A szerény Orbán, az ügyeskedő Áder és a terror

  • narancs.hu
  • 2015. január 18.

Hírnarancs

Orbán Viktor eligazította a népet, és megmagyarázta, mi a bevándorlás és a kivándorlás. Találós kérdés, ki mondta: „ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya”? Eközben Nyugat-Európában jelentős készültséggel veszik fel a harcot a terrorizmus ellen. Áder János pedig, úgy tűnik, egyvalamiben egészen ügyes.

Nem engednek a terrornak

Már Belgium nagyvárosainak utcáin is katonák vigyáznak az emberekre és a rendre, védik a potenciális célpontokat a halálos áldozatokkal járó csütörtöki terrorellenes razziasorozat után. 300 katonát vezényeltek Brüsszel, Antwerpen és az ország más városainak utcáira a BBC szerint, miután merényletek veszélye miatt csütörtökön Belgium több városában is razziát tartott a terrorelhárítás.

false

 

Fotó: Reuters

A belga kormányzat bejelentései szerint azoktól a kettős állampolgároktól, akik terrorfenyegetést jelentenek az országra, megvonják a belga állampolgárságot. Aggodalomra ad okot ugyanis, hogy a Szíriában és Irakban harcoló fiatal európai állampolgárok hazájukba visszatérve merényleteket követhetnek el.

A csütörtöki verviers-i akció során a hatóságok fegyvereket, lőszert, robbanóanyagot foglaltak le, de találtak rendőrségi egyenruhákat és rengeteg pénzt is. A belga ügyészség szerint a terrorista sejt rendőrökkel akart végezni. A terrorellenes akcióban összesen 13 embert tartóztattak le, két ember meghalt, pénteken pedig öt embert vádoltak meg terrorszervezetben való részvétellel és merénylet előkészítésével.

Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Belgiumban és Svédországban a legnagyobb a terrorfenyegetettség a radikalizmust és politikai erőszakot kutató nemzetközi szervezet, az ICSR szerint, ezek ugyanis azok az országok, amelyeknek a legtöbb olyan állampolgáruk van, akik harcoltak Irakban vagy Szíriában az Iszlám Állam (IS) oldalán. Durva adat, hogy több mint kétszer annyi francia állampolgár csatlakozott a szunnita szélsőségesekhez, mint ahány együttvéve a Közel-Keletre ment más európai országból.

Zavargások Nigerben a Charlie Hebdo miatt

Tüntetések voltak szombaton Nigerben, legalább hét keresztény templomot gyújtottak fel a Charlie Hebdo ellen tüntetők. A gyújtogatásra az afrikai ország fővárosában, Niameyben került sor, az AFP helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a demonstrálók korábban a várost keresztülszelő Niger folyó bal partján randalíroztak, délután azonban a másik partot is célba vették, a tüntetők a délelőtt folyamán számos francia vállalat helyi kirendeltségét kifosztották, bárokat, szállodákat és italkereskedéseket is megtámadtak. Nem ez volt az első ilyen ellenreakció az egykori francia gyarmat afrikai országban, a Niger második legnagyobb városának számító Zinderben pénteken törtek-zúztak, akkor ott három keresztény templomot és egy francia kulturális központot is felgyújtottak. A zavargásokban négyen meghaltak és 45-en megsérültek.

Cél: az Iszlám Állam teljes megsemmisítése?

Csütörtökön Londonban rendezi meg John Kerry amerikai és Philip Hammond brit külügyminiszter az Iszlám Állam elleni harcra szerveződött koalíció tagállamainak találkozóját. Hammond a Daily Telegraph című londoni lappal közölte, hogy a találkozó fontos lehetőség lesz az eddig elért eredmények összegzésére. A brit külügyminiszter szerint a Lancaster House-ban rendezendő találkozón döntést hoznak arról, hogy mit kell még tenni a dzsihádista szervezet teljes megsemmisítése érdekében. Az AFP hírügynökség szerint a találkozó napirendjén öt kérdés szerepel majd: szó lesz az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldi zsoldosokról, a szervezet elleni katonai kampányról, a szervezet pénzforrásairól és kommunikációjáról, illetve a térségbe irányuló humanitárius segélyekről is.

false

 

Fotó: Europress/Getty

„Szerénynek lenni, mint az ibolya.” Na, kimondta?

Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában többek között arról is beszélt, hogy a kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kérdését, a bírósági ítéletek pedig egyértelmű helyzetet teremtettek – de a fogyasztási hitelek egy másik ügykörbe tartoznak. A miniszterelnök külön kiemelte, hogy a bírósági ítéletek kimondták: az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőknek kell viselniük. Riporteri felvetésre, hogy a nyugati lapok, amelyek korábban kifogásolták a kormány devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseit, most dicsérik a magyar kormányt, Orbán úgy fogalmazott: „ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya.”

false

 

Fotó: MTI

Bevándorlás nincs és nem is lehet. Kivándorló sincs, miért is lenne?

A miniszterelnök szintén a Kossuth rádió műsorában úgy fogalmazott, hogy az EU-s tagállamokon belül szabadon lehet mozogni turistaként vagy munkavállalóként, így az Európai Unióhoz tartozó országokon belül nem beszélhetünk sem bevándorlásról, sem kivándorlásról, hiszen „egy, közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk”. Orbán felvilágosítással élt, arra hívta fel a figyelmet, hogy bevándorlásnak azt nevezik, amikor az unión kívüli országokból érkeznek emberek az EU-ba. Azt mondta, az uniós szabályozás alapján, ha valaki engedély nélkül lép Magyarországra, és az őt igazoltatónak papírt mutat fel, és azt mondja, politikai menekült és menedékjogot kér, akkor őt többé nem lehet úgy kezelni – bár a valóságnak megfelelne –, hogy ő megélhetési bevándorló.

Úgy tűnik, országunk vezetője észbe kapott, hogy nem éppen szalonképes az, amit nemrég Párizsból, a Charlie Hebdo elleni merénylet megemlékezését követően mondott nemzeti televíziójának. Orbán újra meg újra felülmúlja önmagát.

Áder János ügyesen helyezkedik

Pásztor János, a Természetvédelmi Világalap (WWF) politikai és tudományos igazgatója az ENSZ főtitkárhelyettese lesz. Pásztort Ban Ki Mun február 1-jével klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettessé nevezte ki. „Magyarország az utóbbi időben, és főleg a riói klímakonferencia óta nagyon komoly munkával járult hozzá a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez a fenntartható fejlődés megteremtése területén” – mondta Pásztor az MTI-nek. Pásztor János szerint a magyar hozzájárulás az ENSZ Nyitott Munkacsoportjában különösen a következő 15 évre vonatkozó célok kidolgozásában volt jelentős. Egyébként ennek a munkacsoportnak volt az egyik társelnöke az a Kőrösi Csaba, aki Magyarország állandó ENSZ-képviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, akit Áder János január elején eget rengető bejelentésekor a Köztársasági Elnöki Hivatal új szervezeti egysége, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság vezetőjévé nevezett ki.

Pásztor János legfőbb feladata azoknak az erőfeszítéseknek a támogatása lesz, amelyeknek az a célja, hogy globális megállapodás jöjjön létre a decemberben esedékes párizsi nemzetközi klímaügyi konferencián. A magyar diplomata a főtitkár-helyettesi pozíción túl a párizsi konferenciáig Ban Ki Mun klímaügyi tanácsadója is lesz.

Lehet, hogy Áder valamit jól csinál?

false

Napelembiznisz

Nem törli el a kormány a napelemekre kivetett termékdíjat, pedig még az ENSZ-be törő Áder János is – kivételes módon – felemelte szavát a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott és még karácsony előtt elfogadott, költségvetést megalapozó salátatörvények egyike ellen. Ennek hatására besokallt a volt fideszes államtitkár: „Nem lehet kormányozni szakértelem nélkül” – mondta Illés Zoltán, aki azt mondta, a kormány azért sem foglalkozik a környezetvédelemmel, mert azt hiszik róla, hogy hátráltatja a gazdaságot, hogy „baloldali ügy”, és hogy „csak a gazdag országok játékszere”, pedig egyik sem igaz. Illés szerint Orbán környezetében az a mondás járja, hogy komoly ember környezetvédelemmel nem foglalkozik. Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a kormány azért drágítja a napelemeket, hogy úgy tűnjön, jobban megéri az atomenergiába és Paks 2-be fektetni.

A vaddisznók átveszik a hatalmat Budapesten – Beindult a mémgyár

false


Ilyen címlapja sem volt még a francia Elle magazinnak

false

Nincsenek is fekete lyukak

Jövő héten kerül mozikba a Stephen Hawking világhírű kozmológus életéről szóló, többszörösen Oscar-díjra jelölt film, amit már csak híres kijelentése okán Fekete Lyuknak nevezett blogunk miatt is a közfigyelem látókörébe helyezünk.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.