Valószínűleg Gyurcsány ölette meg Kennedyt, de mi folyik Újpesten?

  • narancs.hu
  • 2014. november 23.

Hírnarancs

Fontos tüntetések és frenetikus összeesküvés-elméletek borzolták a kedélyeket a hétvégén. Aztán az MSZP jött a semmiből, és kegyetlenül leverte a Fideszt Újpesten. Hirtelen hírek.

Két hete kelt szerkesztőségi cikkünkben figyelmeztettünk: „November 23-án a főváros 11., legkésőbb február 22-ig pedig Veszprém megye 1. számú választókerületében időközi országgyűlési választásokat tartanak. A kettős ellenzéki győzelem véget vetne a Fidesz kétharmados országgyűlési többségének, aminek nemcsak gyakorlati haszna (a 2010 óta tapasztaltak ismeretében aligha kell erről bővebben értekezni), de szimbolikus jelentősége is volna, lehetne szónokolni fordulatról, új időkről, szép új világról. Legfőképpen pedig meg lehetne mutatni a még meglévő és a potenciális támogatók előtt, hogy lám, annyira azért mi sem vagyunk hülyék, s bár a legszívesebben egy kanál vízbe fojtanánk bele a másik kettőt (hármat), ha az ország érdekéről van szó, akár gondolkodni is képesek vagyunk.”

Ez nem sikerült, mondhatnánk, az ellenkezője sikerült, de az remekül. És mégis, akármilyen hihetetlen, az MSZP jelöltje, Horváth Imre nulla kampánnyal is legyalulta a fideszes jelöltet. 98,79 százalékos feldolgozottságnál 50 százalékon áll a szocialista jelölt, a fideszes Hollósi Antalra 30 százalék szavazott. A jobbikos Urbán Flórián 10, az LMP-s Kanász-Nagy Máté 5 százalékot kaszált.

Nyerő arc

Nyerő arc

Fotó: MTI

Nagy napjai jönnek a magyar politológusoknak, várjuk a nagyszerű magyarázatokat, de annyit megkockáztathatunk: nem a szocialista párt váratlan népszerűség-növekedése áll a háttérben.

Hanem mindaz, amiből az elmúlt hetek tömegtüntetései kinőttek.

Gyurcsány Ferenc meg is hallotta az idők szavát, és szombaton sietett kifejezni nagyrabecsülését az elmúlt hetek alulról szerveződő mozgalmai, csoportjai iránt, továbbá sürgette az ellenzéki pártok és a civilek összefogását egy előrehozott választás eléréséért. Erre mindenki a tőle elvárható módon reagált. A Fidesz kéjes élvezettel, és mellesleg a szokásosnál is lesújtóbb színvonalon kiáltotta világgá, hogy Gyurcsány áll az egész mögött. A tüntetők, illetve egyik legfontosabb csoportjuk, a „Nem némulunk el” határozottan elutasította Gyurcsány és a többi ellenzéki párt bármilyen közeledését. És így jöhettek a frappáns szalagcímek: A tüntetők nem kérnek Gyurcsányból (Index), Gyurcsányt is melegebb éghajlatra küldték a tüntetők (Válasz.hu), Beintettek Gyurcsánynak a tüntetők (hvg.hu).

De az összeesküvés-elméletek barátainak nem kellett beérniük a fiatal tüntetők tízezreit a háttérből megmozgató Gyurcsány rémképével. Az Index tegnap ismertette Lamar Waldron most megjelent könyvének tartalmát, amely szerint egy bosszúszomjas maffiafőnök ölette meg Kennedyt. Semmivel sem rosszabb sztori, mint az eddigiek, a végére minden összeáll. Szegény amerikai kutatónak nem szóltak, hogy mindenről a Gyurcsány tehet…

Biztos a nők elleni erőszak ellen tüntetőket is ő vitte az utcára. De félre tréfa: komoly, fontos tüntetést tartottak a Néma Tanúk szombaton Budapesten. Képgalériánkat itt találják. És egy aktuális petíciót is hadd ajánljunk figyelmükbe: a Baranya Megyei Rendőrkapitányság nemi erőszak tárgyú kisfilmjeinek szlogenje: Tehetsz róla! Tehetsz ellene! Aki szerint talán mégis inkább az elkövető tehet róla és tehet a nemi erőszak ellen, az itt írhatja alá a petíciót.

A hétvége legfontosabb megmozdulása azonban kétségkívül a nagy pedagógustüntetés volt, nem akármilyen programmal.

Most derült ki az is, hogy az Együtt tüntetést hirdet a nyugdíjkasszákat megszüntető javaslat miatt. Meglátjuk, a felháborodás legyőzi-e a parlamenti ellenzékkel szembeni bizalmatlanságot.

Addig is hallgassunk elektronikus gitárt pengető tuaregeket!

Figyelmébe ajánljuk