Az ország legsikeresebb vállalkozója most épp a vízközműtendereken hasít

  • narancs.hu
  • 2017. november 17.

Gazdaság

Nem bírják elzárni a pénzcsapot.

Az ország legtehetségesebb gázszerelője, úgy tűnik, újabb területen hódít, most épp vízközmű-megatenderen keresi magát hülyére nyeri sorra a zsíros megbízatásokat. A Magyar Nemzet vette észre a közbeszerzési adatbázisban, hogy az állami NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. eddig mintegy 70 milliárd forintnyi szerződést kötött főként kormányközeli vállalkozásokkal, melyből több mint 23 milliárd forintnyi megbízás jutott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégeknek. Többek között a felcsúti polgármester családi cége és az Euroaszfalt Kft. konzorciuma Bicske, Eger és Gyöngyös környékén is végez majd vízközműmunkálatokat. Azt persze már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az összesen 420 milliárd forintnyi beruházásnak még csak a 15 százalékát osztották szét, és hogy az eddigi megbízásokat az előre becsült ár mintegy másfélszereséért kapták meg.

A teljesen átláthatatlan gigatender Brüsszelnek is szúrja a szemét, ezért már nyáron vizsgálatokat indítottak az uniós auditorok, amikor is azt állapították meg, hogy a közbeszerzési irányítási és ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, ezért a létező legrosszabb, négyes osztályzatot adták rá. Jövő héten újabb ellenőrzés várható.

Mészáros Lőrinc vagyona 105 milliárd forint a Forbes szerint

Tavaly még csak 35 milliárdja lehetett a felcsúti csodaembernek. Megjelent a Forbes leggazdagabb magyarokat tartalmazó listája, e szerint pedig Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc gazdagodott a legjobban 2017-ben. A volt gázszerelőnek 2010 előtt még csak egy cége volt, most már 121 van a birtokában.

Figyelmébe ajánljuk