Magyarországon most hivatalosan is megszűnt a kormányzás

  • narancs.hu
  • 2016. június 16.

Hírnarancs

Per pillanat Semjén Zsolt vezeti az országot, Kocsis Mátét bosszantja, hogy nem lehet „buzizni”, Orbán szabadságra ment. Csütörtöki hírek.

Semjén a kormányrúdnál
Ha csütörtök, akkor Lázár-show, a kormányinfón megint röpködtek a fontos kijelentések. Kiderült például, hogy per pillanat Semjén Zsolt vezeti az országot, mert Orbán szabadságon van – focimeccseket néz és együtt örül Csányi Sándorral minden magyar gólnak, tesszük hozzá. Mindeközben Lázár János itthon húzza az igát, mármint szervezi a kormányüléseket. Lázár elmondta, hogy folyamatosan egyeztet Orbánnal, aki még meccs közben is tud kormányzati kérdésekkel foglalkozni. „Reggel, délben, este kell referálnom a miniszterelnöknek” – mondta Lázár, aki azért sem ment Franciaországba, mert amúgy is jobban szereti a gyerekei kommentárjait hallgatni a meccsek alatt. Lázár arról is beszélt, hogy nem szeretnék a közvéleményt zaklatni az Eb alatt kormányzati ügyekkel. Micsoda előzékenység!

Megszervezett bűnszervezet

false

 

Fotó: MTI

Kormánybiztost neveznek ki a takarékszektorban történt visszaélések kivizsgálására, a biztos a személyi felelősséget is vizsgálni fogja. „Egy megszervezett bűnszervezet lopta el a takarékszövetkezetek vagyonát Spéder Zoltán vezetésével” – mondta erről Demján Sándor csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke korábban Orbán Viktorral, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel és Matolcsy György jegybankelnökkel tárgyalt a takarékintegráció újraszabályozásáról, melyben az OTSZ is részt vesz. Demján Sándor elismételte azokat a kijelentéseket, melyeket Orbán Viktornak címzett nyílt levelében már leírt. Szerinte a miniszterelnököt félretájékoztatták a takarékszövetkezeti integráció pénzügyi helyzetéről. Demján szerint a takarékszövetkezetek mérlegfőösszege 10 milliárdos pluszból mínusz 2 milliárdba fordult, miközben a Spéder tulajdonába került TakarékBank sokszorosára növelte nyereségét.
Demján lényegében megerősítette a Narancs korábbi értesülését, hogy annak idején őt is felkérték a takarékszövetkezeti rendszer átalakítására, de a miniszterelnök végül Spédert bízta meg a feladattal. A Spéder Zoltánnal szembeni támadássorozat hátteréről az e heti Magyar Narancsban olvashat részletesen.

Az NKA-nak is maga felé hajlik a keze
Nagyon belejöttek a munkába a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) frissen megalakult szakmai kuratóriumai. A folyóiratok megtizedelése után most a kulturális fesztiválok kollégiuma gurított nagyot: 250 millió forinttal támogattak 141 fesztivált, és véletlenül a 10 legnagyobb összeggel dotált pályázat közül 6 egy elbíráló tag érdekeltségébe tartozik, szúrta ki a 444.hu. Ezt az NKA a pályázati eredmények közzétételekor csillaggal jelzi, és egyúttal mindenkit megnyugtat arról, hogy az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő a döntés ilyenkor minősített többséggel történik, az érintett tag a döntésben nem vesz részt. Viszont átlagban egy támogatott fesztivál 1,7 millió forintot kapott, a bíráló kollégium tagjaihoz kötődő pályázatok meg átlagosan 5,7 milliót. Véletlenek márpedig vannak!

Lemelegezték, most buzizik

Kocsis Máté, a helység kalapácsa

Kedvenc…

Fotó: MTI


Kocsis Máté szerint mostantól a homoszexuálisokat nem lehet lebuzizni, és ez annyira felháborítja, hogy a Kúriához fordul. Másodfokon ugyanis pert nyert Ungár Klára volt fideszes, aztán SZDSZ-es képviselő Kocsis Máté fideszes józsefvárosi polgármester ellen, írta meg reggel az Index. A Fővárosi Törvényszék tavaly első fokon még azt állapította meg, hogy Ungár megsértette Kocsis jó hírnevét, amikor egy Facebook-posztban arra utalt, hogy Kocsis meleg. Ungárt a bíróság bocsánatkérésre és kétmillió forint sérelemdíjra kötelezte akkor. Másodfokon viszont ezzel ellentétes ítélet született, a bíróság kimondta, hogy nem sértő, ha valakire azt mondják, hogy meleg. Kocsis pedig azt nem magyarázta meg keresetében, hogy miért sértő a meleg megnevezés számára. Ungár meglepődött azon, hogy Kocsis a Kúriához akar fordulni: „Tényleg érdekében áll ezt a dolgot melegen tartani? Egyébként buzizni én nem szoktam, csak Kocsis Máté” – mondta az Indexnek.

Ennyit Hómanról
A Magyar Tudományos Akadémia szerint Hóman Bálintról nem lehet közterületet elnevezni. A Magyar Tudományos Akadémia nyilvánosságra került állásfoglalása szerint az ismert történész, egyetemi tanár a zsidótörvények és a zsidóság elleni bűntettek lelkes támogatójaként méltatlan arra, hogy alapítványt vagy utcát nevezzenek el róla Magyarországon. A Tett és Védelem Alapítvány üdvözölte az MTA döntését, amely a Népszabadság birtokába jutott.

Figyelmébe ajánljuk