Közös ország, közös…?

  • narancs.hu
  • 2014. december 9.

Hírnarancs

Vagy lesz kötelező drogteszt, vagy nem. Újra napirenden az internetadó, de van még egy „CBA-törvény” is. Palvin Barbara érdekes módon magyarul tanítja a világot. Aktivisták pedig megzavarták Balog Zoltánt. Könnyű, kacér kedd van.

Hajrá!

Aktivisták zavarták meg Balog Zoltán beszédét a Fidesz pártalapítványának konferenciáján. Az aktivisták a kormány szegényellenes intézkedései és a kormány szegregáló politikája ellen tiltakoztak.

Misetics Bálint átvette a szót

Misetics Bálint átvette a szót

Fotó: Kettős Mérce Facebook

Netadó? Nem adó?

Rogán Antal szerint Barack Obama maga is internetadót akar bevezetni az Egyesült Államokban. Persze erről szó sincs ebben a formában. A 444.hu összeszedte, mit is jelent az, hogy Obama javasolni fogja az amerikai hírközlési felügyeletnek, az FCC-nek, hogy minősítsék közművé az internetes hálózatot.

„Ha az internetet közművé nyilvánítanák, akkor a hatályos szabályok szerint a helyhatóságok közműadót – ez ismerős lehet a közműadót Magyarországon bevezető Fidesznek –, a szövetségi állam pedig egyetemes szolgáltatási díjat szedhetne az internethasználóktól. Ez utóbbi akár 16 százalék is lehet.

Ez azonban nem célja volt Obama javaslatának, legfeljebb következménye lehet. Az is csak akkor, hogy ha nem változtatnak a telekommunikációs törvényen…”

Vagyis jól látszik, hogy a Fidesz légből kapott, nemhogy át nem gondolt, de még csak véletlenül sem kidolgozott, csupán spontán ötlettől vezérelt, bemondásra nagy tömegeket (végre!) aktivizáló ötletének köze sincs Amerikához. Persze, miért is lenne.

Mindent szabad

Nemzeti drogteszt emlékmű

Nemzeti drogteszt emlékmű

 

Lehet, hogy a Szabadság téren nevéből adódóan bármit szabad? Szabad csinálni, mondani, állítani, aludni (azt, mondjuk, tuti nem), betlehemezni, ami csak jólesik? Hát, akkor ezentúl lehet, hogy simán lehet köztéren pisilni is, ha már a környéken közel s távol nincs nyilvános vécé, Kocsis Máté és a Fidesz drogtesztjéhez meg hát valahol csak el kell végezni, amit megkövetel a haza meg a párt.

Többek szerint ezzel az izének vagy egyesek szerint emlékműnek nevezhető létesítménnyel lenne teljes a Szabadság tér.

false

„Ahol én éltem, nem volt antiszemitizmus”

Boross Péter volt miniszterelnök a Veritas Történetkutató Intézet konferenciáján arról beszélt, hogy a Horthy-korszakról túl egyoldalú képet festettek, mert bár végül deportálták a zsidó szomszédait, ő nem tapasztalt antiszemitizmust a korszakban a zsidótörvények ellenére sem.

Mégse kell a pisi?

Alighogy kitalálták, máris visszaszívják. Az Index kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hétfőn este már arról egyeztetett a Fidesz, hogy csupán önkéntes formában lehetne bevezetni a 12–18 évesek között a drogtesztet. Eközben már a hvg.hu is azt írja, amit a tegnapi Narancsblogban sugalltunk: ki a fenének juthatott eszébe az össznépi vizeletadás, mint Habony Árpádnak, hát ki másnak.

Ha ez a javaslat marad, csak akkor kell vizsgálatra menniük a fiataloknak, ha azt ők maguk vagy szüleik kérik. Ha ezt a feltételt elfogadják, úgy az egész kötelező drogtesztügyet lényegében választható szűrési lehetőséggé változtatja.

Még mindig viva la Vida

Miközben Orbán Viktor jogi elégtételre kötelezné Vida Ildikót, a NAV elnökének se kellett több, és ő maga is belátta, hogy ideje cselekednie André Goodfrienddel szemben. Egyébként Vidának új ügyvédje van, bármit is jelentsen ez.

Hasra estek Palvin Barbara magyarjától

A modell magyarul tanítja a divatvilágot az i-D magazin videójában. A magazin már korábban elindította How To Learn Languages With Models sorozatát, eddig olyan modellek tanították már anyanyelvükön a világot, mint Liu Wen, Camille Rowe vagy Nadja Bender. Most Palvin Barbara játszik magyartanárt. Hát…

Itt az újabb „CBA-törvény”

Az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére elfogadta azt a javaslatot, amely 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. Éljen a kapitalizmus!

Melyik kortárs műtárgy illik hozzád a legjobban?

Dallos Ádám

Dallos Ádám

 

– szól a kvíz kezdő kérdése. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) idén 4. alkalommal szervezi meg a már hagyománynak számító PATRON karácsonyi műtárgyvásárt és -kiállítást.
A vásár keretében a látogatók egyaránt találkozhatnak fiatal, pályakezdő művészek és már befutott alkotók munkáival. A mintegy 100 művész több mint 150 alkotását felvonultató vásár célja egyrészt, hogy lehetőséget adjon a fiatal alkotóknak munkáik bemutatására és eladására; másrészt pedig, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét a műtárgyvásárlás lehetőségére, és elérhető áron kínáljon műveket az érdeklődők számára. A PATRON ugyanakkor jótékonysági vásár is, hiszen minden eladás hozzájárul a Fiatal Képzőművészek Stúdiója programjainak megvalósításához, az egyesület fenntartásához is.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.