Gyűlölték és imádták ma Orbánt Németországban

  • narancs.hu
  • 2016. április 19.

Hírnarancs

És persze a menekültek is szóba jöttek: ott, a Szigeten, a tengerpartokon, Ferenc pápánál. Tarlós pedig, ajaj, mindenkit megnyugtatott. Hírek.
Orbán családlátogatás után

Orbán családlátogatás után

Fotó: MTI

 

Képregényírók ölni szoktak az ilyen nevekért, és ha rajtunk állna, egye fene, odaadnánk a német utálói által Szögesdrót Orbánnak nevezett miniszterelnököt mondjuk a DC-nek (hiszen Batman például eléggé gyakorlott már az ilyen, khm, huncut alakok hatékony kezelésében), de amíg ez összejön, csak azt tudjuk lejegyezni, hogy OV meglátogatta Helmut Kohl egykori kancellárt, mely esemény az érzelmek igazi viharait idézte elő a német népben. Egy antifasiszta szervezet lelkesen tüntetett Orbán ellen Kohl házánál, hiszen OV szerintük „szisztematikusan leépíti a szabadságjogokat és a sajtószabadságot Magyarországon”, míg az AfD szélsőjobbos hívei szeretettel üdvözölték hazánk kis nagy emberét. Orbán szerint „a német–magyar barátság egy különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak a szimbóluma Helmut Kohl kancellár”. Mindemellett Kohl a menekültkérdésben finoman szólva sincs azonos platformon Angela Merkellel, így Orbán látogatásának nyilván lehetett egy jól célzottan Merkel-ellenes olvasata is, habár Orbán ma sietve támogatásáról biztosította Angela Merkelt és Berlint. Ravasz!

Ha már Németország: eléggé alaposan bejárta a világsajtót, hogy a Bild nevű német bulvárlap szerint az Iszlám Állam terroristái népszerű tengerparti nyaralóhelyeket támadnának meg Európában (fegyveresekkel és öngyilkos merénylőkkel), mert ezeket gyakorlatilag lehetetlen alaposan ellenőrizni. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg, de a Bild német és olasz titkosszolgálati forrásokat említ.

Értelemszerűen az európai terrorfenyegetettség az oka, hogy Gerendai Károly, a Sziget főszervezője ma bejelentette: jelentősen szigorítani fogják a beléptetést az augusztusi fesztiválra. Nagyjából olyasmire lehet számítani, mint a reptereken – csak gyorsabb haladással, mert több lesz a beléptetőhely.

A Szigeten egyébként kiemelt beszédtéma lesz a menekültügy, amit csak helyeselni tudunk, hiszen a Medián friss felmérése szerint a magyarok hánynak a menekültektől. És erősödött az antiszemitizmus is, melyre ugyebár már régóta komoly igény mutatkozik. További vidám tényekért ezt a cikkünket kell átböngészni.

Mindeközben Ferenc pápa egy friss videóüzenetben azt állítja a menekültekről, hogy „Teherként, problémaként, költségként kezelnek, miközben ajándék vagytok”, hiszen összeköthetik egymással a távoli népeket. A távolban Bayer Zsolt csendesen sírdogálva tépi éppen darabokra a pápa fotóját, mint egykor II. János Pálét Sinéad O’Connor.

Nézzük inkább azt, amitől a magyaroknak tényleg félniük lehet! Tarlós István ma a Rádió Q-ban a hármas metróról szólván nyomott egy (nem elég) rég hallott elmúltnyócévezést, aztán elismerte, hogy a metró szar állapotban van ugyan, de nem életveszélyesben – jelentsen ez bármit is a nagy kedvvel lángra kapó közlekedési eszköz esetében. Tarlós szerint azért nem kell nagyon aggódni, mert folyamatosan cserélik a síneket (és nyilván az imádkozás sem gyakran szünetel a megfelelő felügyeleti szerveknél).

Ennyit mára, holnap egész napos pedagógussztrájk. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a kedves semlegesség hangján gyorsan el is ismételte ma: aki dolgozik, annak jár (a fizetés), aki nem dolgozik, annak nem jár. De félnie azért nem kell senkinek. Tanárok, tanárok, ne adjátok fel!

Figyelmébe ajánljuk