Máshol politika zajlik, nálunk csak a hülyeség habzik

  • narancs.hu
  • 2015. december 20.

Hírnarancs

Választások, átverések, tüntetések külföldön, belföldön pedig változatlanul a bunkóság a kormányzati főszereplő. Amin egyre kevésbé van kedvünk röhögni, mivel a világ egyre inkább ez alapján ítéli meg Magyarországot és a polgárait.

Általános parlamenti választások zajlanak Spanyolországban, amelyre több okból is érdemes figyelni. A néhány évvel ezelőtti magas, majd’ 27 százalékos munkanélküliség ugyan enyhén csökkenő tendenciát mutat, ám az Európát általánosan sújtó aggasztó jelenség, a fiatalok állástalansága változatlanul nagymértékű. Kérdés, mit kezd ezzel a győzelemre esélyes, jelenleg is kormányzó – a 2008 utáni gazdasági válságot alapjában véve sikerrel kezelő – Néppárt, amely várhatóan egyedül nem lesz képes kormányt alakítani. A 2011 után ellenzékbe szorult Spanyol Szocialista Munkáspárt az előrejelzések szerint másodikként futhat be, és holnaptól a parlamentben is komolyan számolni kell az eddigi duális pártrendszert a múltnak átadó Ciudadanos és Podemos nevű formációkkal. A jobboldali liberális Ciudadanos akár kormányra is kerülhet – ez a párt tűnik leginkább kompatibilisnek a várható nyertessel. Kérdés, hogy a görög Sziriza példáján felbuzdulva létrehozott baloldali populista Podemos mire lesz képes; a legutóbbi EP-választáson valósággal berobbantak a spanyol politikába, ám (úgy véljük, a spanyolok nagy szerencséjére) a villámrajtot nem követte hasonló sebességű felfutás. A szocialistáknak a választók többsége aligha felejtette el a 2011 előtti éveket, sokan (és részben okkal) őket hibáztatják azért, hogy a 2008-ban kitört gazdasági válság a vártnál jobban megrendítette az országot. Megjegyzendő, hogy noha Spanyolország hosszú évek óta küzd az illegális bevándorlás és a menekültek problémájával (amit Magyarország a röszkei néhány nap alatt megtapasztalt, az az észak-afrikai spanyol enklávé drótkerítéssel védett határán évtizedek óta mindennapos esemény), az ottani belpolitikának mégsem ez az első számú, minden más valós problémát felülíró témája.

Lengyelországban az októberi választásokon győztes Jog és Igazságosság (PiS) alakította kormány központilag csökkentené a gáz árát – igaz, egyelőre csak három hónapra, aztán majd meglátják. Az Orbán-rezsimben bevallottan példát látó PiS korábban hozzákezdett az állami intézmények saját képére faragásába, amelyet azonban a lengyelek egyre növekvő ellenszenve kísér. Az Alkotmánybíróság „PiS-esítése” – amelynek eredményeként a testület jelenleg működésképtelen – szombaton országos tüntetéssorozatot váltott ki. A szétesett baloldal és a korábbi jobboldali kormánypárt, a Polgári Platform nagy veresége miatt a parlament mindkét házában többségbe került PiS-nek csak az Alkotmánybíróság lehetne valódi ellensúlya.

Az Orbán-rezsimnek viszont a török Erdoğan-rezsim az egyik bevallott példaképe. Az Európát sújtó menekültválság kezelésében Törökországnak kulcsszerepe van, és nemrég Recep Tayyip Erdoğan államfő meg is állapodott az Európai Unióval a hatékonyabb török föllépésről. Az alkalmat kihasználva – az EU most nemigen cseszegetheti, mert nagy szüksége van Törökországra – a török hadsereg hétfőn nagyszabású hadműveleteket indított az ország kurdok lakta területein. Eddig több mint száz halott és 200 ezer menekült a katonai akció mérlege. Emiatt ma több száz ember tüntetett Isztambulban a hadsereg bevetése ellen, amire a rendőrség kirívó brutalitással válaszolt. Az MTI tudósítása szerint a törökországi Emberi Jogi Egyesület felszólította az Európai Uniót, hogy próbáljon meg közbenjárni a konfliktus beszüntetése érdekében, és küldjön delegációt Délkelet-Törökországba az emberi jogok megsértésének kivizsgálására.

Kósa

Kósa

 

Magyarországon két ügy is a megszokott NER-koreográfia szerint alakul.

A tavaly ősszel nagy vihart kavart – és Orbánéknak komoly népszerűségvesztést okozó – kitiltási ügyben eredményt produkált a magyar ügyészség. Erről a 444.hu-n részletesen is olvashatnak. A lényeg, ha jól értjük, hogy az amerikaiak nem a levegőbe beszéltek, ám állami alkalmazott, netán a hírbe hozott kormányközeli és állami megrendelésekkel alaposan kistafírozott Századvég egyik cége és vezetője sem érintett valójában abban a megvesztegetési ügyben, amelynek során az amerikai Bunge Ltd.-nek fölajánlották: 2 milliárd forintért kijárnak a kormánynál egy áfacsökkentési törvényt. Mindez csupán egyetlen magánszemély akciója, aki csak visszaélt a Századvég és a magyar kormány nevével, és kizárólag a saját szakállára dolgozott, és akit ezért okkal fog sújtani a NER megvetése. Az étolajgyártással foglalkozó Bunge évek óta próbált közbenjárni azért, hogy a magyar kormány végre kezelje az étolajpiacon tapasztalható nagymértékű áfacsalásokat. A hazai üzletekben forgalmazott étolaj közel fele után ugyanis nem fizet áfát a forgalmazó, így ők olcsóbban árulhatják termékeiket, mint a jogszabálykövető cég

A másik ügy az Ákos dalnok elleni kozmikus méretű összeesküvés. Ma Kósa Lajos az MTI tudósítása szerint ezt mondta: „A Telekom lépése visszaidézte azt az aczéli kultúrpolitikát, amely nem a kulturális teljesítmény, hanem a politikai állásfoglalás alapján értékelte a művészeket.” Nos, a szomorú helyzet az, hogy az aczéli kultúrpolitikának nem ez volt a lényege; de Kósa erről Orbán Viktort, Fekete Györgyöt vagy bármelyik NER-esített akadémikust, megvásárolt művészt kérdezhetné inkább.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?