Megállapodtak a G20 országai a globális minimumadóról

  • narancs.hu
  • 2021. július 11.

Gazdaság

Ez nyomást helyez majd Magyarországra is.

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20-as csoport) Velencei találkozóján, szombaton késő este Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter bejelentette: megszületett a megállapodás a globális minimumadóról.  Hozzátette: várakozásai szerint októberig megszülethet a minden részletet tartalmazó végső egyezmény, a reform pedig már 2023-ban életbe léphet.

 A német pénzügyminiszter a tanácskozás során előrevetítette azt is, hogy ez komoly nyomást fog helyezni az alkuból egyelőre kimaradó uniós tagállamokra, például Magyarországra is, de arra számít, hogy az adóalku végső keretei majd úgyis „behúzzák” a kimaradókat.

 A globális minimumadóról évek óta folynak tárgyalások. Az elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszer kialakításán, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a megállapodsról elmondta, hogy ez lehetővé teszi, hogy végre megadóztassák a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének és adóoptimalizálásának. Ezek a vállalatok eddig egy adott országban tettek szert haszonra, és egy másik országban, rendszerint egy adóparadicsomban fizették be az adókat.

A magyar kormányt álláspontjáról Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára beszélt a npoban, emlékeztet a portfolio.hu. Szerinte a emiatt súlyos versenyhátrányba kerülhetnek majd az uniós cégek a nemzetközi porondon, de kiemelte, hogy a magyar kormány támogatja az OECD-javaslat első pillérét, amely az adóztatási jogok újraelosztásáról szól. A legalább 15%-ban meghatározott effektív társasági adóról szóló második pillért viszont csak addig a pontig támogatja a magyar kormány, amíg az csak a mesterséges adóelkerülési struktúrák visszaszorításáról szól, nem pedig a valós gazdasági tevékenységből keletkezett profitok rontására, mert az adóztatás minden ország szuverén joga és az adóversenyhez ebben az értelemben ragaszkodni akar a magyar kormány - idézik.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk