Brüsszelt ostromolja Orbán Viktor, a vitéz légvári kapitány

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 23.

Hírnarancs

Orbán feltalálta a spanyolviaszt. Nyilvánosak lesznek Lázár hálószobatitkai. Népszavazást kezdeményeznek az olimpiáról. Az MSZP előkapta a régóta várt a csodafegyvert. Húzós hírek.

Nyögje Brüsszel büszke vára!

Majdnem 20 EU-tagállam, többek között Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, mert nem értesítették időben a brüsszeli testületet arról, hogyan ültették át saját jogrendjükbe a menekültügyi eljárásról szóló irányelvet és a befogadóközpontok minimális körülményeit meghatározó jogszabályt - írta ma az MTI.

Ettől teljesen függetlenül Orbán Viktor ma Brüsszelbe utazik, hogy utat mutasson a világnak az uniós állam-, illetve kormányfők ma esti csúcstalálkozóján. A bajor miniszterelnökkel, az európai politikát is befolyásoló konzervatív CSU pártelnökével közös délelőtti sajtótájékoztatóján miniszterelnök úr előadta hatpontos akciótervét a menek... pardon, migránsválság kezelésére. Ezek egy része megvalósíthatatlan, más része egyre inkább konszenzusos uniós álláspontnak tűnik, de ez persze nem fogja visszatartani az állami propagandát attól, hogy mindezt Orbán Viktor zseniális saját ötleteként, részleges elfogadásukat pedig személyes győzelmeként adja elő

Jobbra Seehoffer elnök

Jobbra Seehoffer elnök

Fotó: MTI

Az MTI összefoglalója szerint a hat pont a következő:

1. Görögország engedje át külső határvédelmét azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni.

2. A menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztása még a schengeni övezet határán kívül.

3. A biztonságosnak tekintett országok listájának európai szintű meghatározása - ennek az lehet az értelme, hogy Szerbia és Törökország is biztonságos országnak számítson, így vissza lehessen küldeni a menekülteket.

4. Új pénzügyi források érdekében minden tagállam növelje meg egy százalékkal (uniós) befizetését, és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal.

5. Kiemelt partnerség kialakítása azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet. Orbán külön megemlítette Törökországot, és javasolta, hogy "Oroszországgal is gomboljuk újra a kabátot". Akármit is jelentsen ez.

6. Végül úgynevezett világkontingens létrehozására tett javaslatot - amit a jövő héten az ENSZ-ben is képviselni fog -, vagyis hogy az egész világot vonják be a menekültválság kezelésébe.

Orbán az említett sajtótájékoztatón többször is végvári vitézként beszélt magáról, és érthetetlen okokból a bajor miniszterelnök vazallusaként mutatta be magát. Az MTI szerint ugyanis a miniszterelnök úgy fogalmazott, bizonyos nézőpontból ő "az egyik végvári kapitánya" a bajor miniszterelnöknek, így "kötelessége is volt eljönni és beszámolni a helyzetről".

Lázár Jánosra rájár a rúd

Nem elég, hogy megkapta Rogánt a nyakába, most még ez is! A Direkt36 jelenti, hogy "kudarcba fulladt a Miniszterelnökség utolsó olyan jogi próbálkozása, amellyel el akarta érni, hogy ne kelljen kiadnia azoknak a szállodáknak a nevét, ahol Lázár János szállt meg Milánóban és Zürichben 2013-as utazásai során. A Kúria ugyanis szerdán kihirdetett ítéletében fenntartotta az ügyben született, a Miniszterelnökség számára kedvezőtlen korábbi jogerős ítéletet."

Ötkarikás ostor

Az Együtt szerint, mivel az olimpiarendezés évtizedes elköteleződést jelentene Magyarország számára, népszavazáson kell dönteni a kérdésről. Ezt indokolja az, hogy a Fidesz 2014-es választási programjában szó sem volt az olimpiáról, valamint az is, hogy a rendezés jelentette óriási költségek nagy részét a 2018-ban megválasztott, illetve az azt követő országgyűlésnek és kormánynak kell majd viselnie - írta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Pataki Márton, a párt budapesti elnöke abban a levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Tarlós István főpolgármesterhez, és a parlamenti képviselettel rendelkező pártok vezetőihez címeztek.

Nemrég a világ egyik vezető sportközgazdászának segítségével elemeztük, milyen katasztrofális gazdasági következményekkel szokott járni egy olimpia.

Az MSZP nagy ötlete: több pénzt az embereknek!

false

Hibátlan kampányötlettel állt elő Lukács Zoltán, egyszerűen lehetetlen belekötni, a siker garantált.

Még egy kis javítás a Várbazár előtt

A vs.hu lankadatlan krónikása a Várkert bazár és környéke komédiába illő javítási munkálatainak. Most megint fel kellett szedni a burkolatot. Biztosak vagyunk benne, hogy L. Simon László műve az örökkévalóságnak készül. Csak hát lassan, apró lépésekben.

Apropó: a miniszerhelyettesi posztról valószínűleg felmentik a kultúrpolitika fenegyerekét (Orbán Viktor nevezte így), úgyhogy számba vettük, mi mindent tett értünk az elmúlt egy évben, és hogy milyen sors vár reá a jövőben.

Szórakoztatóipari rovatunk jelentkezik

Új klipet tett közzé a Baszódjál meg, KDNP! c. sláger alkotója, Apa zenél. Társadalomkritikai mondanivalója van neki.

Egy óceánnal odébb pedig Stephen Colbert és Donald Trump azon viccelődött, hogy vajon a műsorvezető direkt eltúlzott, parodisztikusan konzervatív alteregójától származik az idézet, vagy a republikánus elnökjelölttől, az amerikai Orbán Viktortól. Trump nem mindig találja el a helyes választ.

Figyelmébe ajánljuk