Ez a nap megmutatta, hogy a Fidesz nem hazudozhat büntetlenül

  • narancs.hu
  • 2015. december 21.

Hírnarancs

Deutsch Tamást helyretette a bíróság drogügyben, az orvosok kikeltek a kormány sértő cinizmusa ellen, Orbán embertelen politikáját pedig keményen elítélte az ENSZ és az Európa Tanács. Hétfői hírek.

Európa embere

A kormánypárti sajtó ma véres kardként, diadalittasan hordozta körbe címlapjain a New York Times cikkét, amely azt a folyamatot mutatja be, ahogy Orbán menekültügyi nézetei egyre nagyobb elismertségre tettek szert Európában. Ugyanez a nagy világlap korábban többször ostorozta az Orbán-kormányt, tavaly novemberben egyenesen azt követelték vezércikkükben, hogy az EU büntesse meg őket: „Az európai alapértékeket adja fel az Európai Unió, ha tétlenül nézi az Orbán-kormány tevékenységét.” A hasonló cikkeket természetesen a kettős mérce, a tájékozatlanság és a nemzetközi pénzügyi körök támadásának szokta feltüntetni a kormánypárti propaganda. De ha dicsérik Orbánt, egyből fontos és hiteles forrásá válik a NYT is.

false

A ma megjelent riportban sokan megszólalnak, és többféle magyarázatot adnak arra, miért közeledett az európai válságkezelés a magyar modellhez. A lényeget talán az a bekezdés foglalja össze legjobban, amely szerint Orbán hatékony gyakorlati lépéseket kevert rasszizmussal és antiszemitizmussal színesített összeesküvés-elméletekkel, ezért még mindig kevesen támogatják nyíltan. Mennyire lehet kiéhezve a külföldi elismerésre az, aki erre a minősítésre büszke?

A kormány embertelensége

Hogy mennyire nem övezi általános elismerés a kormány menekültügyi politikáját, azt jól jelzi az ENSZ menekültügyi szervezete és az Európa Tanács közös közleménye. Ebben arra szólítják fel a kormányt, hogy „segítsék az üldözötteket és fogadják el, hogy az érkezők egy traumán estek át, tragédiák és veszteségek közepette keresik a reményt és a méltóságot egy új élet reményében, távol a háborúktól és konfliktusoktól. Magyarország az európai közösség tagjaként járuljon hozzá a közös erőfeszítésekhez, és tegyen eleget a nemzetközi emberi jogi kötelezettségének.” Szijjártó Péter, aki amúgy külügyminiszterként Magyarországot képviseli az Európa Tanácsban, finoman és bölcsen reagált. Konkrétan azt bírta mondani, hogy „a Magyarországot bírálók vaksága az európai civilizáció megszűnéséhez vezethet”.

Hol a hála és hol a pénz?

64 orvos írt nyílt levelet az egészségügy tarthatatlan állapotáról. A Facebookon „1001 orvos hálapénz nélkül” néven szerveződnek, de nem csak a hálapénzről van mondanivalójuk. Többek között azt írják:

Az, hogy a családfenntartáshoz elégtelen fizetések miatt a paraszolvencia tartja itthon az orvosok egy ismeretlen részét, kétségtelenül a legkritikusabb pontok egyike. A Miniszterelnökség vezetője úgy nyilatkozott, hogy »fizetünk, amennyit tudunk«, az orvosokat pedig jól keresőnek próbálta beállítani az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A tény e sértő cinizmussal szemben az, hogy míg a magyar orvost valóban a magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön, addig itthon törvény által pontosan szabályozott orvosi bértábla szerint fizetik az orvosok többségét: még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 Ft nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos. Pedig ez egyszerű matek lenne: egyetlen rezidens azzal, hogy megmenti a betegei munkaképességét, vagy alkalmassá teszi, hogy ne szoruljon más emberek segítségére, a szakvizsgáig a fizetése és a képzése költségének sokszorosát menti meg az államnak.”

A minisztérium válaszában állítja, hogy folyamatos a konzultáció, elkötelezettek az ellátás javítása... és így tovább. A Magyar Orvosi Kamara támogatja a kezdeményezést.

D. Tamás a bíróságon

false

 

Fotó: MTI

Ma Juhász Péter első fokon megnyerte a pert, a bíróság kimondta, nem követett el semmit azzal, hogy Deutschot kábítószer-használónak nevezte, csupán a szövege mellé rakott képet találta jogsértőnek. A tárgyaláson a Fidesz politikusa mellett volt és jelenlegi felesége tanúskodott, míg Juhász öt tanúja állította azt, látta már kábítószeres állapotban a Fidesz politikusát, együtt fogyasztott vele drogot – olvassuk a Kettős Mérce összefoglalójában. A legérdekesebb vallomás egy rendőré volt, aki tanúk előtt igazolta azt a sokak által ismert, eddig városi legendának tűnő történetet, amelyben a teljesen kész Deutsch Tamást kámzsával a fején menekítik ki egy drogdiszkóból, ahol prostituáltak is dolgoztak.

Az említett rendőr és egy díler vallomását Juhász Péter közzé is tette itt. A nagy netharcos Deutsch Tamás eddig sem a Facebookon, sem sokat magasztalt Twitter-oldalán nem reagált az ítéletre. Mire várhat?

Figyelmébe ajánljuk