Orbán és Simicska, a két mókamester

  • narancs.hu
  • 2014. november 27.

Hírnarancs

A miniszterelnök akkorát nyitott ma Keletre, hogy még Áder János is bezsongott. Simicska immár vigyorgó képpel jelezte, hogy esetleg rámegy Veszprémre. A köztévé tartalomszolgáltatási igazgatója egy hírhamisító.
Orbán oktat Szöulban

Orbán oktat Szöulban

Fotó: MTI – Burger Barna

Igen, hírhamisító. Ennél megalázóbbat nem nagyon lehet mondani az olyan újságíróra, aki a köztévében szerkeszti a híreket, mivel munkájának lényege a hiteles tájékoztatás, de egyúttal a kötelessége is, hiszen közfeladatot lát el az adófizetők pénzéből. Vagyis ha egy újságíró hírt hamisít, az a legnagyobb gyalázat, amit tehet, a nézők arcul köpése. Ám ez nem mindenhol van így. Nálunk például az ilyen csaló jutalmat érdemel… És már ki sem akadtunk rajta. Mióta a köztévé a Fidesz csatornájává lett, már a kiegyensúlyozottság látszatára sem ügyelnek. Reggelig sorolhatnánk azt a sok ócska megnyilvánulást, pitiáner manipulációt, amit az ott dolgozók összehordtak négy év alatt, és hordanak továbbra is, de a legnagyobb pofátlanság mégiscsak az, hogy meg is sértődnek, ha kritizálni merészelik őket. Itt van például Papp Dániel, aki a 2011-es Cohn-Bendit-manipulációban könyékig benne volt. Mi történt vele? Most októberben kinevezték tartalomszolgáltatási igazgatónak. Na, ekkor írta az Index, hogy Papp egy hírhamisító, mire az megsértődött, és beperelte a portált. Nem kellett volna. A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította ennek a megbántott embernek a keresetét, pedig az Index tudósítása szerint ügyvédje egészen bravúros okfejtéssel próbálta bizonyítani a felperes igazát: „Papp nem hamisíthatott, hiszen egyetlen jogi vagy fegyelmi eljárás sem állapította meg a hamisítás tényét.” A baj csak az, hogy mindezek után már kárörvendeni sincs kedvünk.

És röhögni? Azt se nagyon, ha a humorforrás Orbán Viktor. A hívatlan vendég ma már Dél-Koreában villogott, ami már önmagában elég ciki, de még ki is tett egy videót a Facebook-oldalára, hogy mekkora mókamester. Orbán nemcsak bohóckodik egy íjjal (ráfogja Balog Zoltánra, mekkora poén!), de sikerül meg is sértenie vendéglátóit, részletek a 444.hu-n. Ugyanekkor és ugyancsak Szöulban Szijjártó szolgáltatta a háttérzenét. Az MTI tudósítása szerint a nagy tudású teremlabdarúgó így muzsikált: „A két ország céljai egybevágnak, a szöuli kormány gazdaságfejlesztési terve alapján a közepes méretű koreai vállalkozások külföldi beruházásait nagymértékben próbálják ösztönözni. Nekünk pedig az az érdekünk, hogy ezek a vállalatok minél nagyobb számban Magyarországra jöjjenek, hiszen Magyarország az autóipar európai zászlóshajója.”

Miközben javában tart a dél-koreai hakni, Áder elnök is Keletre nyit, ő Vietnamban tolja egy teljes hétig. Szükség is lehet rá, hiszen Áder ma még arról beszélt, hogy „Vietnam és Magyarország gazdasági együttműködése még messze nincs megfelelően kihasználva”. A nyakunk rá, hogy amikor hazajön, már sokkal optimistábban fog nyilatkozni.

Addig be kell érnünk Simicska Lajos optimizmusával. A Magyar Nemzet a címlapon hozza az arcképét, ráadásul vigyorog is rajta, ilyet se láttunk még. Valószínűleg azon vigyorog, hogy hiába figyel be a cikk címében egy határozott kérdőjel, szinte mindenki készpénznek veszi, hogy tényleg elindul a februári, veszprémi választásokon.Török Gábor ígéretéhez híven máris visszatáncolt, már csak az a kérdés, mi van, ha nemsokára megjelenik egy vigyori Magyar Nemzet-címlap azzal a szöveggel: „Csak vicceltem, gyerekek”?

Viszont a halál nem viccel. A nálunk is egykor oly népszerű lengyel színész, „Kloss kapitány”, azaz Stanislaw Mikulski 85, a közismert ügyvéd, Bárándy György 95 éves korában távozott.

 


Figyelmébe ajánljuk