A Fidesz sabbatja és a Szabadság téri advent

  • narancs.hu
  • 2014. december 1.

Hírnarancs

Sabbatot csinál a Fidesz a vasárnapból, megint átírják a paksi törvényt és vegzálják a hajléktalanokat. Vitézy Dávid kiüríti a fiókját. Tompos Kátya bekeményít. Huzatos hétfői hírek.

Helló, vasárnap!

A Fidesz betiltja a vasárnapot. Ja, nem, csak a vasárnapi munkavégzést.

„Azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek” – jelentette ki Rogán Antal hétfő délután, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Rogán azt mondta, hogy a Fidesz feltételekkel és módosításokkal, de támogatja a KDNP vasárnapi zárva tartásról szóló – egyébként a parlament előtt lévő – javaslatát. A Fidesz módosításainak lényege az lesz, hogy vasárnap ne lehessen dolgoztatni.

Végre teljes az egyetértés

Végre teljes az egyetértés

Fotó: MTI

Paksi paktum: sokadik felvonás

Szél Bernadett: Új paksi törvényt nyújtott be a Fidesz, amiben kb. mindent szabad és minden titkos lesz! Miközben az egész ország az AB-elnök megválasztásával van elfoglalva, Seszták szép csöndben benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, ami gyakorlatilag az egész paksi bővítést letitkosítja, az oroszoktól kapott hitelt más célokra is felhasználhatóvá teszi, sőt még az is felsejlik benne, hogy az erőmű eladhatóvá válik. Ezek a módosítások már a biztonságot is érintik, lazítják a szakmai előírásokat és nagyjából minden titkos lesz, ami az előkészítésre és a kivitelezésre vonatkozik – az egész bővítéssel kapcsolatos adatösszeg teljes mélységű, általános korlátozása az LMP szerint konkrétan alkotmányellenes. „Követeljük, hogy vonják vissza ezt a törvényjavaslatot és hozzák be plenárisra azt, hogy áll a megvalósítási megállapodások ügye!”

Bestoppolja a Fővárosi Közgyűlés a hajléktalanrendeletet

Tarlósék a szerdai ülésen tervezik helyrehozni a budapesti hajléktalanrendeleten esett csorbát. Ugyanis a Kúria a rendelet egyik pontját megsemmisítette. Mégpedig azt, amely azokról a helyekről tiltotta ki a hajléktalanokat, amelyek a parkolási rendelet szerint védett és kiemelten védett területek, kivéve az Óbudai-szigetet. A Kúria azt kritizálta, hogy ez a rendelkezés így (egy másik rendeleti szabályra utalással) nem elég egyértelmű, és ebben a formájában összekapcsolja a parkolást és a közterületen való kényszerű életvitelt a tilalmazás szintjén – derül ki a december 3-i közgyűlési ülésre készült előterjesztésből. A főpolgármester által aláírt dokumentum úgy összegzi a helyzetet, hogy a Kúria lényegében csak „jogtechnikai okokból semmisítette meg” ezt a pontot, nem pedig azért, mert gond lenne a „védeni kívánt” területekkel vagy épp a hajléktalan emberek kitiltásával.

Vitézy: el…

false

A BKK nyilvánosságra hozta a fővárosi dunai fejlesztésről szóló megvalósíthatósági tanulmányt, amely eddig a fiókban csücsült, várta ugyanis, hogy a Fővárosi Önkormányzat előrukkolhasson vele. A BKK múlt héten indult kommunikációs inváziójának az Index szerint valószínűleg az az oka, hogy Vitézy Dávidot szerdán várhatóan kirúgják, a társaságot pedig kettéválasztják. A főváros szerint Vitézy most egyeztetés nélkül mindent kipakol az internetre, ami az asztalfiókjában van. Bár így lenne!

 

 

Nemzeti punkdalénekesi verseny?

Sajnos nem. Saját történetét feldolgozó színháztörténeti vetélkedőt hirdet a Nemzeti Színház tizedikes és tizenegyedikes tanulók számára. És ezzel az épület tetején értelmetlenül vaduló, fiatalosnak szánt klippel, közelebbről Tompos Kátyával, Fehér Tiborral, Mátyássy Bencével és Szatory Dáviddal kívánják népszerűsíteni az eseményt.

Eklektikus borzalom a Szabadság téren

Ön szerint mi hiányzott a Szabadság térről? Hát, az advent. Közeleg a karácsony, boldog-boldogtalan betlehemet barkácsol, a Szabadság téri gigantikus cuccot meg ráadásul már évek óta felállítják, szépen bekerítve, esténként kivilágítva. Csakhogy tavaly óta kissé megváltozott a tér. „Elkészült a gyalázatos emlékmű, ami nemcsak tartalmában, de kivitelezésében is szégyenletes, a köztéri dilettáns szobrászat csúcsa, pedig erős a mezőny. E rémség miatt alig fér el a betlehem, de hát a hagyomány az hagyomány, és ahogy minden évben, most is felállították. Éppen ugyanott” – jelenti Fekete Lyuk nevű rovatunk. Vigyázat, az illusztráció súlyos.

false

 

Fotó: Legát Tibor

Előre, a Nemzet Színésze

Kóti Árpád színművészt választották meg a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Gera Zoltán helyére. A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes, kiváló művész a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja.

false

 

Fotó: MTI

Piros szalag

Ma van az AIDS világnapja. A Krétakör online politikai műsora, a pluszegy, Kontár Kontent rovata különkiadással jelentkezik, mi pedig az Igaz szívvel (The Normal Heart) című filmet ajánljuk.

Figyelmébe ajánljuk