Péklapát 1.

Visszadobnak kenyérrel: Pékműhely, Butter Brothers

  • Tófalvy Tamás
  • 2013. szeptember 3.

Gasztro

Magyarországon napjainkban pékségforradalom (is) zajlik. Két olyan kézműves pékséget biztosan tudunk Budapesten, ahová érdemes vissza-visszatérni. Pékségkritika, első rész!

Magyarországon napjainkban pékségforradalom (is) zajlik. És ahogy általában nálunk szokás, e forradalom inkább mennyiségi: a minden sarkon rendre nyíló álhagyományos pékségek adalék anyagokkal püffesztett ipari termékeinek szorgalmas fogyasztása azonban még dialektikus értelemben sem viszi át a kulináris élményt a minőség területére. De a virslikkel töltött croissant-ok, frizbiméretű kakaós csigák és szivacsos kiflik tengerében is él a remény: az utóbbi hetekben két olyan kézműves pékséggel is megismerkedhettem Budapesten, ahol végre (és még egyszer: végre) fantasztikusan jó péksüteményeket lehet kapni, és ahova szívesen visszatérek.

Pékműhely

false

 

Fotó: facebook

A tavasszal megnyílt, Batthyány utcai kis péküzletben a már-már őrmesteresen fegyelmezett tulajdonos nem éppen kedvességével, inkább maximalizmusával fegyverez le. Bármikor arra járok, mindig mindent kézben tart, ellenőriz és irányít: a tészta minőségét, a sütés folyamatát, a kiszolgálást, a vevők tájékoztatását, sőt egy alkalommal még az üzlet előtti járdaszakasz lemosását is. Az apró helyiségben karnyújtásra van egymástól a kenyeres pult, a kemence és egy kis asztalka, és jó időben az üzlet elé is ki lehet ülni egy padra, háttal a kirakatüvegnek, amúgy berlini módra. A kovászos fehér kenyér ropogós héjú, belül tartalmas és mégis könnyű, a croissant lágy, vajas és leveles, és általában minden kenyér és sütemény élményszerűen autentikus, ami hatalmas felüdülés a mélyhűtött darabok felmelegítésére vagy ipari mennyiségű egyentermékek disztribúciójára szakosodott pékláncok tengerében. Külön elismerésre méltó, hogy minden nagyon olcsó: a kenyerek ára 180–400 forint között, a kisebb péksüteményeké pedig kétszáz forint alatt van. És még a kávé is remek.

Cím: 1015 Budapest, Batthyány u. 24. Facebook.

 

 

 

Butter Brothers

false

A Facebookon szembejövő információtöredékekből következtetve a nyáron startolt Butter Brothers alapítói egyfajta tanítványi viszonyban vannak a Pékműhely tulajdonosával, így nem lehet véletlen, hogy a pékáruk itt is közel vannak a tökéletességhez. A vásárlás élménye pedig már-már amerikai: rendszerint megdobják a betérőt egy-egy kedves szóval, bónuszszódával, vagy (ha épp kicsit kései napszakban megy) ajándék péksüteménnyel, aminek következtében lehetetlen megállni a további vásárlást és visszatérést.

Az olvadós leveles tészta, túró és málnalekvár ötvözetéből álló táska egész biztosan nem is lehetne finomabb, a sörös kenyér rusztikus, laktató és illatos, a croissant olykor tankönyvi, máskor csak nagyszerű. Az árak itt egy szinttel feljebb vannak pozicionálva, de az ár/érték aránnyal számolva még mindig az olcsó kategóriába esik a Butter Brothers. A név kötelez: már nem kell sokáig várni, és vaj is lesz.

Cím: 1093 Budapest, Lónyay u. 22. Facebook.

Figyelmébe ajánljuk