Garázdálkodj okosan – Játék és jégeső a Svábhegyen

  • narancs.hu
  • 2014. december 3.

Hírnarancs

Goodfriend interjút ad és raportra megy, a szerencsés családok gyarapodnak, a kevésbé mázlisták a jéggel küzdenek, mi meg hamarosan indulunk a Marsra! A parlagfüvet nem irtják, de a BKK-ban tisztogatnak. Szeles hírek szerdán.

Goodfriend a kitiltási ügyről

Interjút adott André Goodfriend a Heti Válasznak, s ebből egy részlet már olvasható – ezek szerint Vida Ildikót és munkatársait nem csupán a korrupciós esetek nem megfelelő kezeléséért, a visszaélések felszámolásának elmulasztásáért tiltották ki Amerikából – felmerült az adóhatóság érintettsége is csalási ügyekben. Szép nagy kőnek ígérkezik, majd meglátjuk, mekkora hullámokat vet.

false

 

Bekérették

Szegény Goodfriendet más ügyben is elővették: az MTI híre szerint ma délelőtt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kérette be az ideiglenes amerikai ügyvivőt John McCain republikánus (!) szenátor keddi kijelentései miatt – ami azért, valljuk meg, igencsak sajátos eljárás (magunk részéről el sem tudjuk képzelni, mit szenvedhetnek hazánk végsőkig lojális külképviselői, amikor állomáshelyükön előveszik őket – már megint az áskálódó Gyurcsány miatt!). Eközben a kormányzat némely felelős képviselői megint csak segget csináltak a szájukból – igaz, ezt már megszoktuk tőlük: Kovács Zoltán szerint a szenátor nem is Orbán Viktort nevezte neofasiszta diktátornak (márpedig McCain irodája szerint dehogynem!), de azért diplomáciánk felveszi a kapcsolatot, mit lehessen tudni. Azért kíváncsiak lennénk a további fejleményekre – tudják, aki szívóágra kerül, annak már nincs jó húzása.

false

 

Az ajtók záródnak

Ma bekövetkezett, amit már hétfőn is beharangoztunk: leváltották Vitézy Dávidot, a BKK eddigi vezetőjét, és helyére Dabóczi Kálmánt, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető helyettesét nevezték ki. A tisztogatás természetesen nem állt meg itt: repült Klug Lajos, az FKF Zrt. vezetője is, őt Horváth Béla egykori kisgazda országgyűlési képviselő, régi kedvencünk követi az igazgatói székben. Horváth Béla eddig a városüzemeltetési főosztályt vezette a főpolgármesteri hivatalban: új munkájához is sok sikert kívánunk! A Főtáv új vezetője pedig a dresszkódos Mitnyan György, a turulszobor atyja lesz.

Vitézy Dávid

Vitézy Dávid

Fotó: MTI – Mathé Zoltán

 

Lázár János és a svábhegyi ház

Közeleg a karácsony, de Lázár János überminiszter nem is várta meg az adventi forgatagot: az RTL Klub tudósítása szerint már tavasszal vásárolt egy 120 négyzetméteres svábhegyi ingatlant a fia nevére (ami remek alkalom arra, hogy az eset említése alkalmából felcsattanhasson az ellenérv: szörnyű, hogy már az apró gyerekeket is belekeverik a politikába!). Most persze lehet számolgatni, hogy egy ekkora vityilló mennyit is kóstál az állampolgárok forint nevű fizetőeszközén (ingatlanpiaci szakértők akár 60-70 milliót is emlegetnek) – de hát tudjuk, a rezsim képviselőinek egymás között játszott, külön bejáratú Gazdálkodj okosanjában nem érvényesek a fizika, a matematika és a közgazdaságtan szokásos számításai.

false

 

A Svábhegy és a fagy

A vasárnaptól kezdve szakadó és a tereptárgyakra vastagon ráfagyó ónos esőtől szörnyű károkat szenvedtek el a budai hegyek, a Pilis, a Börzsöny, a Visegrádi-hegység, a Gerecse, a Cserhát, a Mátra (és még sorolhatnánk hegységeinket, dombságainkat) fái – a Pilis Parkerdő Zrt. közleménye szerint a kár még felbecsülhetetlen, de bizonyosan tetemes – mindenesetre még hétvégén is érvényben lesz az erdőlátogatási tilalom. A Bakondi „altábornagy” által vezetett országos katasztrófavédelem közleménye szerint a helyzet lassan javul, ami csekély vigasz ahhoz képest, hogy még mindig vannak járhatatlan utak, alig megközelíthető települések, és az áramot sem tudták mindenhol visszakapcsolni. A jégvihar mechanizmusát feldolgoztuk már e hétre szóló prognózisunkban: http://magyarnarancs.hu/januar_februar_itt_nyar/csapadekos-telelo-idojaras-a-heten-92779 – ugyanott az is kiderül, hogy a következő napokban kicsit melegszik az idő (tehát olvadni fog), mi több, csütörtökön még a nap is kisüthet. Hétvégén azután megint egy mediterrán ciklon lopózik fölénk, de az eltérő rétegződés miatt ebből remélhetőleg már zömmel sima eső fog esni.

false

 

Fotó: Dóczi Zoltán/Időkép

 

A parlagfűpénztől már mentesítettek minket

Gergely Zsófia, a hvg.hu (korábban lapunkban is gyakorta publikáló) munkatársa utánajárt, mire költötte kormányzatunk a parlagfű-mentesítésre szánt 1,1 milliárd forintot. A cikk ismeretében annyit elárulnánk: a többségét még papíron se arra (habár a lenyúláson ért kormányzat a korábban máshová átcsoportosított és jól elköltött 642 millió forintot nagylelkűen „visszaadta” a nyilván már csak jövőre esedékes újabb parlagfűirtásra – hisszük, ha látjuk). Csak félve kérdeznénk: a Nemzeti Tehetség Programra szánt egy százalékok vajon hova kerültek?

Ember a Marson?

Úgy tűnik, a NASA nem viccel, s az Orion űrkapszula holnap startoló tesztje csupán az első lépés afelé, hogy végre eljussunk (természetesen szakszerűen kiképzett embertársaink képviseletében) a Marsra, a tervek szerint valamikor e század harmincas éveiben. A tervek készen állnak (ez az ábra csupán nagy vonalakban fedi az elképzeléseket) – meglehet, ez esetben azt sem bánnánk, ha a hegyek vajúdása valódi marsi egereket szülne.

Zárásként pedig hallgassunk meg egy remek, idén húszéves számot a Mouse On Marstól:

Figyelmébe ajánljuk