Akkorát hantázott Schmitt Pál, hogy megrepedt a plafon a NER-ben

  • narancs.hu
  • 2014. november 28.

Hírnarancs

Oké, tudjuk le úgy, hogy Schmitt öregszik. De Giró-Szász? És Pálffy? És Farkas Bertalan? És a Hír Tv-sek sose szívtak? Vagy mindig azt csinálják? Fekete péntek a magyar közéletben.

A délutáni vezető hír: szinte biztos, hogy Lenkovics Barnabás lesz az AB elnöke. Hétfőn szavaz róla az Országgyűlés: a döntéshez az összes képviselő szavazatának kétharmada szükséges.

Ami egykori köztársasági elnökünket illeti: szorítkozzunk most csak a száraz tényekre, hiszen ki akarna itt pszichologizálni vagy megfejteni, mi is lehet Schmitt Pál fejében? Hogy miért hazudik? Kit érdekel?! Magának kamuzik az öreg csataló, vagy megpróbálja rehabilitálni magát?! Lényegtelen! Mert ebben a gyalázatos Schmitt-ügyben az volt a legszebb, hogy az elejétől kezdve, mint a vízfolyás… De mit csinált most? Interjút adott! Szegény riporter, akinek a sok locsogás mellett le kellett írni ezt itt, ni: „Bármi történt is a politikában, az eddigi életutamat mindig tisztességesen próbáltam járni. Azt is szívesen elmesélem, hogy az emlékezetes, a Semmelweis Egyetem elleni fellebbezésemet megnyertem, úgyhogy nem is vonták vissza a kisdoktori címemet.” A valóság ezzel szemben az, hogy a Semmelweis Egyetem „2013 májusában azt közölte: Schmitt Pál a jogorvoslati eljárás után lemondott egyetemi doktori címéről, az ügyben további eljárásnak nincs helye” – írja a hvg.hu. 

Miniszteri tanácsadónak kérte fel Farkas Bertalan magyar űrhajóst, űrkutatót és vadászpilótát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – közölte a tárca pénteken. A minisztériumi közlemény szerint Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok széles körű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, így népszerűségével erősítheti Magyarország pozitív nemzetközi megítélését. És akkor jönne a kérdés: hol émelygett jobban Farkas úr? Az űrben vagy Szijjártó Péter társaságában? Van hasonlóság?

Nem hagyták tengődni Pálffy Istvánt. Rendes fidesznyikként kapott állást, ha már nem nyomkodhatja vezényszóra a parlamenti gombokat. A hvg.hu írta meg: Pálffy főtanácsadóként dolgozik a köztévénél. Utóbbi nem cáfolta az értesülést.

A Hír Tv újabb szintet bukott. Villámgyorsan feltárták, hogy Várady Zsolt 11 évvel ezelőtt lehet, hogy füvezett! Úristen! Bravó fiúk, biztos van még lejjebb, hiszen a Fidesz egyre rosszabbul áll! Gyerünk, gyerünk!

A Blikk ma írta meg, hogy az V. kerület negyedével olcsóbban adott túl 2010-ben öt ingatlanon, amelyeket offshore cégek szereztek meg. A napilap szerint az önkormányzat az értékesítés előtt vitte le az árat, így például a 3200 négyzetméteres hasznos alapterületű Dorottya utcai épülettől 776 millió forint helyett 582 millióért „szabadult meg az önkormányzat”. Az érintett Dorottya utcai ingatlanról korábban az Index írta azt, hogy az ott tervezett hotel kisebbségi tulajdonosa Giró-Szász András. A kormányzati kommunikációs államtitkár vagyonnyilatkozata szerint megtartotta 20 százalékos részesedését a Safe Port Projekt Kft.-ben, amely társtulajdonos a Dorottya 8 Hotel Kft.-ben – írta a portál, jelezve: a társaság 2016-ra hárommilliárd forintos költséggel alakít ki egy 120 szobás, háromcsillagos hotelt a korábbi bérházból. Giró-Száz az MTI-nek elmondta: soha nem volt a tulajdonában olyan cég, amely ingatlant vásárolt volna. Egy olyan cégben szerzett idén ősszel 20 százalékos részesedést, amely évekkel korábban, más cégek által megvásárolt ingatlantulajdonnak az 50 százalékos tulajdonosa.

Eddig szórakoztunk, de most jöjjön egy rossz hír is! „Nagy-Britannia szigorítaná az EU-államokból betelepedők szociális ellátási szabályozását – jelentette be David Cameron kormányfő. Fél év után távozniuk kell majd Nagy-Britanniából azoknak a külföldi EU-állampolgároknak, akik munkavállalás céljából érkeznek, de nem tudnak elhelyezkedni – közölte pénteken David Cameron brit kormányfő. A szigorítási tervek között szerepel az is, hogy a jövőben legalább négy évig kell Nagy-Britanniában élniük és dolgozniuk az EU más országaiból érkező munkavállalóknak, mielőtt hozzájuthatnak egyes szociális juttatásokhoz” – írja a távirati iroda. A jelenlegi rendszerben e külföldi álláskeresők ráadásul havonta átlagosan 600 font, azaz 235 ezer forint elhelyezkedési támogatásban is részesülnek, ezt azonban a szociális ellátás reformjának keretében a brit kormány teljes egészében megvonja – mondta a brit miniszterelnök. A teljes beszéd itt.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.