Gábriel arkangyal nem a 4-es metróval jár

  • narancs.hu
  • 2014. április 8.

Hírnarancs

Bajnai beint, a Milla is beint, a metró is beint. Kedd volt megint.

Tegnap még ment a találgatás, hogy ki lesz a kérője Fodor Gábornak, és ezért mit kér majd cserébe a liberális nagyágyú, mára azonban megváltozott a felállás. A tét ugye az volt, hogy Fodorral kiegészülve a DK vagy az Együtt–PM alakíthat-e frakciót, csakhogy Bajnaiék ma reggel bejelentették, hogy ők tesznek a frakcióra. „Elveinkből, önállóságunkból nem engedünk – ez számunkra április 6-a talán legnagyobb tanulsága. E döntésünk mellett akkor is következetesen kiállunk, ha az azzal a következménnyel jár, hogy az új országgyűlésben csupán független képviselőként dolgozhatnak majd a politikusaink. A jelenlegi politikai helyzetben az tehát a legvalószínűbb, hogy az Együtt–PM önálló frakció nélkül, alapvetően a parlamenten kívüli eszközök használatával fog hozzá ahhoz, hogy eredeti politikai célkitűzését, a korszakváltást megvalósítsa Magyarországon” – írják közleményükben, ami mindenképp merész vállalkozás, bármit is jelentsen ez a közeli és távoli jövőben. Most egyelőre csak az biztos, hogy e lépéstől nem fog újjászületni a Milla. Már csak azért sem, mert tegnap Facebook-oldalukon a következőt írták: „Miután a Milla mozgalmi szerepet már több mint egy éve nem játszik és a belőle kinövő egyesületben pedig már közel egy éve nem zajlik valós tevékenység, annak a látszatnak a fenntartása, hogy a Milla még létező entitás, vagy annak a hamis látszatnak a táplálása, hogy a Milla az ellenzéki összefogás CÖF-je nemcsak alaptalan, hanem méltatlan is.” A közleményt jegyzők (Bakos Gábor, Baranyi Krisztina, Bárdi Zsuzsa, Gulyás József, Rényi András, Szalai-Szabó István, Takács Flóra, Torsa Mátyás) a végére még odabiggyesztették, hogy „2014. április 6-át követően lesz-e majd ilyen mozgalom, vagy erőre kap-e a társadalmi párbeszéd Magyarországon azt nem tudjuk, de mindenképpen kívánatosnak tartanánk. Ez a történet azonban már nem a Milla története”. Igaz, hogy minderre Juhász Péter úgy reagált, hogy „nem született hivatalos döntés a Milla Egyesület megszűnéséről, noha ő személy szerint támogatja az egyesület megszüntetését”, ennek valószínűleg az égvilágon semmi jelentősége nincsen.

false

 

Fotó: MTI

Annak sokkal inkább, hogy máris elkezdték feltúrni a Szabadság teret, méghozzá Gábriel arkangyal-ügyben. A Kormányzati Kommunikációs Központ megerősítette a hvg.hu-nak, hogy a kínos emlékmű építését kezdték el. Tényleg csak azt nem értjük, miért nem kezdték el már hétfőn? Nem józanodtak ki? Vagy azóta sem?

És mit szólnak ahhoz (mármint Orbánék), hogy az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kimondta: „Magyarország, mivel idő előtt megszüntette Jóri András adatvédelmi biztos megbízatását, megsértette az uniós jogot”? Valószínűleg semmit, ha büntetés lesz, ki fogják fizetni (a mi pénzünkből), mivel kizárt dolognak tartjuk, hogy bekövetkezzék, ami jobb helyeken egy ítéletet követ, vagyis „ha az Európai Bíróság megállapítja valamely tagállam kötelezettségszegését, az érintett tagállamnak a lehető leghamarabb teljesítenie kell az ítéletben foglaltakat”.

Közlekedéstörténeti pillanatot hozott a mai reggel, először állt le a 4-es metró. A BKK Facebook-oldalán jelentette be, hogy „Pótlóbuszok járnak az M4-es metró teljes vonalán egy vonat meghibásodása miatt. A pótlóbuszok a metró valamennyi állomását érintik, a II. János Pál pápa tér kivételével. Utóbbi helyett a 7-es buszok a Huszár utca és a 923-as éjszakai buszok Blaha Lujza tér M megállóiban állnak meg. Kérjük utasaink türelmét és megértését!”

Emlékszünk mit mondott Tarlós István, amikor átadta? Ezt: „Korábban, 2002 és 2010 között szinte évente tolták ki újabb esztendővel az átadás tervezett határidejét. Mi egyetlen dátumot, 2014 tavaszát tűztük ki az átadásra, és ezt a jelenlegi kormány következetes támogatásával be is tartottuk.”

Köszönjük.

Figyelmébe ajánljuk