Hamarosan eldől, kilépnek-e a skótok, vagy sem

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 17.

Hírnarancs

Addig is szórakozzunk a belpolitikai hírekkel: Tarlós veri Falust, egyelőre még csak a felmérésben. Garancsi István bevásárol, Juhász Péter pedig megerősítette csapatát. Nem is akárkivel. Hírek szerdán.

Simán veri Tarlós Falust – ezt most nem mi, hanem az Ipsos mondja. A legfrissebb kutatás szerint Budapesten minden bizonnyal a Fidesz jelöltje, Tarlós István lesz a főpolgármester – neki a kampány korai szakaszában két és félszer több támogatója volt, mint az őt követő baloldali jelöltnek –, és annak van nagyobb valószínűsége, hogy a kormánypártnak többsége lesz a Fővárosi Közgyűlésben. Budapesten jelenleg nagyjából a választópolgárok egyharmada támogatja a Fideszt, egynegyede a baloldali pártokat (többségében az MSZP-t), egy-egy tizede pedig a Jobbikot és az LMP-t – írták a kutatás alapján. Bővebben itt.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának (TÓK) fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak elkövetésével gyanúsított K. Sándor Szilárd mellett a TÓK hallgatói önkormányzatának (HÖK) elnökével szemben is fegyelmi eljárást indít az ELTE rektora. Mezey Barna esetükben a legsúlyosabb szankciót, a hallgatói jogviszony megszüntetését javasolja a kari fegyelmi bizottságoknak – jelentette be az egyetem vezetése egy szerda délelőtti sajtótájékoztatón. (Tudósításunk itt olvasható.) És itt még nincsen vége! „Kirúgással végződhet három másik hallgató ügye is, ők az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) gólyatáborába induló elsőévesekkel énekeltettek a nemi erőszakon, öntudatlan lányokkal való közösülésen viccelődő dalokat. Az ELTE ÁJK HÖK két tagja és a kari instruktori kör vezetője ellen is indul eljárás, ám az ő mulasztásukat kisebb súlyúnak találta az egyetemvezetés” – írtuk.

Garancsi István, Orbán Viktor barátja nagy üzletet kötött. Az ügyletről a napi.hu számolt be. „Új többségi tulajdonoshoz került a közelmúltban több állami beruházás – köztük a Fradi-stadion – kivitelezését elnyert Market Építő Zrt., a vevő Garancsi István milliárdos üzletember frissen bejegyzett cége” írják cikkükben. „Adásvételi szerződést kötött a Wing Zrt. és a Garhartt Invest 2014 Zrt., amelynek értelmében a Wing eladta a Market Építő Zrt.-ben meglévő 51 százalékos részesedését a Garhartt Zrt.-nek – közölte a Wing. A Wing ingatlanfejlesztő társaság kivitelező cége volt ez idáig a Market Építő.”

Nagyon úgy néz ki, nemhogy Mesterházy Attila nem jön vissza az MSZP-be, még a maradék emberét is kipöckölik. Mai hír ugyanis, hogy Katona Tamás, a KSH és Magyar Államkincstár korábbi vezetője, Medgyessy Péter volt miniszterelnök egykori kabinetfőnöke lett az MSZP új pártigazgatója – így döntött ugyanis az MSZP elnöksége. Katona Velez Árpád helyét veszi át. Velezt mindenki Mesterházy embereként könyvelte el.

Juhász Péter a NAV-botrány kirobbantójával erősített. „Ma megállapodtunk Horváth Andrással (...), hogy amennyiben én leszek Belváros-Litpótváros polgármestere október 12-én, vállalja a kerület transzparenciájának biztosítását. Az ő feladata lesz, hogy az önkormányzat működésével kapcsolatos minden terv, döntés és pénzköltés minden itt élő számára elérhető legyen, átvilágítja a döntés-előkészítő folyamatokat és a szerződő partnereket is” – írta Juhász a FB-n. Biztosak vagyunk benne, hogy Rogán máris berendelt egy csomó iratmegsemmisítőt!

És holnap éjjel tudjuk meg, elszakad-e Skócia az Egyesült Királyságtól, vagy sem. Az előrejelzések szerint a végeredmény megjósolhatatlan.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?