és a Tisza Párt nem indul jelen állás szerint Dunakeszin.

Dióssi Csabát megverni nehéz ügy, mert 2019-ben több szavazatott kapott, mint a lista, magyarán népszerű a városban. Nehéz felvenni azzal a versenyt, hogy Dunakeszin épül az ország egyik legnagyobb oktatási beruházása, melynek keretében két középiskola létesül. Ugyanakkor szerinte nagy kérdés, hogy ezekben hogyan lesz tanár. Hasonló példaként említette, hogy hiába újították fel az SZTK épületét, nincs orvos, háromhónapos várólisták alakulnak ki. „A bőrgyógyász mellékállásban rendel, a sebészorvosok 70 év körüliek.” Erre megoldásként azt találta ki Dióssi, hogy ún. fészeklakásokat, vagyis olcsón bérelhető lakásokat kell kiadni pályakezdő orvosoknak.

Szerinte Cseresznyés Csilla és ő sem fog visszalépni. Tonzor úgy véli, szinte biztosan bejut a testületbe, és ha az egyesületi-ellenzéki indulókból lesznek képviselőtársai, akkor félreteszi a vitát, ugyanis szerinte ez nem személyes eredetű, hanem az országos DK-Momentum nézeteltérés miatt alakult ki.

Számára az az igazán fájó, hogy már tíz éve is együtt kampányolnak, most pedig ide jutottak:

„Az én konyhámban ittuk a kávét, ettük a pogácsát, együtt indultunk el. A furkálást nagyon nehezen emészti meg az ember.” 

Dióssi Csabát az ellenzékiek is elfogadják

„Értekrendünk alapján más motivált minket. A megbeszélések későn jutottak arra a szintre, amikor erről érdemben tudtunk beszélni. Nem volt lehetőség a megállapodásra” – mondta lapunknak Cseresznyés Csilla, a Közösen Kesziért Egyesület polgármesterjelöltje. Szerinte mások voltak az elképzelések; számukra fontos volt, hogy pozitív üzenetek domináljanak a kampányban, illetve szerettek volna a programokról egyeztetni, de erre nem került sor. 

Azt senki nem szereti, ha megmondják neki, hogy mit csináljon. Azt akarták volna, ha parneri viszony alakul ki a felek között, de nem ez történt. Mindenhol a személyek függvénye, hogy együtt tudnak-e dolgozni, vagy sem, és Tonzor Péter esetében ez csak „nagyon nehezen” valósulhatna meg, mert Cseresznyés szerint nincs meg az egyenrangúság. 

A jelölt úgy látja, 2019-ben a Momentum volt a legerősebb Dunakeszin, viszont friss pártként indulva a rutinosabb szereplőknek sikerült őket kiszorítaniuk. Bejuttattak a testületbe olyan képviselőket, akik átálltak a Fideszhez, most pedig civilként indulnak. Cseresnyés jelezte, nem fog visszalépni, nem lát erre esélyt. Többször felmerült a kérdés, hogy miért nem tartanak előválasztást. A jelölt szerint azért, mert manipulálható és az alacsony részvétel miatt nem reprezentatív, de ami ennél is fontosabb: ha nyert volna, akkor is a DK-val közösen kellett volna indulnia. 

Meglepőnek látta, hogy a DK tett olyan ajánlatot, hogy ne Tonzor legyen a jelölt. Szerinte ők is láthatták, hogy nem a legalkalmasabb. Azonban akire lecserélték volna, nem ismert helyben, a politikai életben nem vett részt korábban.

Cseresznyés szerint ha most tartanának országgyűlési választást, akkor az ellenzék 52:48 arányban nyerhetne a városban, azonban Dióssi Csabát az ellenzéki választók 62 százaléka támogatja Dunakeszin. 

„Ennek egy oka van: több forrás jutott Dunakeszire, mint Hatvanpusztára”

Az SZTK fel van újítva, de képtelenség időpontot foglalni. Mindent építkezésekbe, térkőbe, körforgalomba fektettek, ami a választók számára látványosnak tűnő beruházás. Így hiába nem túl támogatott a Fidesz helyben, azzal a mennyiségű pénzzel, amit a város kapott, nem nagyon lehet harcba szállni. Ettől függetlenül a Momentum szeretné megmutatni, hogy a legerősebb párt Dunakeszin; ehhez kapcsolódva Cseresnyés úgy vélte, a Momemtum támogatottsága nagyobb Dunakeszin, mint országosan. 

Az ellenzéki erők megosztottságát illetően a Dunakeszin kialakulthoz hasonló a helyzet a szomszédos Fóton és Gödön is, ahol egy DK-s, illetve civilekből, ellenzékiekből álló jelöltek indulnak külön-külön a regnáló kormánypárti polgármester ellen. Választási beharangozót készítettünk ezenkívül Sződligetről, Vácról és Szentendréről is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk