Hát, akkor itt fogunk élni, az örök migrációs válsághelyzetben

  • narancs.hu
  • 2016. március 9.

Hírnarancs

Jókor Kelj Fel János normakontrollt kér, Lőrinc barátot feljelentik, miközben özönlenek a vasorrú menekültek a mi kacsalábon forgó kis országunkba. Hírek rémmeseországból.

Vigyázz, jönnek!

„Migrációs válsághelyzetet” hirdetett a kormány az ország egész területére. Az indokolás meglehetősen zavaros, valószínűleg a még szeptemberben bejelentett és március 15-én hatályát vesztő válsághelyzet meghosszabbításáról van szó. Orbánék amúgy a fél éve hozott saját szabályaikat rúgták ma föl a bejelentéssel, ahogyan arra a Magyar Helsinki Bizottság közleménye is felhívta a figyelmet. Aligha véletlen egyébként, hogy a Fidesz-kormány újra hiszterizálni próbálja a közvéleményt – lásd erről mai Villámnarancsunkat.

A görög-macedón határon

A görög–macedón határon

Fotó: MTI

(Amúgy nem jönnek.)

A menekültek tömegei egyébként Magyarországig már el sem jutnak, hiszen a balkáni útvonalakat az érintett államok lezárták előttük. Sajtóhírek szerint kedd hajnal óta egyetlen migráns sem lépett be Szerbiába, és Szerbiából sem lépett át Horvátországba, valamint Macedóniából is hétfőn indult el az utolsó vonat Szerbia felé 437 bevándorlóval. Egy névtelenséget kérő rendőrségi tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy Macedónia teljesen lezárta a határt az illegális bevándorlók előtt. Szlovénia éjféltől szigorított az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azok léphetnek be, akiknek van érvényes útlevelük és vízumuk, menedéket kérnének Szlovéniában, vagy akik „humanitárius okokból” menekülnek az országba. Szerbia is bejelentette, hogy hasonló korlátozásokat léptet életbe Macedóniával és a Bulgáriával közös határán, de az ígéretek szerint minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval. Horvátország éjféltől szintén csak érvényes dokumentumokkal és vízummal engedi be területére a migránsokat. A szigorítások gyakorlatilag azt jelentik, hogy lezárult a nyugat-balkáni migránsútvonal (hvg.hu).

Lőrinc barát, valamint jó apánk

Látjátok, gyerekek, így kell megfújni dolgokat

Látjátok, gyerekek, így kell megfújni dolgokat

Fotó: MTI

Hűtlen kezelés, költségvetési csalás, vesztegetés, színlelt szerződés gyanúját veti fel Juhász Péter szerint a Mészáros Lőrinc és az Orbán család bányavállalkozása közötti szerződés. A Magyar Narancs által decemberben feltárt történet alapján az Együtt politikusa följelentést készül tenni, és azt kéri, hogy vegyék zár alá a bányát. Juhász nem tudja megérteni, „mi lehet az oka, hogy egy gázszerelő megvesz valami tökéletesen értéktelen dolgot a miniszterelnök apjától? Mindezt úgy, hogy 20 év múlva, amikor lejár Orbán bányakitermelési joga a szerződés szerint, majd még a vevőnek kell helyreállítania a területet. Tehát azért vett meg valamit, hogy 20 év múlva újra rákölthessen egy rahedli pénzt, miközben egy fillér bevételhez sem jut ez alatt az idő alatt.”

Áder oder káder

Matolcsy éppen esküszik

Matolcsy éppen esküszik

Fotó: MTI

Áder János nem írta alá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a postatörvény módosítását, hanem előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól (Ab). A köztársasági elnök szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével. A postatörvény módosítását szintén a visszamenőleges hatály tilalma miatt küldi normakontrollra az Ab-re. A törvény szégyenteljes módosításáról, amivel lehetővé válna a jegybankban kezelt közpénz magánpénzzé konvertálása, itt írtunk, míg a Matolcsy-féle MNB üzelmeiről a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatnak részletes áttekintést.

(Leadkép: innen)

Figyelmébe ajánljuk