Ez elnyomás, ez visszaélés! – kiáltott Orbán

  • narancs.hu
  • 2015. december 18.

Hírnarancs

Nem kell Hóman. Orbán Ákossal és a nőkkel van egyszerre, és a szólásszabadság a mindene. Jön az elektronikus RIGO. Saul fia az Oscar-jelölés finisében. Végre péntek.

Nem lesz Hóman-szobor

Az emlékmás felállítását kezdeményező Hóman Bálint Alapítvány meggondolta magát, és elállt.

Ő marad?

Ő marad?

Fotó: Nemes Csaba/Eleven emlékmű

 

Az előbb közadakozást kezdeményező, de most a szoborról lemondó alapítvány a döntésről levélben tájékoztatta Székesfehérvár polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást. A város közgyűlése pénteken tudomásul vette a döntést, ezért hatályon kívül helyezte a kétmillió forintos önkormányzati forrás biztosításáról és a szoborállítás támogatásáról hozott júniusi határozatát. (Minderről részletes tudósítást olvashatunk a feol.hu-n.)

Orbán, Ákos, a Telekom és a nők

Kovács Ákos énekes és a Magyar Telekom ügye kicsinek látszik, de nagyon fontos elvi és alkotmányos kérdéseket vet fel – mondta újságírói kérdésre Orbán Viktor az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozása után tartott brüsszeli sajtótájékoztatón. A miniszterelnök elismerte, hogy minden magáncégnek joga van azzal szerződést kötni, akivel akar – ez azért megnyugtató. De a már megkötött szerződések felmondásának pontos szabályai vannak, és ebbe nem fér bele Orbán szerint, hogy valakivel a véleménye miatt bontanak szerződést. „Ez elnyomás, ez visszaélés, és szerintem ezt nem szabad elfogadni” – mondta, ami viszont simán aggodalmakra ad okot, de legalábbis súlyos szerepzavarról árulkodik.

Szólásszabadság. Jó, mi?

Szólásszabadság. Jó, mi?

 

Orbán Viktor szerint a fő kérdés az, hogy egy Magyarországon működő multicég – „azért, mert nagy meg gazdag meg német” – megbüntethet-e valakit azért, mert nem tetszik neki a véleménye – írja a hvg.hu. A miniszterelnök leszögezte, érzékeny kérdésről van szó, mert a Magyar Telekom stratégiai partnere a kormánynak, de világossá kell tenni, hogy ennek ellenére tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek Magyarországon alkotmányos védelem alatt állnak.

De Orbán azt is kifejtette, hogy szerinte a férfiak sosem mondhatják magukat a nemi ügyek szakértőjének – írja az Index –, mert „legfeljebb van, aki közelebb van hozzájuk, és van, aki távolabb. Én közelebb vagyok, mert nekem van négy lányom és egy feleségem, tehát azt hiszem, hogy tudom, miről beszélek. Az a véleményem, hogy majd a nők eldöntik, hogy mit akarnak. Ahány ház, annyi szokás, és ebbe nem érdemes beleszólni. A nők majd döntenek a saját életükről. De néha úgy érzem, hogy egyébként még az én életemről is ők szoktak dönteni, és biztos nem én vagyok egyedül így. De ez nem a politikához, hanem a szépirodalomhoz tartozik, és ott is kell szerintem megvitatni” – fogalmazott.

Tarlós dühbe gurul?

Szerdán az Országgyűlés, mialatt Tarlós István Szentpéterváron tartózkodott, a lakásáfáról szóló törvénybe csempészve elfogadta azt az adóváltoztatást, amely szerint a jövő évtől Budapestnek az iparűzési adóból kell a fővárosi és agglomerációs tömegközlekedést fenntartania. Szép volt, fiúk! A törvénymódosítás értelmében megváltozik a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás szerkezete. A hvg.hu cikkéből kiderül, mi és hogyan alakulhat át, de az már most is világosan látható, hogy a főváros nehéz helyzetbe kerülhet, amit lakosai is igencsak megéreznének majd. Dráguló jegyárakra, jelentősebb dugódíj bevezetésére lehet számítani. Tarlós István és Orbán Viktor december 21-én ül le egyeztetni a fővárosi hogyan továbbról, nyilván nem lesz sima menet, de megoldják, ők olyanok.

Heló, RIGO!

Megkezdték a BKK-nál az elektronikus jegyrendszer első próbaüzemét: kiosztották a dolgozói tesztkártyákat – írja az Index. A rendszer a tervek szerint 2018-tól működik. A budapesti rendszer nevének választott RIGO szimbolizálja az elektronikus jegyrendszer előnyeit, hiszen a mozaikszó mögött a Rugalmas, Integrált, Gazdaságos, Okos szavak állnak. A papírbérleteket és jegyeket 2018-tól felváltja majd egy, a londoni Oyster Cardhoz hasonlító, chippel ellátott műanyag kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják majd az utasok. A névvel és fényképpel ellátott (megszemélyesített) közlekedési kártya más részére nem lesz átruházható, és bármilyen kedvezményes terméket (díjmentes, nyugdíjas stb.), valamint különböző bérlettípusokat is csak erre a kártyára lehet majd vásárolni. Az anonim kártya csak egy azonosítószámot tartalmaz, ennek megfelelően átruházható, átadható majd. Ez a kártya a hozzá rendelt egyenleg terhére kizárólag jegy típusú termékek vásárlására jogosít.

false

Az elektronikus jegyrendszer bevezetését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 54,5 millió euróval finanszírozza.

Lengyel magyaros

A kormányzó pártot, valamint Andrzej Duda elnököt bírálta Lech Walesa a lengyel közszolgálati televíziónak adott interjúban. Nyilatkozatában kiemelte, hogy hosszabb távon polgárháborúhoz is vezethet, ha a Jog és Igazságosság (PiS) párt nem változtat kormányzási stílusán – közölte az MTI. „Az 1989-es rendszerváltás után 25 évvel is »van javítanivaló« Lengyelországban, ebben a tekintetben igaza van a jelenleg kormányzóknak. Ezt azonban nem ilyen módon kell tenni, hanem nyíltan és demokratikusan.”

 

Te is fiam, Saul!

A múlt héten Golden Globe-ra jelölt Saul fia már hajszál híján Oscar-jelölt is, mert a legfrissebb hírek szerint rajta van azon a top 9-es listán, amelyről a legjobb 5 idegen nyelvű filmet fogják kiválasztani az Amerika Filmakadémia ítészei.

false

 

Január 14-én ér újra szurkolni a Nemes Jeles László filmjének a továbbjutásért. A legjobb 9-es listán a Legújabb testamentum (Belgium), A kígyó ölelése (Kolumbia), a Theeb (Jordánia), A háború (Dánia), a Mustang (Franciaország), a Viva (Írország), a Hazugságok labirintusa (Németország) és a Fencer (Finnország) szerepel a Saul fia mellett.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?